Szeptembertől a villanyszerelőknek és a víziközmű-bekötést végző személyeknek be kell jelentkezniük a műszaki biztonsági hatóságnál, akik ezt követően az online is elérhető nyilvántartásba kerülnek.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a villanyszerelői és a vízszerelői tevékenységet az a személy végezheti, aki

rendelkezik a rendeletben előírt képesítéssel és gyakorlati idővel;

rendelkezik legalább 1 000 000 forint értékű felelősségbiztosítással, és annak fenntartását a tevékenység végzésének időtartamára nyilatkozatában vállalja;

nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

A bejelentéshez másolatban mellékelni kell a Közlönyben meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat.

A további részleteket a portfolio.hu cikkében olvashatja.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Akkor a Mészáros gázszerelőnek milliárdokat kell befizetni ugye ?
Vagy ő kivétel ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sokanvagyunk
Útkaparónak, csőbe, klotyóba, drótba - szóval mindenféle javítónak -, technikába, emberbe, állatba, törvényekbe babrálóknak biztosítással kell rendelkezniük, mert biztosítás = biztonság.
nyanya001
Akkor a Mészáros gázszerelőnek milliárdokat kell befizetni ugye ?
Vagy ő kivétel ?
Nessy
@sokanvagyunk: A jogalkotóknak, a minden agymacskát megszavazó kormánypárti képviselőknek ezek alapján, hány milliós biztosítással kell rendelkeznie?
wagabund
az én volt cégemnél csak olyan víz-gáz-klímaszerelő dolgozhatott, akinek megvolt az uniós vizsgája (is). Erről kapott egy fényképes kitűzőt, és büszkén viselhette(kellett is) Persze ehhez kellett egy magyar szakmunkásbizonyítvány és egy érettségi is.

kiváló szakembereket képeztek, az uniós vizsga aranyat ért.

asszem most sok ember vakarhatja a buksíját.
Eladott Ország
@nyanya001: A tehetség mindenhol kitapossa magának az utat, még lúdtalpasan, vietnami
tangapapucsban is. Be is jött Vajnának a hazatántorgás, ha akarna, akkor sem tudna elugrálni a rá zúduló szerencse útjából. Lett neki nagy széfje, ahonnan finanszírozza – persze a mindenki pénzéből – a magyar filmgyártást. Miután egy hihetetlen munkabírású, szerteágazó tehetségű zseniről van szó, a filmipar irányítása mellett simán belefér a kaszinócézárság is. Ehhez persze óriási szerencse kellett, de szerencsére hősünk jóban van Fortunával , mert véletlenül a magyar kormány 2012-ben hirtelen váratlanul betiltotta a játékgépeket, majd azzal a lendülettel betiltotta a kaszinók működését. Mindezt persze azért tette, hogy megvédje a magyar embereket a játékszenvedély nevű kórságtól. Néhány hónappal később valaki szólhatott a vezérkarnak, hogy van rossz játékszenvedély és van jó is, mert mégis úgy döntöttek, hogy engedélyezik a kaszinók működését. Bizonyos keretek között. Ezeket a bizonyos kereteket pedig egyrészről Szima Gábor, Kósa Lajos kebelbarátja, másrészről Andy Vajna, Fortuna barátja jelentik, miután ők ketten kaptak kaszinókoncessziót. És a szerencse istenasszonya még ezen a ponton sem állt le, mert egyrészről elintézte, hogy Vajna kaszinóiban ne legyen kötelező bevezetni az online pénztárgépeket – értelemszerűen a franc se tudja ellenőrizni, mennyi a bevétel – másrészről még azt is kibulizta, hogy a parókakészítő-filmguru adókedvezményt kapjon azokra a jövedelmekre, amiket sikerült bevallania és nem offshore-cégekbe talicskázott át. Mindez persze a mi érdekünkben történt, kétsége ne legyen senkinek.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/04/av.jpg
verőce21
Nagyon eldurvult most a hatóságosdi! Minden a büntetésekre van kihegyezve.

