Az árokba borult kamionból a veszélyes anyagot a helyszínen felépített égetőrendszerrel semmisítették meg, ami sem a környezetre, sem az egészségre nem jelentett veszélyt - nyilatkozták az illetékesek.

Véget ért a múlt héten árokba borult, etilén-oxidot szállító tartálykocsi műszaki mentése Tuzsér és Komoró között – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Dóka Imre elmondta, a kamionban szállított 22 tonnányi veszélyes anyag több mint kilencven százalékát sikerült a múlt héten a helyszínen átfejteni. A tartályban maradt anyag megsemmisítését ezen a héten kedden kezdte el a szállítmányozó céggel kapcsolatban lévő, Németországból érkezett speciális mentőcsoport, amely a helyszínen felépített égetőrendszerrel semmisítette meg az anyag maradékát.

A technológia sem a környezetre, sem az egészségre nem jelentett veszélyt, a munkálatok folyamatos tűzoltói és iparbiztonsági felügyelet mellett zajlottak, a katasztrófavédelmi mobil labor mindvégig ellenőrző méréseket végezett – hangsúlyozta a szóvivő. A nyíregyházi, a záhonyi és a kisvárdai hivatásos tűzoltók a fáklyázáshoz szükséges technológia telepítésében és a helyszín biztosításában vettek részt, valamint daru segítségével ők emelték ki az árokból az üres tartályt.

Csütörtök délután a tartályt elszállították, így a múlt hét hétfő óta lezárt Tuzsér és Komoró közötti útszakaszon ismét megindult a forgalom.

A kamion Oroszországból Romániába szállította volna a vegyi anyagot, a balesetben a jármű – az MTI információi szerint román állampolgárságú – vezetője a helyszínen életét vesztette. A balesetről sokáig semmilyen tájékoztatást nem adtak a hatóságok, csak napokkal később, a 444.hu cikkére reagálva derült ki, hogy pontosan mi is történt és milyen veszélyes anyagról van szó.

Címlapkép: Pixabay / ar130405 CC0

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.