Merthogy a szemétszállító cégek közül sokan már a csőd szélén állnak, amiért a Földművelésügyi Minisztériumtól még a márciusi pénzeiket se kapták meg.

A Földművelésügyi Minisztériumban óriási a káosz: hónapok óta képtelenek kifizetni a hulladéktendereken nyertes hasznosítócégeknek a járandóságukat, akik közül többen már komoly likviditási problémákkal küzdenek emiatt. Idén nyár közepére ez az összeg cégenként akár több százmilliós, összességében akár több milliárdos tartozást jelenthet. Közben a káoszban az idei közbeszerzések kiírása is elúszott, és esélyes, hogy a hivatalosan idén esedékes szerződéskötések és a teljesítések is át fognak csúszni 2018-ra – írja az Index.

Az FM összességében milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik olyan társaságoknak és konzorciumoknak, akik a munkát már rég elvégezték, de az érte járó díjazást nem kapták meg, és a minisztériumból azt sem mondják meg nekik, mikor fizetnek majd.

 Az Index a cikkhez több hulladékos céget is megkeresett, és mindenhonnan azt az információt kapták, hogy a minisztérium még most, augusztusban is tartozik a március 1-ével lejárt szerződések után járó juttatások egy részével. Ez cégenként (illetve konzorciumonként) 35-55 % közt változó arányt és összegeket jelent, de  ebben az iparágban ez akár százmilliós nagyságrendű kinnlevőség, ami az egész ágazatra vetítve milliárdos tételt érint.

A százmilliós tételek hiánya a büdzséből változóan érinti a cégeket, akad már olyan is, ami a csőd szélére sodródott a csúszás miatt. 

Az agrártárca a panaszos cégeknek eleinte a bürokratikus átszervezésre fogta a cszúszást, mivel ez a terület tavaly még az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósághoz tartozott, csak idén került az FM helyettes államtitkárságához. Azóta már a nagy a fluktuációra és emberhiányra fogják a zűrzavart.

Az idei évre vonatkozó hulladéktendereket mindenesetre még ki sem írták, és ágazati szereplők szerint ha még meg is történik, a teljesítésük mindenképp jövő évre csúszik majd. Az Index természetesen megkereste a témában az FM-et is, de egyelőre nem kaptak választ.

Címlapfotó: Pixabay / stevepb CC0

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Nincs már olyan terület az ország életében, ahol ne lenne nagyon nagy baj.
Nem a fideszeseknél, az országban!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
elnyomott
Nincs már olyan terület az ország életében, ahol ne lenne nagyon nagy baj.
Nem a fideszeseknél, az országban!
Eladott Ország
Nem mondtam, hogy kecskére káposztát ne bízzál?
Donáld Tramp
Vinni viszik, csak éppen számlát nem kapok fél éve. Baranya, Komló.
karma1
Ha egyszer valamibol kihagynak azt a szitokszova valt "nemzeti" jelzot, es csak csendben tennek a dolgukat a megfelelo szakemberek, - nem az lenne a legjobb mindenkinek???

