Az elmúlt években sokmilliárdos tételben büntettek meg szabálytalan autósokat Budapesten közterület-felügyeletek kamerafelvételei alapján, de a főpolgármester, a belügyminiszter és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője is jogtalannak ítélte ezt a gyakorlatot – írja a kormányközeli Magyar Idők.

Ha a panaszos nem él jogorvoslattal az önkormányzati rendészet által kiszabott bírság kapcsán, illetve a bírságot saját elhatározásból befizeti, a szabályszegést ezzel a ráutaló magatartással elismeri, a pénz visszafizetésére nincs mód – olvasható abban a hivatalos válaszlevélben, amelyet a Zuglói Önkormányzati Rendészet adott ki egy panaszosnak, akit 50 ezer forintra büntettek egy szabálytalan megfordulás miatt a vitatott jogszabályi hátterű, önkormányzat által kihelyezett kamera képe alapján.

A rendészet részéről hozzátették: az úgynevezett távolléti (nem helyszíni) közigazgatási bírság nem jogerős döntés, azzal szemben mindenkit megillet a jogorvoslat, vagy a bírság be nem fizetése esetén induló közigazgatási hatósági eljárás.

A kérdésnek az ad aktualitást, hogy az utóbbi időben egyre több, döntően ellenzéki fórumon követelik, hogy a kameraképek alapján korábban befizetett bírságokat az önkormányzatok fizessék vissza.

Az ügy további részletei itt olvashatóak.

(Magyar Idők)

Címlapkép: illusztráció, Youtube

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
"A rendészet részéről hozzátették: az úgynevezett távolléti (nem helyszíni) közigazgatási bírság nem jogerős döntés, azzal szemben mindenkit megillet a jogorvoslat, vagy a bírság be nem fizetése esetén induló közigazgatási hatósági eljárás."

Tehát tudatánban vannak annak, hogy jogsértő a jelzett bírságolási gyakorlat, ennek ellenére - pofátlanul - egy felesleges tortúrának teszik ki a polgárt, hátha nem vállalja a hivatali futkosét!
Ilyen elmbetegek vannak hivatalban!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
pénzvisszafizetés a Hivatal részéről? Kutya szájából tojás...
quadrocopter
"A rendészet részéről hozzátették: az úgynevezett távolléti (nem helyszíni) közigazgatási bírság nem jogerős döntés, azzal szemben mindenkit megillet a jogorvoslat, vagy a bírság be nem fizetése esetén induló közigazgatási hatósági eljárás."

Tehát tudatánban vannak annak, hogy jogsértő a jelzett bírságolási gyakorlat, ennek ellenére - pofátlanul - egy felesleges tortúrának teszik ki a polgárt, hátha nem vállalja a hivatali futkosét!
Ilyen elmbetegek vannak hivatalban!
Csizmás Kond
" de a főpolgármester, a belügyminiszter és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője is jogtalannak ítélte ezt a gyakorlatot "
...ember, a törvény alkalmazása nem megítélés dolga...
mackoka46
Az egész országban ez megy. A NAV dolgozók is évtizedeken keresztül frivol módon bírságolnak a végrehajthatatlan, átgondolatlan törvények miatt. Nem jelzik a gondokat senkinek se, a bírságokért jutalmat előreléptetést kapnak és röhögnek a markukba, mert önérzetük az nincs.
sokanvagyunk
Azon már egyáltalán nem csodálkozok, hogy nem tudja a hivatal értelmezni a több helyről is érkező figyelmeztetéseket.
Néhány meghatározás motoszkál a fejemben. Úgy mint "előre kitervelten, anyagi haszonszerzés céljából" aztán "más tévedésben tartása", no meg a "folytatólagosan elkövetett" - amikor már jó ideje tudják, bíróság előtt nem állja meg a helyét a levelük határozati része.
Véleményem: "halmozottan", aljas módon"... - ja, és lehet a véleményem ellen fellebbezni.
wpym
Jol ertem? Azon megy a vita, hogy az amugy szabalytalan autost jogszeruen birsagoltak-e meg???
sokanvagyunk
@wpym: Igen, egy szabálytalanságot törvénytelenséggel tetéznek. Fokozatbeli a különbség a kettő között.
Eladott Ország
Mi kell még ahhoz, hogy a köztéri kamerák képei alapján ne bírságoljanak? Kinek az érdeke, hogy nyakló nélkül szedik a pénzt annak ellenére, hogy a főpolgármester, a belügyminiszter és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője is jogtalannak ítélte ezt a gyakorlatot. Osztozkodnak a lóvén? Vagy ehhez is az egyélőistennek Orbánnak kell beszólnia?
cs.n.
Ilyen alapon az emberek 99%-át szénné lehetne büntetni, gyalogostól kezdve autósig. Kis fiszfasz szabálytalanságokat mindenki követ el.
Fradigege
@sokanvagyunk: Gusztustalankodnak. A legjobb, hogy elkövetsz egy huncutságot és a rendőrség ilyet küldd! Így: HATÁROZAT! Ez ellen áLítólag nem lehet fellebbezni sem. Mert elhatározták. Ez olyan dolog, mintha a mobilommal videóznék szabálysértéseket és hajtanám be a pénzt. A rendőrség által hivatalósított készülékkel lehetne csak bírságolni(lásd: traffipax). Ezek nem hivatalósított felvételek. Ezért nem állja meg a helyét. Ezért mutyi. Én így tudom. De kiskapuk vannak folyamatosan.
quadrocopter
@Pálinkafőző Rézüst: Jól érted - nem jogállam! Minden hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ismeri a jogellenes gyakorlatot, de az csak hadd fusson a maga útján! Ez a Primitivica Illiberalia!
Pálinkafőző Rézüst
@quadrocopter: ha jól értem, akkor kapják be! R
emélem,értik...:))
Zeta
@Eladott Ország: lehet, hogy ennyi tekintélye van az említettek nek?
Vagy a kiskapu van nagxra nyitva , pont ő álltaluk.
Foxley
Ha lekapnak tangában melyikünk fizet?
Eladott Ország
@Zeta: Lehet hogy a nagy tekintélyűeket már csak a nagy tételek érdeklik, nem irányítanak, csak lopnak, az összes többire meg szarnak.
wpym
@sokanvagyunk: Vagyis, ha a draga autos szabalyt szeg es azt nem latja, nem bizonyitja semmi a fent emlitett kameran kivul, akkor megussza. Jol irom???
maci0427
A közlekedésben az Elmélet és a Gyakorlat sokszor különbözik ! Ezt kellene közelíteni egymáshoz !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.