Szeptembertől be kell jelenteni a villanyszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál. A mesterembereknek számos feltételnek kell megfelelniük. A Magyar Közlöny legfrissebb számából kiderül: a kormányrendelet szerint a tevékenységet egy nyomtatványon kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat. A tevékenységet csak az végezheti, aki rendelkezik legalább egymillió forint értékű felelősségbiztosítással, valamint nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel. Gazdasági társaság és egyéni cég akkor végezheti a tevékenységet, ha az azt ellátó munkavállaló rendelkezik megfelelő képesítéssel és gyakorlati idővel.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: peterkelemen
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
A cikkből kiderül, h az új tintanyaló seregnél be kell mutatni a műszaki rajzot is. Nagy kaland lesz, ha a 30 éves gyakorlattal rendelkező villaynszerelőnek a keresztmetszeti ellenállást be kell tervezni a fogyasztói helyekhez. A biztosítást nyilván a megrendelő fizeti, benne lesz a 27%-os ÁFÁ-jú számlában, vele együtt a tervrajz ára is. Még egy szorítás az adóprésen.

Ez a kormány egy dologra játszik: hogyan tudja élhetlenebbé tenni az országot.
emerencia
Rengeteg a félművelt, kiképzetlen vagy nem lelkiismeretes "villanyszerelő" aki veszélyezteti a családja vagy mások életét, vagyonát. (Van szerencsém munkám révén hallani róluk ill. találkozni velük.) Ebben a szakmában különösen működik a Dunning-Kruger jelenség mely veszélyezteti sok-sok ember életét és anyagi javait.
hu.m.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_hat%C3%A1s

Kíváncsi volnék pl. arra, hogy azok a "villanyszerelők", akik sorozatosan kötik be a régi társasházakba a villanytűzhelyeket, nyugodtan alszanak-e?
Remélem, hogy a valódi, felelőségteljes villanyszerelőknek nem lehetetleníti el a munkáját ez az új kötelezettség.
elnyomott
A népnek is hasonlóan szigorú kötelezettségeket kellene kiróni az államra. Aminek ha nem felelnek meg mindenben, automatikusan süllyesztő!
elnyomott
@emerencia: - te tényleg azt hiszed, hogy csak a szakemberek fognak megfelelni?
Én úgy vélem, sokkal inkább az a cél, hogy a haver kontároknak ne legyen konkurencia, hanem csak ők lehessenek a porondon. Akárcsak a közbeszerzési pályázatoknál.
Hányinger.
emerencia
@elnyomott: A mai magyar valóságban sajna realitás amit írsz. Kíváncsi volnék pl. arra, hogy a klímaberendezések értékesítésének adminisztratív megnehezítése óta vajon megszűntek-e a kontár klímaszerelők?
quadrocopter
...és minden mestermbernek meg kell vásárolnia Orbán Viktor: "KISZ-titkár voltam - Idegbeteg lettem" c. művét, valamint a "Gyors meggazdagodás, avagy lyukas gatyától a milliárdokig" c. sci-fijét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.