Az egri várból akar a Dobó téren felállított célra lőni egy íjász, az íjászszövetség kiakadt, de a mutatványt támogató fideszes országgyűlési képviselő szerint jó az ötlet.

Kiakadtak az íjászok azon az ötleten, amit Mónus József íjász vetett fel: az egri várból akar kilőni nyilakat a Dobó téren elhelyezett célpontra.

A Népszava cikke szerint az ötletet a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt erőteljesen támogatja, Facebook-oldalán már be is harangozta az eseményt, amitől a város egy részét a hideg rázza.

 

A lap úgy értesült, Mónus a várbeli vigasságokat szervezők háta mögött, őket megkerülve adta elő az ötletét a képviselőnek. Az íjászszövetség elhatárolódott a veszélyes és felelőtlennek tartott mutatványtól, Mónus azonban nem tagja a szövetségnek.

Úgy tudni, egy polisztirolból készült ágyú lesz a célpont, erre fog kilőni több nyílvesszőt a Dobó bástyáról Mónus József.

A Magyar Íjász Szövetség észak-magyarországi régióelnöke, Román Péter azt mondta, alapszabály, hogy a nyílvessző útjában nem lehet semmilyen élőlény vagy érték, amiben kár eshet. Márpedig a Dobó téren több épület, vendéglátóipari egység, irodák, amikben kár keletkezhet, ha a nyílvesszőt bármi eltéríti az útjából.

"Az esemény idejére a tér közepét kiürítik, ám kordon mögül nézheti a közönség a „becsapódást.” Az eseményt a Fidesz házi biztonsági cége, a Valton Security biztosítja. Azt, hogy mennyiért, még nem közölték az illetékesek" – olvasható a cikkben.

Az íjászok szerint amúgy ez nem nagy szakmai bravúr, több távlövő íjász is képes ezt végrehajtani – más kérdés, hogy nem lőnének olyan helyzetben, ahol emberéleteket is veszélyeztethetne a mutatvány.

Nyitrai Zsoltot megkereste a Népszava, aki a lapnak elmondta, "próbáljuk meg az esemény pozitív oldalát nézni, s ne riogassunk azzal, hogy valakit esetleg fejen lőnek egy nyílvesszővel" – olvasható a cikkben.

Mónus József nem először csinál ilyen mutatványt, több történelmi várból kilőtt már távoli célpontra. Inkább örüljünk, hogy a kezdeményezésemre nemrég nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri várból is megteszi ezt, növelve ezzel a város vonzerejét 

- mondta el a lapnak Nyitrai Zsolt.

(Címlapi kép: Facebook/Nyitrai Zsolt)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

iluminati
@karma1: A fegyver nem játék!!! Az íjj viszont az...allkalmas élet kioltására!!!
Fegyver nekem is munkaeszköz...Ha én figyelmetlenségem miatt elsül a fegyver...eljárást indítanak...netán ha még tartózkodik közelemben ember akkor munkakörében elkövetett súllyos életveszély okozása miatt le is csukhatnak,
ehhez még nem is kell elltalálnom senkit...Azért gondóld végig...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
elnyomott
@karma1: Közterületet nem lehet teljesen kiüríteni. Főleg állatoktól nem. Bármikor bárki kiléphet, a nyíl gellert kaphat -szóval a veszély jóval nagyobb, mint sportpályán.
karma1
@elnyomott: Nem sportpalyarol beszeltem, hanem erdei rallipalyarol, amiben nem sok mesterseges van... De hagyjuk a fenebe, mert mar unom. Nem miattad, csak belefaradtam. A ferjem rendszeresen jar pisztolyklubba, a loterep egy birkalegelo egyik sarkaban van, egy kis epulettel a loveszeknek. Jo, "tomeg " nincsen, de a lovesz es a celtabla kozti teruletet nagyszeruen le tudjak vedeni, akkor semmifele allat sem fog arrafele koszalni.
Ha Balatonboglarlellen egy oriasi blokkot le lehet majdnem hermetikusan zarni - vagyis csak ellenorzotten ki- es be -, akkor egy rovid idore BARMILYEN teret illetve savot lehet biztositani. Nem mondom, hogy filleres program, de ha van, aki kifizette a Valtont, akkor mi a problema?
Es egyebkent is megtortent a loves, sem emberben, sem allatban nem tortent kar, ez a lenyeg, a tobbi csak lira.
Koszi a hsz-edet, de mar unom ezt elmondani, ugyhogy kerlek, errol mar ne irj.
(Emberek mar megint olyan dolgokrol akarnak meggyozni engem, amirol van szemelyes tapasztalatom, nem keves. Ahogy irtam, a ralli palyan a szomszedunk halt szornyet a felesegevel egyutt, mert egy auto megcsuszott, es egyebkent ott a kozonseg allati kozel van a RALLI palyahoz, csak egy szal szalaggal van elkulonitve az erdei uttol. Utana meg is szigoritottak a biztonsagi intezkedeseket itt.)
elnyomott
@karma1: - értem. Tehát szerinted bárhol az országban, bármely belvárosban lehet lőgyakorlatokat csinálni kedv szerint, hiszen van ralli is.
Akkor az iskolákban is jó, ha bevezetik. Hajrá magyarok!
elnyomott
@karma1: - és ha amatőrök csinálják, még jobb!
karma1
@elnyomott: Kar, hogy kiforgatod a szavaimat ill,. az egesz szituaciot, nem is csak az en szavaimat. Te is nagyon jol tudod, hogy ezt nem allitottam es nem is gondoltam.
Ha nem tudsz kulonbseget tenni versenyek kozott, es bizonyos dolgok veszelyesseget sem tudod megitelni, akkor nincs mirol beszelnunk.
En eddig sokkal ertelmesebbnek hittelek, nem pedig egy kekeckedo aaknak, aki a sajat gondolatait, szavait adna az en szamba. Mert ezt tetted, de ez ne is zavarjon.
Az pedig, hogy a loveszetet 167 magyarorszagi loteren akarja bevezetni a csuti idiota, a leglokottebb lazalomnak tartom, de mint ilyen, ugyis be lesz vezetve, hacsak elobb szet nem lovik a magyar polgarokat, csak ugy, szorakozasbol.
karma1
@elnyomott: Monus elismert nemzetkozi ijasz. Azert, mert nem szallt be egy gittegyletbe (ijasz szovetseg), azert a tudasa meglehet ehhez a mutatvanyhoz, nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.