Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete szerint a felsőoktatási törvénytervezetnek vannak aggályos pontjai. Mit ad isten, pont azok, amiket a kormány a CEU ellehetetlenítésére írt bele.

Közzétette előzetes álláspontját a magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban a Velencei Bizottság. A jelentés szerint a törvény szabályai általában véve megfelelnek az európai gyakorlatnak, de számos követelménye túlságosan szigorú és nem is megalapozott, mert már működő felsőoktatási intézményekre is vonatkozik. A kifogásolt követelmények nagyjából mind az itthon Lex CEU-ként elhíresült módosításokat fedik le. A bizottság jelentését a HVG dolgozta fel.

Minden országnak jogában áll szabályozni a területén működő külföldi felsőoktatási intézményeket, kiváltképp, ha erre nem léteznek egységes európai normák vagy modellek – ismeri el mindenek előtt a Velencei Bizottság. Az azonban a magyar hatóságok döntésétől függ, hogy át kell-e alakítani ezt a keretszabályozást, és ha igen, mikor, "de a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók, a már működő egyetemek esetében viszont más a helyzet."

A Velencei Bizottság azt is kifogásolta, hogy túlságosan gyorsan (mindössze pár nap alatt) fogadták el a törvényt, ráadásul az érintett feleknek sem adott lehetőséget az előzetes konzultációkra.

Bár a módosítás nem nevesítette, a Velencei Bizottság szerint a szabályváltozás főként a CEU-t érinti közvetlenül: például a névhasználati tilalom a 24 külföldi egyetem közül csak rájuk vonatkozik.

A Velencei Bizottság a többi között felszólította a kormányt, hogy

- ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal (Amerikával ez mindenképp problémás, a szövetségi kormány ugyanis nem köt ilyet oktatási kérdésekben – a szerk)

- ne kelljen a székhelyen – vagyis például Amerikában – egyetemi oktatást nyújtani

- töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást.

A jelentés teljes szövege itt olvasható.

A Velencei Bizottság állásfoglalása után a HVG megkereste a kormányszóvivői irodát, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Külügyminisztériumot is, melyek egyelőre nem reagáltak. A CEU-tól is várják a választ. 

Mi az a Velencei Bizottság?

A Velencei Bizottság az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve. 1990-ben jött létre, a közép- és kelet-európai rendszerváltások után, amikor sürgős alkotmányozási tanácsokra volt szüksége az új demokráciáknak.

Az alkotmányjogászokból álló testület állásfoglalásai nem kötelező érvényűek, de a tagországok jellemzően figyelembe veszik az észrevételeket. Még a magyar kormány is módosított már több fontos törvényt a Velencei Bizottság iránymutatása szerint. A CEU törvény ügyében a magyar Alkotmánybíróság még nem döntött.

Talán nem véletlen, hogy a kormány épp pár napja visszakozott

Hétvégén számoltunk be róla, hogy a kormány most már nem ragaszkodik az amerikai szövetségi kormánnyal kötendő megállapodáshoz, beérik azzal, ha New York állam szerződik velük. Ez azonban még csak fél siker: az egyetemnek továbbra is kellene létesítenie egy New York-k kampuszt a lex CEU-ban foglaltak értelmében.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Már szinte hallom ahogy Orbán teljes harci díszben csörtet haza a szabiról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Mi az a Velencei Bizottság? ??? Rezsi Sziszi szerint Soros pribékjei! =))
moareka
A fődakotának ez nem jött be, majd kitalál valami újabb orbitális marhaságot, és/vagy mérgében
máson tölti ki a bosszúját, újabb sorosozás és brüsszelezés van kilátásban...
Sámannus
Most ezt hová tesszük a tockosok, vagy a sallerok közé.
human
Már szinte hallom ahogy Orbán teljes harci díszben csörtet haza a szabiról.
nevemnick
@human: olyan fehér, hátul ,,karbatett" sok csatos lajbiban? :D
quadrocopter
@human: Most jön majd az "Álliccsuk meg Velencei Bizoccságot!"
karma1
Jaj, nema'... A "foldbe dongolest" nehany halkszavu, visszafogott megjegyzes jelentene, hogy jaj, hat kerem szepen, ha lennenek szivesek nehany dolog alol kivonni a mar meglevo egyetemek szabalyozasat, mert azzal esetleg problema lehet, netalantan...

Miert nem meritek kimondani, hogy CSAK a CEU-ra lett kielezve ez a mocsok torveny, es putyin kivansagara?
Ha mindig mindenki mindentol fosik, akkor inkabb bujjanak el egy sotet szobaban, ott nagy baj nem tortenhet...
kokopelli
@quadrocopter: "..kiszúrtak velünk!? Mi meg kiszúrjuk a gondoláikat! Kérem,hogy a Búvár Kund
jelentkezzék nálam,ha hazagyüvök! Vége és kitartás! Orbán I. Ficktor"...
kiscsillag66
Nem érdekes, majd újabb plakátokkal üzennek a Bizottságnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.