Az Amerikai Járványügyi Hivatal azt javasolja a Magyarországra utazóknak, hogy ne igyanak a csapvízből.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) friss jelentése szerint Európa több országában, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott a csapvízből inni. A CDC jelentésének részletes tartalmát, valamint a következtetések alapjául szolgáló vízminőségi adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri – válaszolta a Világgazdaság kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az Európai Uniónak megküldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható, mivel a legtöbb helyen hazánkban a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti.

A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) a honlapján azt írja, hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A Mavíz szerint több nyugat-európai országgal ellentétben hazánkban a csapvíz íze jobb, ásványianyag-tartalma pedig magasabb, turisták számára is mindenféle egészségügyi kockázat nélkül, bátran fogyasztható.

Az Emmi a lap kérdéseire válaszolva azt írta, kémiai szempontból korábban elsősorban a geológiai eredetű arzén okozott az ország egyes területein problémát. Ma is 29 olyan település van hazánkban, ahol a vízben lévő magas arzéntartalom miatt nem javasolják a víz fogyasztását – itt átmeneti ivóvízellátás keretében a vízszolgáltató biztosítja a lakosság megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátását, például konténeres víztisztítóval, vagy vízkiadó helyet alakítanak ki, esetleg a vízmű kútjaiból ivóvízvételi helyet biztosítanak. Előfordul, hogy palackos vagy zacskós formában kapja a lakosság az ivóvizet, de a lajtos kocsis vízosztás is lehetséges – írta az Emmi.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal honlapjának utazási tanácsai között a magyarországi étel- és italfogyasztás kapcsán jelenleg is olvasható az a figyelmeztetés, amely szerint csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt szabad inni Magyarországon. A víz csak akkor biztonságos, ha azt felforralták vagy vegyileg kezelték. Tartózkodni kell a jégtől (nyilván a jégkockától) is, hacsak nem palackozott vagy fertőtlenített vízből készült. Szintén óvakodni kell a szobahőmérsékleten feltálalt készételtől, a nyers élelmiszertől, ide értve a zöldségeket is, kivéve, ha a zöldséget étkezés előtt alaposan megmostuk.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/niethammer)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ez a Soros bazdmeg mindenre képes. Most a vizünket herótozza.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Magyarul afrikai állapotok uralkodnak Kelet-Európában ezen a téren is.
emerencia
@peterkelemen: Sajnos így van:

"qxy
egyszer bevittem a csapvizet ellenőrzésre. azt mondta a Köjál, Emberi fogyasztásra nem alkalmas. Mondom, de hát a lakásból való a csapból. Erre a válasz??? Ja, akkor iható. Fel akart jelenteni mert elküldtem a kurva anyjába. Kérdeztem, akkor most kit ? mit kellene bezárni, meg büntetni, okolni? azt mondta nem rám tartozik. Na erre megint volt egy kurva anyád. és kivezetett a biztonsági őr. De annak is mondtam hogy ez neked is szól baromarc hogy engem kell kivezetni.
Július 13., 17:26 „

