Megvonná az írni-olvasni nem tudóktól a választójogot a Jobbik, és alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot, hogy visszaszorítsák a szavazatvásárlást.

A Jobbik elvenné az alacsony iskolázottságúak választójogát
Fotó: Facebook/Dúró Dóra

Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője Facebookon magyarázza, miért lenne jó, ha az alacsony iskolázottságú állampolgárok távol maradnának a parlamenti választásoktól.

Ez nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség. A választójog most sem korlátlan, hiszen pl. a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak

- írja Dúró Dóra.

A képviselőnő szerint az általános iskolát elvégezni képtelen személyek szavazataiból él a Fidesz, és tartja fent hatalmát. Úgy véli, ma Magyarországon húsz százalék lehet az írni-olvasni nem tudok aránya.

Dúró szerint Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató tusványosi beszédében nyilvánosan elismerte:

nem érdekli a kormánypártokat az értelmiség kritikája, a megtévesztő gyűlöletkampányra építenek, hiszen állítása szerint ez működik. Most sem értelmes, a szakmai álláspontokat ütköztető vitát kezdeményeztek, hanem pártpolitikai vagdalkozásba kezdtek.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
nepszava.hu/cikk/564077-szavazni-kotelezo
Számos nemzetközi példa van a kötelező szavazásra. Európában hat országban van kötelező szavazás (Belgium, Luxemburg, Franciaország, Olaszország, Görögország, Törökország), méghozzá három országban (Luxemburg, Görögország, Törökország) kisebb-nagyobb pénzösszeggel szankcionálják a távolmaradást. Ugyanakkor több államban fokozatosan "kivezették" a rendszerből a szavazás kötelező jellegét: Ausztriában és Hollandiában megszűnt, Svájcban pedig egy kantonban maradt fenn. A kb. jelenlegi 40 % nem szavazónak is kötelező lenne szavazni, biztos bukna, a kleptokrata, szarházi, fidesz banda.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Dóra te nagyon nem vagy tisztában a szokásos eljárással ami a Kárpátalján, és Erdélyben zajlik ez ügyben !!!
Ha nem tudnád Erdélyben BÁRMILYEN PAPÍRT KIADNAK HA MEGFIZETED , ÉRTED BÁRMILYENT !!!
Gondolom Ukrajnában sincs ez másként !!!
Zeta
Inkább kötelezővé kellene tenni.
Akkor a passzívak is kénytelenek lennenek véleményt nyílvánítani.
wpym
Az otlet kivalo, csak karcsu: kozepfoku vegzettseg, 65 ev alatti eletkor, magyarorszagi lakcim es adofizetes kellene. Persze meg igy is lehetne trukkozni, de a helyzet javulna.
Eladott Ország
nepszava.hu/cikk/564077-szavazni-kotelezo
Számos nemzetközi példa van a kötelező szavazásra. Európában hat országban van kötelező szavazás (Belgium, Luxemburg, Franciaország, Olaszország, Görögország, Törökország), méghozzá három országban (Luxemburg, Görögország, Törökország) kisebb-nagyobb pénzösszeggel szankcionálják a távolmaradást. Ugyanakkor több államban fokozatosan "kivezették" a rendszerből a szavazás kötelező jellegét: Ausztriában és Hollandiában megszűnt, Svájcban pedig egy kantonban maradt fenn. A kb. jelenlegi 40 % nem szavazónak is kötelező lenne szavazni, biztos bukna, a kleptokrata, szarházi, fidesz banda.
justhpeter
Dórika mondja: Az analfabéták ne szavazzhassanak ! Kérdésem: Az analfabéták azért adózhatnak ? Gondolom eü járulékot is fizethessenek, hogy Dórika is hozzájuthasson a megfelelő ellátásához, amire rászorul.
alterego56
@wpym: Nem minden 65 év feletti demens, és nem minden hatvan év alatti normális.
wagabund
a Jobbik ügyesen próbálkozik...bizonyos szempontból-(ez az emberi feledékenység)- még nagyon messze van a képviselőválasztás...tehát bátran bedobálják az összes nehéz kövüket a sima vizű tóba, aztán csak figyelik, melyik kő(duma) vert nagy hullámokat...na az ott marad a tó fenekén, a többit kihalásszák...jó lesz az még jövő március táján...