"Ne fogjon senki könnyelműen.
A húrok pengetésihez!
Nagy munkát vállal az magára,
Ki most kezébe lantot vesz."
Eladott Ország
2017 elejétől folytatódik a „rendszerváltás” az építésügyben is, kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítást kell kötni.
A Fideszben azért lehet lopni, mert Viktor engedi.
banditapolitika.blog.hu/2016/08/13/a_fideszben_azert_lehet_lopni_mert_viktor_engedi
sokanvagyunk
@Nessy: (12:52) Nehogy hiányold a felsorolásom, csődbevivőnek nem kell.
Pálinkafőző Rézüst
Oszt tessen mondani, fingani lehet e még engedély nélkül???
justhpeter
Tessék mondani: Tolvaj törvényeket és tákolmányokat lehet biztosítás nélkül is összehozni ? Csak a vezeték végét blankolni nem lehet ?
nezelodo
A fakockagyártókra elfelejtettétek kiterjeszteni ezt a törvényt dakotáim, és lám már a metró sem megy folyamatosan!
tothjani
Ez egy okos ötlet hiszen így a víz vagy villanyszerelő már tripla árat is nyugodtan kérhet, és senkinek sem fog eszébe jutni hogy olyan szerelőt keressen aki feketén megcsinálja töredékáron.
wagabund
@Pálinkafőző Rézüst: 14.26 azért óvatosan azzal a szellentéssel...eljön az idő, amikor vissza kell tartanod... (egy darabig, aztán úgyis mindegy)
egyvandor
A biztosítók és részt kérnek a víz gáz villany szerelési bizniszből, ha már a méhszarosnak ilyen jól megy.
egyvandor
Gorbánék erre úgy fognak reagálni, hogy megemelik a gaz biztosítók adóját, amit úgyis mi fizetünk és minden fideszes balga boldog lesz. Jöhet a 18-as választás.
Hofipisti
@sokanvagyunk: "Törvényekbe babrálók"-ról szó sincs. Nekik nincs szükségük biztosításra, biztonsággal kilopják a szemünket anélkül is!
egyember
@Hari: Háááát, ha nem marad egyetlen szerelő sem Mo-on, biztosan nem fog egy sem trehány munkát végezni, adót csalni. Minden fehér, minden fehér ...
Csak így tovább!
AZ ORBÁNI ÚTON.
human
Szerencsére a gázszerelő ettől függetlenül jobban teljesít.
nemkati
@nyanya001: Nincs a kormányrendeletben szó a gázszerelőkről!
surdilloFUJT
@nemkati: pedig veszélyesebb mint a villany,igaz nem érinti a mészarost!!!
nyanya001
@wagabund: Mert aztán felkúszik az agyára, és onnan jönnek majd a szar
gondolatok. :)
Hari
@egyember: ha nem marad egy sem, akkor valóban nem lesz adócsalás, és jöhet vissza a"csináld magad" mozgalom. A kiment magyar mesterek többségének hamar felkopna az álla, mert odakint silány munkából nemigen lehet megélni, mert egyszerűen kivetí a társadalom.
nemkati
@nyanya001: Hát, az tuti! Lehet, hogy még a gázszereléshez is?
Eladott Ország
@nyanya001: ma, 07:19 index.hu/belfold/2016/08/26/meszaros_lorinc_mar_atomeromuvet_is_epithet/
Mészáros Lőrinc már atomerőművet is építhet.
24.hu/fn/gazdasag/2017/05/26/meszaros-lorinc-hidat-is-epithet-hala-az-egnek/
Mészáros Lőrinc hidat is építhet, hála az égnek.
Összegzés: Meg az apja f*szát is
Eladott Ország
@nemkati: A papsajtos, libaszaros legelőn, a libalegeltetéshez ért a legjobban. Aki azt hiszi kinőtt a libaszaros gumicsizmából és felkapaszkodott az uborkafára.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/04/12705492_995829030453874_3400939487193956882_n.jpg
nemkati
@Eladott Ország: Sőt, egy sokkal profibb fészbukot összehozott volna, mint az ostoba Zuckerberg! :)
papa.49
