Áder János, köztársasági elnököt, nehéz lenne azzal vádolni, hogy csak úgy osztogatná a közkegyelmet: az idei év első felében mindössze két embert részesített kegyelemben, vagyis a kérvények alig több mint fél százalékát írta alá.

Elődjei közül a legtöbbször Göncz Árpád bocsátott meg, ő a kegyelmi kérvények több mint 10 százalékát hagyta jóvá. Az elnöki kegyelemnek két formája van: az eljárási kegyelem esetén megszüntetik a folyamatban lévő pert, míg a végrehajtási kegyelem a büntetés törlését vagy mérséklését vonja maga után. Az államfőnek nem kötelessége indokolni a kegyelmi eljárást lezáró döntését.

A Blikk összegezte melyik közméltóság hány esetben élt a lehetőséggel, illetve felidézte a rendszerváltás utáni legismertebb kegyelmi eljárásokat, melyek országos figyelmet kaptak.

Ábrájuk szerint:

Göncz Árpád 1245, Mádl Ferenc 138, Sólyom László 106, Schmitt Pál 23 míg Áder János 68 alkalommal élt ezen jogával.

Elítélt bankvezér: Az Agrobank volt elnökét 1998-ban ítélte el a Legfelsőbb Bíróság 11 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette ­miatt. Kunos Péter két évet kapott tettéért, ám kegyelemért folyamodott Göncz Árpád akkori köztársasági elnöknél. Noha az államfő aláírta a kérvényt, Dávid Ibolya igazságügyi miniszter nem ellenjegyezte, így Kunosnak le kellett töltenie a börtönbüntetését.

Megvádolt honatya: Farkas Flórián fideszes képviselő ellen a választások előtt, 1997-ben emeltek vádat hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése ­miatt, a tárgyalás azonban elmaradt, mivel Göncz Árpád eljárási kegyelemben részesítette a politikust. Farkas jelenleg kormánypárti képviselőként dolgozik az Országgyűlésben.

A Simek Kitti-ügy: A lány 2002-ben, 13 évesen lőtte agyon alvó mostohaapját, aki édesanyja és Kitti vallomása szerint 10 éven keresztül folyamatosan bántalmazta és szexuálisan zaklatta őt. A kiskorú tótújfalusi lány a bírósági eljárás alatt teherbe esett, végül „a családi körülmények változása” miatt kegyelemben részesítette őt Mádl Ferenc államfő.

Gáspár gázolása: Gáspár Győző showman öccse, Gáspár Zsolt 1995-ben gázolt halálra egy 60 éves nógrádmegyeri férfit. Zsoltot másodfokon is börtönbüntetésre ítélték, végül Göncz Árpádtól kegyelmet kapott. A Gáspár család többször hangoztatta, hogy rengeteg pénzzel támogatják a szegényeket, adakoznak húsvétkor és karácsonykor is, így jogosnak érzik Göncz döntését.

Gyilkos katonatiszt: Sz. Zoltán 1984-ben minősített gyilkosságért élethosszig tartó büntetést kapott, ám ebből csak 9 évet kellett leülni, ugyanis szintén Göncz Árpádtól kegyelmet kapott. Ezután csendben, élettársa oldalán élte életét, egészen mostanáig: néhány héttel ezelőtt ismét bíróság elé állt, ezúttal gyilkossági kísérlettel vádolják.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

moareka
@1magyar: Göncz Árpád a legtisztességesebb köztársasági elnök volt, talán a magukfajtától engedélyt kellett volna kérnie a hivatalos útjaihoz???
---és ahhoz mit tetszik szólni, hogy a "Minden gyerek lakjon jól" tündibündije többször megkerülte a Földet közpénzen, miközben nem lakatta jól a gyerekeket?...csak a kutyáját...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Ha valakit jogerosen eliteltek miert kell kegyelemmel jutalmazni ? Ulje le a buntetest es ha jol viselkedik kaphat 1~2 ev engedmenyt. Ennyi. De az hogy csalok, kozpenz sikkasztok, gyilkosok, csak puszira szabadlabra keruljenek ellenzem.
Mely tiszteletem Goncz Arpade, de nem ertem miert volt ilyen engedekeny.
kukac50
Kénytelen volt kegyelmet adni mert Orbán Viktor családjánál van a pénz, az lopta el, flóri csak a balek unokatestvér. Áder Viktornak képtelen nemet mondani.
Az igazságszolgáltatás is Orbán seggnyalója ezek szerint!
tutajos
"Farkas Flórián és Győzike öccse is elnöki kegyelemben részesült"
Tudta?
A vér nem válik vízzé!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.