propeller.hu/itthon/3294477-kiszivargott-egy-level-igy-tett-tonkre-kormany-egy?all#comments
karma1
Na, azert ezt nem hiszem el...
Viszont most akkor a sajat boren erezheti meg az orban kormany, hogy mit erezhetnek azok, akikrol ok csinalnak hamis hireket, pl. a no-go zonakrol a szijjaspetya...
Lehet, hogy vannak olyan teruletek, ahol van nemi veszelyezettseg, de szerintem a fovezetekben nincs...
emerencia
@karma1: Okkal, ok nélkül de sokan nem hisznek már ebben sem. Mi még itthon isszuk a csapvizet de sokan már nem merik rendszeresen fogyasztani az ásvány és üdítőital gyártók nagy örömére.
Aki Én
Ez a Soros bazdmeg mindenre képes. Most a vizünket herótozza.
picike1
ha valamit többször mondják van valami alapja !! ez több mint fenyegetés már !! főzöm a teát is igaz nem annyira cukrosat ! na gyertek külföldiek jó a csap viz igyátok csak mindegy hogyan. szép nyarat
Nessy
istenkém! Néha kicsit klór szaga, ize van, de mindjárt meg van a tisztító kúra olcsón, helyben.
iluminati
@Aki Én: A mi kis városunkban ahol élek megszüntették,átkos rendszerben épűlt vízellátó művet, helyette...újjakat építettek uniós pénzből " közmunkásokkal" Azóta le kellett a fehér ruháimat cserélni feketére. a gatyám úgy néz ki mintha nem a vécébe vizeltem volna. Nem győzöm a csempét vegyiannyaggal kezelni... nembeszélve a mosógépről a víz ízérről nem is beszélve.
quadrocopter
Jól teszik a jenkik, már a csapokból is az illiberális hulladék folyik!
gulyasgyula
@iluminati: ...Hogy gondoltátok holmi diktaturában fúrt kútból lehet inni a demokráciában ?? Most kaptatok demoratikusan engedélyezett új vízművet ..Tessék megbecsülni és örülni neki főleg ha uniós pénzből épült ...
1magyar
Na ez sokkal fontosabb lenne a vb-knél! Ezért van sok beteg ember és az eü-re se költenek.
nezelodo
@Yoda69: A bakonyi karsztból származó vezetékes vizet nyugodtan megihatod, és elfelejted az ásványvizet, amit a kilencvenes évek elején a terméktanács vezetője csak szénsavas csapvíznek nevezett. Igaz már másnap kirúgták, hogy a lába sem érte a földet. Szerintem ez felért egy beismeréssel.
gulyasgyula
@Yoda69: ...Magyarországon nyugodtan megihatod a legtöbb helyen ..Mit gondolsz a palackozott víz honnan van ..Inkább a sok vegyszerrel kezelt élelmiszertől kellene tartani ..@nezelodo: ...Bakonyi karszt lassan a fél dunántúlon elérhető ..ROSSZABBAT SOHA NE KELJEN INNOM ...MIT GONDOLTOK MIÉRT FÁJ RÁ A KARVAJ TŐKE FOGA ::::
eszegfu
Én nem állitom, hogy a településünkön lévő ivóviznek lenne valami baja, akár minőségben, akár az ize miatt. Az viszont tény, hogy a vizlágyitóm előtti mechanikus mikroszürőben valami kimondhatatlanul gusztustalan iszap-, kátrány-szerü mocsmadékot kell rendszeresen kimosnom... vagyis inkább az ásványviz... az elvileg "forrásviz", meg nem is látom mi lehet még benne.
kukac50
Érthető,hiszen tisztított szennyvizet adnak a csapjaink.
gulyasgyula
@eszegfu: ...Milyen sót használsz a vízlágyítóban ??
eszegfu
@gulyasgyula: 96 %-os tisztaságu sót... de a szürő a vizlágyitó előtt van, nem utána.
gulyasgyula
@eszegfu: ...Akkor a vízbe van valami üledék ..Nálunk az ipari vízlágyító után volt a szűrő mert só kiskockára volt fomázva és abban is lehetett szennyeződés ..Az étkezési sóban is van ""szennyező "" anyag ..Úgy hívják CSOMÓSODÁS GÁTLÓ :...Szinte már mindenütt mérgeznek bennünket valamivel ..Hozzá edződünk vagy meghalunk rákban ..A vastagbélrákosok száma az elmúlt 20 évben meg 8-szorozódott ..
gulyasgyula
Amiről nem beszél a"" hivatal "" hogy nagyon sok a NITRÁTOS víz Magyarországon de lehet hogy a környező államokban is hasonló a helyzet ..
kokopelli
Nem értem miért hír ez!
Amennyiben vendéget kapok,úgy már az első napon záporoznak a kérdések!
Ezt miért így van,van-e más csomagolásban is,mi a logika ebben vagy abban,
ki volt az a hülye aki...stb...stb! CSAK a válaszom! Az "AMIK" is írjanak amit
akarnak! Miért zavar az valakit is? A válaszok emlékeztetnek arra a régi hülye-
ségre: "..de maguknál meg verik a négereket!". Igaz,hogy az is vicclapokban volt! :--)
eszegfu
@gulyasgyula: Bizony, hogy a vezetékes ivóvizben van ez az "üledék", ami bizonyára nem mérgező, csupán gusztustalan. De pl. a kutból jövő viznél is van szürő, abban csak nagyobb növényi maradványok vannak, nem ilyen mikronagyságu szenny.
Peller Anikó
Azért nem kell túllihegni a dolgot, nézd meg például a zsiráf miből iszik. Nem abba hal bele.

Az arzénhez hozzá lehet szokni, régebben volt aki ette. A sterilitástól eltunyul a szervezet, a gyerekeknek meg kell enni egy kiló koszt, mondta egyszer a tévében a balatoni kormánybiztos
("ez nem azt jelenti, hogy irány földet enni, hanem hogy nem kell túlzásba vinni a tisztaságot. Pláne gyerekkorban" gyik.)
micfild
@nezelodo: A móvárit meg szigetköz gyöngyeként árulják a pesti luxushotelekben súlyos ezrekért... :-)
közben gondolj bele, Móváron azzal húzzák le a wc-t. A barinőm azt mondta, hogy a disznóólat is azzal mossák.. :-D.
Ha csapból jön nem jó, ha palackban van eladhatod akármennyiért. :-)
nezelodo
@micfild: Igen ezt sokszor elmondom, pazarlóbb nemzet nálunk lámpással sem található. Ha meg , amint a minap írtam, arra vetemedsz, hogy tartályba gyűjtött esővízzel öblíted a Wc-t, idegen vízvételezésnek számít. Izraelben pedig még a légkondi kondenzvízét is összegyűjtik öntözésre. Mikor ébredünk már fel?
sokanvagyunk
Amerikában meg skalpolják a fehéreket...
micfild
@nezelodo: hm.. hát nem pont ez lett volna a lényeg.. de végül is igazad van.
Arra akartam utalni hogy Móvár környékén az egyik legjobb az ivóvíz. Mélyfúrású kutak vannak..
Hát egyébként mit tudnának csinálni ha az jön a csapból?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.