Szoval mar erosen kellett mosakodniuk a miniszteriumoknak ezugyben...
Szemetesek, nektek kene osszefogni, es csak egypar szemeteskocsi tartalmat szetszorni a Kossuth teren... Fogadjunk, hogy egy oran belul mindenki ki lenne fizetve???
Donáld Tramp
@elnyomott: Írd hol van qrva nagy baj. És mi lenne a ti eladottt országotokban. Bértollnok a 888-at kihagytad reggel. Csak ennyire tellik gyuribá fizujából... :P
nyanya001
Viszik, mert az Önkormányzat fizeti a szolgáltatót.
DE CSEKK NEM JÖN MÁRCIUS ÓTA !!!
Csak tudnám mi az anyjuk retkes 3,14csájáért vették ezt is
el a helyi szolgáltatóktól !
Nagyon bűzlik ez a szemét dolog !
justhpeter
Az elszállítás normálisan ment idáig. Júliusban kaptam számlát az első negyedévről. Vagyis csak az észmunkával van nagy baj, de ezzel nincsenek egyedül, a kormányban is ez van. Egy megy csak szuper módon, a lopkodás.
Fradigege
Magukra vessenek a cégek. Gondolom kis seggnyalásként ott tülekedtek, aztán a nagytestvér átkúrta őket. Ott van a Parlamenttel szemben a Földművelési minisztérium, benne Fazekas elvtárssal az élen. Be kell odamenni és személyesen kiverni belőlük. Helyette rinyálnak. Jáááj márciusi számla sincs kifizetve. Rájuk kell hajtogatni az épületet.
magyarbakancs
Kossuth-tér is szemét dombra épült nincs gond a szeméttel.
tudode
Sokat akart a SZARKA, DE NEM BÍRJA A FAR...a!
Mi a búbánatnak "kellett"/nem kellett mindent centralizálni!!!
.
Örök igazság, hogy az ÁLLAM NEM JÓ GAZDA, különösen ez a MAFFIA ÁLLAM, mert minden ÁTHASONUL Makovecz stílusú nemzeti budivá!
.
Eladott Ország
@Donáld Tramp: Merthogy a szemétszállító cégek közül sokan már a csőd szélén állnak, amiért a Földművelésügyi Minisztériumtól még a márciusi pénzeiket se kapták meg.
Az FM összességében milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik olyan társaságoknak és konzorciumoknak, akik a munkát már rég elvégezték, de az érte járó díjazást nem kapták meg, és a minisztériumból azt sem mondják meg nekik, mikor fizetnek majd. Én a Magyar Időket hagyom ki!
Donáld Tramp
@Eladott Ország: Mondjuk ezzel nem mondtál sokkal többet mint a mint eddig is tudtunk...
Eladott Ország
@Donáld Tramp: Mondod:"Bértollnok a 888-at kihagytad reggel." Akkor mire fel mondod "elnyomottról" , ha eddig is tudtad. Elnyomott is azt mondja nagy a baj. Én is azt mondom nagy a baj. Te meg mondod tudtad. Na örülök neki.
cikicakk55
Én csak attól tartok,hogy az elmaradt számlákat( mi az idén még egyet sem kaptunk) majd egy összegben fogják a nyakunkba sózni.Kapunk rá egy hét türelmi időt,aztán jön a kötbérezés,vagy minek hívják. A Telekom is ezt csinálja.Pénteken kiküldi a számlát(sárga csekk) már csak délután tudom bevinni a postára,mert délelőtt egy asszony,aki már nyugdíjas az főz,vagy unokázik.Tehát péntek,szombat,vasárnap.A Telekomnál 3 nap a türelmi idő és kiküldenek hétfőn délután egy sms-t,hogy a megállapított számlán felül,még fizessünk 779 ft sms díjat.Ki a jó Édes anyjuk kérte,hogy küldjenek jó drága SMS-t ha nem fizetek úgy is elveszik a csatornákat és a netet .Bezzeg nekem milyen utána járásba került,hogy majd 10 napig nem volt sem kábel tv sem internet szolgáltatás.Mentünk személyesen szinte minden nap,mert nincs annyi pénzünk,hogy végig halhassuk Mozart összes szimfóniáit. Megígérték,hogy 30%-ot jóvá írnak majd. Kijöttek,szétfúrták a lakást,nem akarták elhinni,hogy az a doboz amit használtunk az eredeti.Szerencsére minden papírunk megolt,így semmit nem sikerült ránk terhelni. Vártuk a következő hónap számláját és nem volt rajta a 30% kedvezmény.Akkor már az egész Telekom egy vörös posztó volt a szemembe,mint a bikának, a torreádor amit lebegtet. Én depresszióval küzdök,komoly pánik betegségem van,és ha túl stresszelem magam,bizony volt már rá példa,hogy ráborítottam az asztalt az ügyintézőre.Nem hülye vagyok,csak a türelmem véges.Végül megkaptuk a megígért összeget,de ennyi utánjárás után már elengedhették volna az egész havi előfizetési díjat is.Ugyan is nincs olyan nap,hogy legalább 2-3x ne legyen lefagyás,elsötétedés,persze a legjobb résznél a filmben.Az a baj,hogy Hódmezővásárhelyen nincs a diginek internet szolgáltatója,csak akkor ha a tetőre kitudják rakni a tányért. A mi házunk tetőtér beépítéses többe kerülne a bontás,mint az eredmény. Vissza térve a vízhez és elnézést az offért,de ez valahogy kicsúszott a számon,illetve az ujjaimon. Mi van,ha 40-50-000 ft díjat számolnak...
vadnarancs
Már megint Soros! Mindenhol ott van! Meg a Gyurcsányi! Emúttnyócév!
nezelodo
Misem kapunk jó ideje szemétszállítási számlát. A tavalyit januártól dupla összeggel, mindig rövidülő fizetési intervallummal küldözgették, de alighanem az sem fogyott le.
Tényleg az van, ha ezek a szakértői kormányzati zsenik valamihez hozzányúlnak káosz, bizonytalanság jár a nyomukban, és egyet sem rúgnak ki a szar munkája miatt.
1magyar
@cikicakk55: A telekom az internet számlát később küldi ki, majd küld felszólító levelet 800.-ft-ért.
Egy évben megcsinálják 3x.
A vevő,a használó a szolgáltató kiszolgáltatottja.
cikicakk55
@1magyar: Költsék gyógyszerre. Az biztos,ha letelik a szerződés egész biztos váltunk.
cikicakk55
@bakcsubakka: Úgy jobban hangzana,hogy Nemzeti Szemetek szemétgyüjtő Minisztériuma
1magyar
@cikicakk55: A gyerekemet átverték, hogy cseréljen sticket mert az ingyen van. Aláírta és ezzel együtt 2 éves új szerződést. Én vettem észre.
KisGenyo2
@1magyar: El kell zavarni őket a háztól. Csak az a baj, hogy a "bőséges" választékban a többi is éppen annyira gané...
cikicakk55
@1magyar: Igen,ezt csinálják. Mi februárban pereskedtünk velük a 10 napos kiesés miatt. Decemberben járt volna le a 2 év hűségnyilatkozat. Mikor végre megkaptuk a jóváírást a szerződés is újra kezdődött februártól. Nem akartuk aláírni,hogy újra kezdődjön a két év, de azt mondták,hogy akkor leszerelik a kicserélt jó dobozokat. Nem volt mit tennünk. Abba bízunk,hogy mire letelik ez a két év( 2019 febrár) addigra a digi kitalál valami más megoldást is.
kukac50
Van még szemétszállítás,jött csekk is csak olyan utcát írtak rá amilyen a mi városunkban nincs is.
Valami nagyon szarul működik ebben az országban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.