Már kezdtek lakások iránt érdeklődni oroszok Pakson, de a nagy roham még nem indult el.

Az Indexnek Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője beszélt a kérdésről. A lap arra volt kíváncsi, hogy a Paks 2 beruházás érezteti-e már a hatását a helyi ingatlanpiacon. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a beruházáshoz orosz szakemberek jönnek az országba, így kézenfekvő, hogy ez a város ingatlanpiacára is a hatást gyakorol majd. Soóki-Tóth Gábor szerint már vannak érdeklődő oroszok, akik elsősorban jó minőségű családi házat, esetleg társasházi lakást bérelnének.

Fokozódó érdeklődésre az ingatlanosok és város egyaránt számít. Fejlesztések is várhatóak, köztük több száz családi ház, lakás épülhet. Ezen kívül lesz elkerülő út és a kalocsai Duna híd is megépülhet.

Az idei év első 7 hónapjában a külföldi vevők aránya az Otthon Centrum összes lezárult tranzakciójából mindössze 1,4 százalék volt. "A külföldiek között Budapesten 10 százalék volt az orosz nemzetiségű, a vidéki városokban ennél kevesebb. Az adataink nem támasztják alá, hogy jelentősen megugrott volna az orosz ingatlanvásárlások aránya" – magyarázta Soóki-Tóth Gábor.

"Természetesen nem mindenki Pakson lakik majd, de az itt maradó üzemeltetőknek városunkban kell lakhatást biztosítanunk, bölcsődével, oktatási, kulturális és egészségügyi létesítményekkel" – mondta Szabó Péter alpolgármester a Paksi Hírnök helyi lapnak még májusban.

A paksi beruházás csúcsa 2021-2022 környékén várható, ekkor nagyjából hétezer ember dolgozik majd a beruházáson. Mivel lesznek, akik családosan érkeznek, így akár 10-12 ezer dolgozó is megjelenhet a városban, ami nem kevés, főleg ha azt nézzük, hogy a városban jelenleg 19-20 ezer ember él. A 10-12 ezer dolgozóból mintegy 2,5-3 ezer orosz szakember lesz, de számítani lehet németekre, finnekre, csehekre is. Mivel a beruházásban több cég is érintett lesz, ezért minden cég maga gondoskodik a dolgozók lakhatásáról. Korábban Rjabov Vadim, a Roszatom építési igazgatója azt mondta, hogy egy 10 kilométeres zónában képzelik el a dolgozók elszállásolását, de ez a kör lehet nagyobb, szeretnék, ha csoportban lennének. Rjabov a családjával már Pakson lakik és azt szeretné, ha a cégek vezetői is ott laknának majd, hogy így kerüljék el az ingázást.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay/_hseal_/cc0)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Majd építenek nekik egy új lakótelepet, mint tették a Mercedes-gyár német munkásainak.
Ez a hír itt, pedig a sóvár ingatlanügynökök óhajtása...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.