A szövetségi kormánnyal kötött megállapodás helyett Orbánék most már beérik egy New York állammal kötöttel is, de persze azért ők győztek.

Végéhez érhet a kormány hosszas, tüntetésekkel és botrányos nemzetközi visszhangokkal kísért csicskáztatási kísérlete a Közép-Európai Egyetemmel (CEU) szemben: most már nem ragaszkodnak az amerikai szövetségi kormánnyal kötendő megállapodáshoz, beérik azzal, ha New York állam szerződik velük - tudta meg a HVG.

Ez azonban még csak fél siker: az egyetemnek továbbra is kellene létesítenie egy New York-k kampuszt a lex CEU-ban foglaltak értelmében.

Július közepén már aláíródott egy hasonló megállapodás: a McDaniel College budapesti iskolájának Maryland állammal kellett tető alá hoznia egy kormánymegállapodást. Szíjjártó Péter külügyminiszter a maga sajátos stílusában ezt úgy kommentálta: íme, ez is a bizonyítéka annak, hogy a felsőoktatási törvény – Lex CEU-ként elhíresült, a Velencei BIztottság és az Európai Bizottság által is kifogásolt – új feltételei "teljesen normálisak és teljesíthetőek", valamint

„Ha valaki nem politikai balhét akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről."

A küszöbön álló aláírás azt is jelenti, hogy a CEU fennmaradásához immár nem kell tovább – hiábavalóan – hajkurászni Washingtont. Ugyanakkor a CEU ezzel csak az egyik törvény szabta nehézséget pipálhatja ki: az áprilisi módosítás ugyanis azt is feltételül szabja, hogy az egyetem a székhelyállamban is folytasson valódi oktatási tevékenységet, vagyis a CEU-nak így New Yorkban is kell legyen működő kampusza.

Címlapkép: CEU.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desiro
petike eddig is hülye voltál most még inkább...
papa.49
Vajúdtak a fütyisz elefántjai, és egy picinyke egeret szültek nagy nehezen, már nem védik tovább a védhetetlent !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.