(ügyesek ezek a Jobbikosok!... ezért indult ellenük már most nehéztüzérségi össztűz...-jobb előbb, mint később!- mondja a vezénylőtiszt)
Eladott Ország
@justhpeter: Dórikának is az a lényeg, hogy a lé dőljön. Különösen most, hogy apucit lapátra tették, a jobbiknál. Akkor ki termelné ki az ingyen tankönyvre , kosztra, valót.
Rózsika Hatházi
@wpym: Mi bajod a 65 év felettiekkel? Azt hiszed minden időst meg lehet venni egy tányér levessel? Te is lehetsz még annyi idős és nem biztos, hogy beszarnál a röhögéstől, ha Taigetosz pozitívnak nyilvánítanának.
wpym
@Rózsika Hatházi: @alterego56: Ez igy igaz, de valahol es valahogy meg kell huzni a hatart. Vilagosan latszik, hogy a jelenlegi helyzet nem jo. Vagy megfelelo politikusokra van szukseg, ebben az esetben a hulyek sem tudnak rosszul donteni, vagy a valasztokat kell valamilyen rendszer szerint rostalni.
Valamit tenni kell, mert az tarthatatlan, hogy 4 evrol 4 evre koztorvenyes bunozok fosztjak ki az orszagot, szivatva a valasztokat. Nem beszelve arrol, hogy minden valaszto sziv, igy azok is, akik megvehetok egy kilo krumpliert.
justhpeter
@wpym: Dórikának természetesen nincs igaza, de az igaz, hogy valamit tenni kell. Mondjuk nem kell a fideSS-kdnp-re szavazni. Oszt'Jónapot !
bencemacska
@justhpeter: ma , 14:07
De hogyan olvassa el az egyre hosszabb szavazólapot?! Vagy már eleve kitöltött lapot kap?
bencemacska
@wpym: ma, 15:37
És miből gondolod, hogy minden 65 év feletti hülye?
Én nagyon sok fiatal és középkorú hülyét látok pl. itt is. De nem vagyok Isten, hogy ítéletet hirdessek!!!
wpym
@bencemacska: Tessek feljebb elolvasni mit irtam...
wpym
@justhpeter: Igen? No, akkor erdeklodve olvasom az alternativakat szavazast illetoen... lol
justhpeter
@wpym: Bármire - Donald kacsára, Miki egérre, Maci Lacira - vagy bárkire, aki nem fideSS-kdnp. Egyértelműen eltüntetni csak így lehet.
wpym
@justhpeter: De ez egy orszag, nem egy kisvallalkozas! Ez nem igy mukodik. Egyik kuyta, masik eb! Elmegy a fidesz, jon a masik mocsok. Hazug, rablo banda! Ilyenekre szavazzak?
Ezert nem megyek jovore (sem) szavazni.
JAJMÁR
Érdekes. Első körben mégis inkább a választhatók esetében kellene valami műveltséget és egyéb fontos kompetenciák meglétét megkövetelni. Talán kevesebb flóri meg lőri élőskodne rajtunk. Mert bármilyen fura is, de nem az aluliskolázottak tették őket oda.
percsi
"A Jobbik elvenné az alacsony iskolázottságúak választójogát"
Ajjaj!! Jól indít a Jobbik! Mindenért a Nép a hibás!
Szegény, iskolázatlan embertől az adót beszedjük, jogaitól megfosztjuk.
Sok alacsony iskolázottságút nem lehet megvenni, és sok magas iskolázottságút meg igen.
És mit érdemel az a főbűnős, aki szavazatokat vásárol? Négy év kormányzást?
Eladott Ország
@percsi: József Attila: Mondd, mit érlel…
Mondd, mit érlel annak a sorsa,
akinek nem jut kapanyél;
kinek bajszán nem billeg morzsa,
ki setét gondok közt henyél;
ültetne krumplit harmadába
s nincs szabad föld egy kapa se,
s csomókban hull a hajaszála
s nem veszi észre maga se?
nevemnick
Szerintem meg azokat kellene a választások előtt pszichológiai - egészségügyi vizsgálatra küldeni, valamint teljeskörű (családi) vagyonvizsgálatot tartani akik képviselőnek jelöltetik magukat.
Nem a nyugdíjasokkal és az alacsony iskolázottakkal van a legnagyobb probléma,. hanem a rendszerrel, ami lehetővé teszi, hogy egy ,,yeti" sakkban tartson egy egész országot.
KisGenyo2
@Eladott Ország: A kb. jelenlegi 40 % nem szavazónak is kötelező lenne szavazni, biztos bukna, a kleptokrata, szarházi, fidesz banda.
Na ezt vajon mire alapozod? Ha kötelező lenne, akkor én érvénytelennel szavaznék... Valószínűleg senki nem bukna, de a tudtára lehetne adni az egész bagázsnak, hogy a jelenlegi szarok közül egyiket sem akarjuk a kormányszar helyére...
Eladott Ország
@KisGenyo2: Így igaz, a jelenlegi baloldal sem ér egy kalap szart se. Az egyik csak a medencében ülve hugyozott bele a vízbe, a másik meg 27 m magasról, az eredmény ugyanaz.
Menthetetlen ország az, ahol minden politikus ártatlan, mint a ma született bárány, miközben
mindenki ott ügyeskedik, ahol tud és nem szégyell, aztán ha valami félig kiderül, akkor jön a
sóhajtozás, hogy a másik oldal tehet mindenről és jön a magyarázkodás, hogy ez miért nem
lopás, és miért nem felelős csak mindig valaki más. Ez megint az, aminek tűnik. Ez a rongyosra cincált, örökérvényű közhely: ezek ugyanazok. Miként a vesztes is ugyanaz. Egy
hülyének nézett ország, amely ahelyett, hogy három évtized alatt felzárkózott volna Európához, a korrupció fertőjében vergődik és próbál meg túlélni a szarnak, bajnak nincs gazdája kezdetű
népi bölcsesség dallamára. Ezek ugyanazok!
kolozsvaros.com/2016/04/21/ezek-ugyanazok/
Köb Jani
Ugyan így minden politikustól is el kell venni, aki pártvonzó tevékenységet folytat.
wpym
@Rózsika Hatházi: Lelekben igen. lol
wpym
@percsi: Igy is fel lehet fogni. Ebben az orszagban mar nem szavazni kellene...
Eladott Ország
A Jobbik, vagy bárki más elveszi az írni, olvasni nem tudó polgároktól a szavazati jogot, akkor utána bárki, bármikor, bármilyen vélt vagy valós indokra hivatkozva hozzányúlhat további társadalmi csoportok szavazati jogának megvonásához, illetve tetszőleges jogfosztásához. És bár lehet, hogy most emberek önfeledten tapsikolnak ehhez a fantasztikus javaslathoz, azért tegyék fel maguknak a kérdést: és ha holnapután a Fidesz Soros-ügynöknek titulálja a vele egyet nem értőket és mondvacsinált érvek alapján kilátásba helyezi szavazati joguk megvonását, akkor az miben fog különbözni attól, amit a Jobbik akar? Mennyire lehet normális, hogy az országot fogva tartó elit tetszőlegesen jogfoszthatja mindazokat, akik a hatalmára veszélyt jelentenek? Hol van/lenne a vége ennek az önkényes jogfosztásnak? De ha már itt tartunk: Dúró Dóra szerintem pontosan tudja, hogy a megvásárolhatóság egyidejűleg írható a kiszolgáltatottság, a szegénység számlájára, és aki megvásárolható, annak nem szükségszerűn kell analfabétának lennie, ellenben a funkcionális analfabéták száma az, ami valóban aggasztó.
wagabund
milyen érdekes..lázítani könnyű a fotelből, főleg alázni az időseket...

