A népi internet legjava, az Index válogatása a legnépszerűbb blogokból. Ismét fellángolt a vita, Dúró Dóra jóvoltából, hogy kinek lehetne szavazati joga. Valamilyen szinten jogos a kérdés, mert azoktól, akik a NYITVA/ZÁRVA táblát sem tudják elolvasni a bolt bejáratán, nem várható el, hogy bármilyen szavazás alkalmával felelősségteljesen dönthessenek. Egyezzünk meg abban, hogy a jelenlegi rendszer sem jó, de a javasolt sem, aminek az lenne a lényege, hogy aki bizonyos iskolai végzettség alatt marad, ne szavazhasson.

Forrás: index.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A szakértők sem piskóták, no de a szagértő?

Lassan a választási rendszer is olyan lesz mint a foci

Már az is móka, hogy a derék magukat hozzáértőnek hívő és/vagy hirdetők mindenféle számukra értelmetlen szakkifejezéssel dobálódzva (na ezt a derék AB is szokta), mint arányos, titkos, általános, közvetlen etc., osztják elképesztően tudatlan és értelmetlen baromkodásaikat.
Az index által szemlézett szagertoiblog.hu „Szavazati jog” címen rityentett egy hatalmasat az asztal közepire.
Elővezeti, hogy „Karel Janecek tesztelt javaslata egy választási eljárásra, aminek a lényege az, hogy először is nem listás a választás, csakis egyéni képviselők lennének. Minden választónak van négy pozitív, és két negatív szavazata, amelyekből mindenkire annyit ad, amennyit akar. A pozitív szavazat eggyel növeli a szavazatok számát, a negatív pedig eggyel csökkenti. ”.
Majd ezt még megfejeli azzal, hogy „ezt meg lehetne fejelni valamilyen módon egy szorzóval, amelyet egy hiteles IQ, EQ (érzelmi intelligencia) és szöveg- valamint összefüggés megértését mérő teszt eredményeként kapna minden szavazó, és a szavazatai (mind a hat) mondjuk egy 0,5 és 1,5 közötti szorzóval lenne korrigálva (a nem intelligens, érzelmileg nulla és szöveget nem értő szavazónak így 4+2 darab félpontos szavazata lenne), akkor - szerintem - egy igen reális választási rendszert lehetne összekalapálni. ”
Nos bár az sem igaz, hogy „Persze a tecnikai kérdések rövid távon nem megoldhatók.” – na jó ez a tömeges IQ test azért erősen véleményes -, nagyobb gondok is vannak.
Főleg azt nem értem, hogy ez a derék javaslat mennyivel kevésbé kirekesztő, mint az egyébként okkal kritizált Dúró javaslat.
Erről nekem az ugrott be, hogy ha már a minden szavazat azonos értékéről elmélkednek, egy fontos dolgot nem ártana figyelembe venni: Csak azok pofázzanak bele a témába, akik képesek felfogni a rendszert, de legalább a felkészültségükkel súlyozottan hallgattassanak meg! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.