Merthogy a szemétszállító cégek közül sokan már a csőd szélén állnak, amiért a Földművelésügyi Minisztériumtól még a márciusi pénzeiket se kapták meg.

A Földművelésügyi Minisztériumban óriási a káosz: hónapok óta képtelenek kifizetni a hulladéktendereken nyertes hasznosítócégeknek a járandóságukat, akik közül többen már komoly likviditási problémákkal küzdenek emiatt. Idén nyár közepére ez az összeg cégenként akár több százmilliós, összességében akár több milliárdos tartozást jelenthet. Közben a káoszban az idei közbeszerzések kiírása is elúszott, és esélyes, hogy a hivatalosan idén esedékes szerződéskötések és a teljesítések is át fognak csúszni 2018-ra – írja az Index.

Az FM összességében milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik olyan társaságoknak és konzorciumoknak, akik a munkát már rég elvégezték, de az érte járó díjazást nem kapták meg, és a minisztériumból azt sem mondják meg nekik, mikor fizetnek majd.

 Az Index a cikkhez több hulladékos céget is megkeresett, és mindenhonnan azt az információt kapták, hogy a minisztérium még most, augusztusban is tartozik a március 1-ével lejárt szerződések után járó juttatások egy részével. Ez cégenként (illetve konzorciumonként) 35-55 % közt változó arányt és összegeket jelent, de  ebben az iparágban ez akár százmilliós nagyságrendű kinnlevőség, ami az egész ágazatra vetítve milliárdos tételt érint.

A százmilliós tételek hiánya a büdzséből változóan érinti a cégeket, akad már olyan is, ami a csőd szélére sodródott a csúszás miatt. 

Az agrártárca a panaszos cégeknek eleinte a bürokratikus átszervezésre fogta a cszúszást, mivel ez a terület tavaly még az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósághoz tartozott, csak idén került az FM helyettes államtitkárságához. Azóta már a nagy a fluktuációra és emberhiányra fogják a zűrzavart.

Az idei évre vonatkozó hulladéktendereket mindenesetre még ki sem írták, és ágazati szereplők szerint ha még meg is történik, a teljesítésük mindenképp jövő évre csúszik majd. Az Index természetesen megkereste a témában az FM-et is, de egyelőre nem kaptak választ.

Címlapfotó: Pixabay / stevepb CC0

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Nincs már olyan terület az ország életében, ahol ne lenne nagyon nagy baj.
Nem a fideszeseknél, az országban!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@cikicakk55: A gyerekemet átverték, hogy cseréljen sticket mert az ingyen van. Aláírta és ezzel együtt 2 éves új szerződést. Én vettem észre.
KisGenyo2
@1magyar: El kell zavarni őket a háztól. Csak az a baj, hogy a "bőséges" választékban a többi is éppen annyira gané...
cikicakk55
@1magyar: Igen,ezt csinálják. Mi februárban pereskedtünk velük a 10 napos kiesés miatt. Decemberben járt volna le a 2 év hűségnyilatkozat. Mikor végre megkaptuk a jóváírást a szerződés is újra kezdődött februártól. Nem akartuk aláírni,hogy újra kezdődjön a két év, de azt mondták,hogy akkor leszerelik a kicserélt jó dobozokat. Nem volt mit tennünk. Abba bízunk,hogy mire letelik ez a két év( 2019 febrár) addigra a digi kitalál valami más megoldást is.
kukac50
Van még szemétszállítás,jött csekk is csak olyan utcát írtak rá amilyen a mi városunkban nincs is.
Valami nagyon szarul működik ebben az országban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.