A hőség idején előírt munkavédelmi szabályok betartása érdekében végzett ellenőrzéseknél a vizsgált 304 munkáltató közül 99-nél, az ellenőrzött 6869 munkavállaló foglalkoztatását tekintve 1141-nél találtak szabálytalanságokat – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján kedden közzétett jelentésében.

Az augusztus 1–4. között zajlott országos ellenőrzések elsősorban azokra a munkahelyekre terjedtek ki, ahol a munkavállalók fokozott hőterhelésnek, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásainak (hőség, közvetlen napsugárzás) voltak kitéve. A szabadtéri munkahelyeknél példaként említették egyebek mellett az épület-, út-, közműépítést, a mezőgazdasági, valamint az őrző-védő tevékenységeket, a zárt téri munkahelyeknél pedig a pékségeket, konyhaüzemeket, raktározást, illetve a városi személyszállítást.

A legjellemzőbb hiányosságok voltak a hőségből adódó megterhelésekre vonatkozó kockázatértékelés, illetve a munkavédelmi oktatás elmulasztása, a nem megfelelő hőmérsékletű védőital biztosítása, valamint hogy nem állt rendelkezésre a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár. Főként az útépítésnél, térburkolásnál még mindig jellemző, hogy a dolgozók nem tudják a pihenőidőt árnyékos, illetve a környezethez képest hűvösebb körülmények között eltölteni.

A jelentés szerint összességében megállapítható, hogy az ellenőrzött munkáltatók felkészültek a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzését szolgáló intézkedésekre, és egyre ritkábban fordul elő olyan eset, hogy figyelmen kívül hagyják a hőségriasztás idején előírt munkavédelmi kötelezettségeiket. Egyre több munkáltató ismeri fel, hogy hőhullámok idején a munkabalesetek és a hőség okozta egészségkárosodások kockázata is megemelkedik.

Szentes Tamás országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár múlt héten első körben keddtől péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót az egész ország területére, majd pénteken a hőségriadót vasárnap éjfélig meghosszabbította.

(MTI)

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/Grzegorz-Skibka)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Főként az útépítésnél, térburkolásnál még mindig jellemző, hogy a dolgozók nem tudják a pihenőidőt árnyékos, illetve a környezethez képest hűvösebb körülmények között eltölteni."
nyultam.com/wp-content/uploads/2013/06/ultess-fat.jpg
Ne panaszkodj a hőség miatt, inkább ültess egy fát.
Zeta
Néhány napig ellenőriznek, aztán? Aztán megy minden a maga útján tovább. Elszívók, es más berendezések nélkül!
Papiron minden rendben van, hogy a dolgozók nem szólhatnak, mert akkor megszűnik a munkahely?
Ennyit az ellenőrzésekről!
Equus
a lényeg lemaradt... Hány Ft bírságot sikerült kiszabni.
1ébként a kényszermunkások még mindig az árok szélén szarnak, hugyoznak? A magukkal vitt kajájukat stanecliből eszik-e még? Van-e öltöző, ahol a munkaruhát cserélik az utcaival? És fürödhetnek-e vhol vagy elég nekik a közkút is? Beléphetnek-e a keretlegények körletébe?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.