A jelenlegi számítások szerint csak a hét végétől kezd lassan enyhülni a hőség Magyarországon – hangzott el az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett videóban.

 Eddig tarthat a brutális hőség Magyarországon – jön az enyhülés?

Üveges Zoltán meteorológus összeállítása szerint egyelőre folytatódik térségünkben a ritkán előforduló, de nem egyedülállóan magas hőmérsékleti értékeket eredményező hőhullám. Kifejtette: a nyugat-európai frontrendszer csak igen lassan közeledik a kontinens belseje felé: csütörtök estig elérheti Lengyelország és Csehország területét, valamint az Alpok északnyugati lejtőit, Magyarországra várhatóan csak a jövő hét elején érkezik.

Addig továbbra is szabadon áramolhat térségünk felé az afrikai eredetű légtömeg. Az európai előrejelzési animáción az látszik, hogy a felfrissülést hozó hidegfront csak "araszol" előre. Délkelet-Európában még a jövő hét első felében is 35 Celsius-fok feletti maximumhőmérsékletekre lehet számítani.

A kánikulai forróság enyhülése Magyarországon is lassú folyamat lesz – emelte ki a meteorológus, kifejtve: a jelenlegi kilátások alapján az északnyugati országrészben már a hét legvégén mérséklődhet a meleg, záporok, zivatarok kíséretében, a délkeleti megyékben viszont csak a jövő hét közepére várható számottevő enyhülés.

Csütörtökön is a szerdaihoz hasonló időjárás várható: jellemzően 33-38 fok közötti maximumokkal, de a Tiszántúlon már akár 39 fokot is mérhetnek – mondta a meteorológus, hozzátéve: az országos melegrekord megdőlése nem valószínű. Üveges Zoltán kitért arra is, hogy a Magyarországon mért abszolút maximumhőmérsékleti rekord 41,9 fok, amelyet 2007. július 20-án Kiskunhalason mértek. Ez az elviselhetetlennek tűnő forróság ellenére sincs veszélyben – tette hozzá a meteorológus.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót az egész ország területére.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Mit tehetünk izzadunk, oszt. jónapot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
Tenni ellene, úgy sem tudunk. Csak megint bosszús az ember, hogy nagy a tudománya, de nem tud ezen sem felülkerekedni. Pont úgy, ahogyan a vulkán kitöréseken, földrengéseken, cunamikon sem.
papa.49
Mit tehetünk izzadunk, oszt. jónapot.
verőce21
Ilyenkor szárad jól a kiteregetett ruha! :)
fekete
Trump nagy okos,belerugott a Parizsi egyezmenybe. Szerinte a tul meleg es az eros felmelegedesek Kinai kitalalmany !Hogy lehett egy ilyen
emberel mint Trump,me'g csak beszelgetni is?
nemkati
A nap kérdése:
Azt a ruhát, amit max 30 fokos vízben szabad kimosni, lehet-e szárítani 40 fokon?
verőce21
@nemkati: Az fokozottan veszélyes lehet...a szárítókötélre olvad, megfesti, stb. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.