Még mindig közel kétharmados esélye van rá, hogy átverik.

Tavaly vált hírhedtté az a taxishiéna, aki – amúgy két éve engedély nélkül furikázva – úgy használta ki a Szigettel járó extra forgalmat, hogy az ajtaján szereplő 280 forintos viteldíjat szigszalaggal 1280 forintra módosította. Az Index most megkérdezte a BKK-t, mire számítsanak idén a hajnalban hazafelé támolygók.

A cég tájékoztatása szerint az elmúlt évben közel 3300 ellenőrzést hajtottak végre az ellenőreik, és 2400 esetben találtak is lehúzási próbálkozásokat. 

Ami azért még mindig 70 százalékot jelent

A gyakori módszerek közé tartozik a szabott árnál magasabb tarifa alkalmazása, a kikapcsolt taxaméter mellett, fix tarifával vállalt fuvarok, de még mindig dívik az órapörgetés, vagy a kapott pénz címletével trükközés, esetleg a más, értéktelenebb valutával visszaadás (ezek főleg a külföldiek esetén eredményes taktikák).

Közel ennyire gyakori a különféle engedélyek, dokumentációk hiánya, és hogy a taxis az ellenőrzésre ellenszegüléssel,  az ellenőrzés megtagadásával reagál.

Az elmúlt évben a BKK több mint százszor tárt fel olyan jogsértést a helyszíni ellenőrzéseken, ami igazoltan a viteldíjjal való visszaélésre utal, ezeket jelezte az eljárásra jogosult szerveknek, de nincs adatuk arról, hány esetben lett ezekből valós eljárás és bírság.

A BKK által szervezett akciókban 2017-ben a BRFK munkatársai, illetve az NFM ellenőrei engedély nélküli tevékenység miatt nyolcszor vetették le taxisok rendszámát, illetve vették el forgalmi engedélyüket a helyszínen (2016-ban elsősorban az akkori Uber-autókról vette le a rendszámot a rendőrség).

És mi van Ferihegyen?

A BKK szerint javult a helyzet a repülőtéren is, idén tavasztól ugyanis a hatóságokkal együttműködve, új módszereket is bevetve végeznek ott is folyamatosan fokozott ellenőrzéseket.

Az Index kérdésére a BKK elismerte, hogy ők is észlelik, hogy működnek még a turisták által leglátogatottabb környékeken, pályaudvarokon a klasszikus „foglalt drosztok”, ahonnan egyes taxisok elüldözik a többieket. A BKK-nak ezzel szemben fellépni nincs eszköze, de mint írták, jelezték az illetékes rendőrkapitányságoknak. De ami biztos: a Sziget Fesztiválra a hatóságokkal közösen ellenőrzési akciókkal készülnek.

Oké, de akkor hogyan jussak haza?

Ez azért nem olyan bonyolult, hisz a BKK nemcsak a taxisokat ellenőrzi, de tömegközlekedést is működtet. A Sziget Fesztivál idejére pedig nemcsak a nappali járatokat sűrítik, de van, ami ebben az időszakban éjszaka is közlekedik, és a sima éjszakaiak is gyakrabban járnak. Aki pedig képesnek érzi magát arra, hogy kellően józanul tudjon hajnalban kijönni a fesztiválról, legjobban akkor jár, ha bringával jön és megy.

A többiek jó, ha tudják, hogy a szentendrei HÉV szerelvényei augusztus 8. délutántól (a rendezvényt megelőző naptól) augusztus 16. estig sűrűbben és nagyobb kapacitással, szerelvényenként 6 kocsival közlekednek. A HÉV szerelvények Békásmegyer felé munkanapokon csúcsidőben 6, napközben 6-7 percenként, kora reggel és este 10 percenként követik egymást, hétvégén reggel és este 7-10, napközben 6-7 percenként indulnak.

A rendezvény idején éjszakánként a Batthyány tér és Békásmegyer között is lehet HÉV-vel utazni.

A Batthyány térről 23 óra 30 percet követően az alábbi időpontokban indul a HÉV:

Szentendréig: 23:40; 3:18; 3:35.

Békásmegyerig: 23:58; 0:18; 0:48; 1:18; 1:48; 2:18; 2:48.

A rendkívüli éjszakai vonatok indulási időpontjai Filatorigát megállóhelyről

Batthyány térre: 23:37; 0:00; 0:25; 0:55; 1:25; 1:55; 2:25; 2:55; 3:25; 3:52; 4:00,

Békásmegyerre: 0:10; 0:30; 1:00; 1:30; 2:00; 2:30; 3:00,

Szentendrére: 23:52; 3:30; 3:47.

A fesztivál ideje alatt az 1-es és az 1/A villamosok munkanapokon a délutáni és az esti órákban, valamint hétvégén gyakrabban járnak.

A 906-os éjszakai autóbuszok is gyakrabban indulnak. Ezen kívül az M2B jelű metrópótló járaton hétvégén, és a 901-es éjszakai járaton minden nap csuklós autóbuszokkal lehet közlekedni.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a 956-os óránként közlekedő éjszakai járattal a Batthyány térről is tovább tudnak utazni a belváros irányában.

További részletek és menetrendek a BKK oldalán elérhetőek!

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Nekem a kerékpáros hazamenetel tetszik,
persze szigoritott rendöri felügyelettel !!
Yoda69
Aki magyarorszagra jon tisztelje a kulturankat !
Uber alles ungarn
szep napot
Engem Parizsban probaltak atverni. Taxis mondta, amikor kileptem a szallodabol, sorry de a repteri busztarsasag sztrajkol, ugyhogy o elvinne a repterre 120Eur-ert. Visszamentem a szallodaba; recepcios leellenorizte, telefonalt, nem volt sztrajk. Mondtam a taxisnak, hogy vigyen a r. buszallomasra. Amikor megerkeztunk oran 22 Eur volt. O
" segitokeszen" kiszallt kivette a csomagokat (2db.) majd 29Eur akart tolem. Adtam neki 22-t (az oran az allt). O mormogot valamit az orra alatt majd elhajtott. Ezutan megtanultam. Ha kint vagyok az autobol, kezemben a csomagokkal akkor mar en diktalok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.