lassan mondom mint Ildikó asszony a gáz árát: a fidesz nagyon pontosan látja, hogy az emberek nem mozdulnak úgy, hogy bármi is megrendítse a hatalmukat...

tehát...most olyan rendszert alakítanak ki, hogy újból legalább kétharmaduk legyen. Ha ez meglesz, (és meglesz) akkor az ország három részre szakad..a pár ezer nagyon-nagyon gazdag földesúrra, néhány tízezer jómódú polgárra, valamint a több millió "futottak még" adófizetőkre...ezeket hívják diszkréten pleb's-nek.

ezt mondta egy politológus...

ja, hogy hol van a baloldal(szebben fogalmazva az ellenzék)? szintén szakértő politikus szerint a kanyarban sincs..

miközben látom, hogy mozog a szájuk a mikrofon előtt..csak nem hallani semmit.
Scop
Igen, én is elvenném az analfabétáktól a szavazás jogát.
kukac50
Csak a közmunkásoknak nem engednék szavazni mert azok zsarolás áldozatai,nem kapnak közmunkát ha nem a Fideszre szavaznak.
Eladott Ország
@kukac50: www.origo.hu/itthon/20131112-kulturalis-kozmunkaprogram-diplomasok-a-kulturalis-szferaban-kozmunkas-berert.html
Régész, művészettörténész, építészmérnök, könyvtáros, magyartanár. Ilyen és más diplomával rendelkezők is kénytelenek közmunkásnak jelentkezni. A jelenleg folyó kulturális közfoglalkoztatási programok résztvevői közt rengeteg a diplomás, őket a kormány most újra meg akarja tanítani dolgozni. A közintézményeknek és a munkanélküli diplomásoknak is jól jönnek ezek a programok, de méltatlannak tartják a helyzetet.
Sámannus
Én elfogadnám a szarabbik ajánlatát, ha az rájuk is vonatkozna.
Azt a szempontot tartanám elfogadhatónak, ha legalább a jelőltek lennének írástudóak!!!
Eltudnám fogadni a jobbikos jelölktet is, ha azt a szakmai érvekkel támasztanák alá, miért kötik írástudáshoz a szavazati jogot. Lehetséges-e, hogy a cirill, vagy a rovásírásra vonatkozik-e a teszt amelyet teljesíteni kell.
Nem lényegtelen szempont, hogy a jelöltek teljesítik-e az igen választékosan kiválogatott szavazó polgárok szellemi igényeit, úgy is mint az egyetemek és akadémiák szintjét esetleg meghaladó nemzetközi elismertséggel gazdagítva pluralizmusértékeit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.