Vajon a parlamentben, meg a kormányban tevékenykedő ,,IGEN HOZZÁ NEM ÉRTŐKNEK,, milyen biztosítást kell kötniük, és milyen papírokkal bizonyítani a hozzá nem értésüket ???
wagabund
@papa.49: ugye most vicceltél? ...de ha nem, akkor is jót röhögtem...
surdilloFUJT
@nyanya001: lölőt nem vonták be,csak a viz és villanyszerelőket!!!Miért is nem csodálkozom???
A vízbekötés veszélyes a gázbekötés smafu!!!Ennyire jól teljesítenek a vízfejek!!!
papa.49
@wagabund: Halál komolyan kérdeztem meg, még a villanyszerelőt se értem, mert pillanatnyilag is csak az végezhet a fogyasztásmérőnél munkát akit az adott körzet szolgáltatója regisztrált !!!
A vízszerelésnél meg a szolgáltatók emberei végzik a hálózatra csatlakozást, meg az avval kapcsolatos egyéb melókat!!!
Ami meg a hodályt /parlament/ illeti, nagyon komoly igény lenne, hogy az ott /nem/ tevékenykedő politikusok is rendelkezzenek felelősség biztosítással az elkövetett balfaszságaik rendezésére, valamint hogy ne pap legyen az emberminiszter, ne ügyvéd legyen a gazdasági tárca vezetője, hanem megfelelő végzettséggel rendelkező pacákok döntsenek a kérdésekben, nem politikai nyalógépek !!!
papa.49
@surdilloFUJT: Igazad van de ott is az a helyzet mint a víznél a szolgáltatók emberei végzik a rákötéseket, a szolgáltató műszaki vezetője veszi át a kész szerelést, adja ki a rákötési engedélyt!!!
Nem utolsó sorban ez ,,védett szakma,, hiszen a vazallus is ezt űzi !!!
Eladott Ország
@tothjani: Pont ellenkezőleg hat. A biztosítási díjat a megrendelővel fizetteti ki a mester. Úgyszintén a szarházi Lázer Lúzerék által kitalált tervezői és kivitelezői biztosítási díjat is. Mert a mocsok tróger szerint semmihez nem kell építési engedély. Remélem ahhoz sem kell már sok idő hogy elzavarjuk ezt a kleptokrata bandát a bús3,14csába!
nyanya001
@surdilloFUJT: csak a víz a veszélyes üzem, a gáz és az áram az nem.
Nekik. Mert ők mindenhez értenek.
papa.49
@nyanya001: Te ezek olvasták a Petőfi verset a ,,Feltámadott a tenger,, t. azért fosnak ennyire a víztől !!!
verőce21
Ez a két szakág csak a jéghegy csúcsa, amilyen változások történtek az építési-vállalkozási szektorban az elmúlt két évben!
A Fidesz mindent szeret pontos jogszabályokba foglalni. Ezért is folyt erőltetett menetben 5-6 évig a jogszabály- és törvénygyártás. Ez a jogászkormányzás odáig sodorta az építési tevékenységeket, hogy pl. az építész-, statikus, stb. tervezők fele visszaadta a jogosultságát, vagy felfüggesztette a tevékenységét. Mert hetente változnak még ma is az építési jogszabályok - ez a mostani cikk is csak egy eleme az új szabályozásoknak -, és valamelyik jogszabályt úgyis megsérti a tervező, vagy kivitelező, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, stb. Ráadásul a szabályozások visszamenőleg is érvényesek, akár évekre is, mert legtöbbje úgy szól, hogy "...a használatbavételkor érvényes szabályok szerint". Ez legtöbbször problémás a másfél-két éve megkezdett beruházásoknál. Mert másképpen lett tervezve, szerződve, stb.
Ezeket már csak szakjogászok tudják lekövetni, vagy még azok sem.

Legegyszerűbb lesz a jövőben, hogy a jogászok és a biztosítási ügynökök megépítik majd a létesítményeket. (azok úgysem mentek el olyan számban az országból, mint a szakiparosok)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.