Hatvan év után küldtek haza egy 1956-os magyar szabadságharcos menekültet Amerikából. A nyolcvanadik életévében járó Párdi Sándor jó eséllyel a legidősebb kiutasított az Egyesült Államok történetében.

Párdi Sándor 1938-ban született Vésztőn, de a család hamar felköltözött a fővárosba, így Kispesten nőtt fel.  Tizennyolc évesen az iskolatársaival együtt belekeveredtek az Üllői úti harcokba, így 1956 novemberében Szombathelynél ő is átlépte a magyar határt.

Osztrák oldalon, a traiskircheni menekülttáborban az amerikaiak asztalánál jelentkezett: szeretne az USA-ba menni. Három hónap után utazhatott, és az amerikai magyarság egyik legnagyobb központjában, Clevelandben állt munkába mosogatófiúként, angol tudás nélkül. Rövid időn belül megkapta a zöldkártyáját, amelynek a hátoldalán ez állt: legal permanent resident, vagyis törvényes állandó lakos.

Teltek az évek, megtanult angolul, jogosítványt szerzett, átköltözött a Tennessee állambeli Knoxville-be, ahol 1967-ben megnősült. Egy amerikai nőt vett feleségül. Séfként dolgozott egy helyi étteremben, fizette az adót és a társadalombiztosítást, született egy fia és egy lánya, viszont nem kért amerikai állampolgárságot.

„I was stupid (hülye voltam). Szavazni nem akartam, a politika nem érdekelt, minden másra elegendő volt a zöldkártya. Még Mexikóba is át tudtam menni vele, voltam ott párszor – a határon elég volt felmutatni a jogosítványt és a green cardot”

– mondta a férfi a Magyar Nemzetnek.

65 évesen nyugdíjba ment. Arra számított, hogy olyan gondtalan öregkori évek várnak rá, mint amerikai társaira általában. Felesége és lánya időközben elhunyt, fia jól kereső programozó lett egy távoli városban. Nem volt mitől tartania, hiszen még Medicare biztosítással is rendelkezett, ami azt jelenti, hogy ha nagyobb orvosi beavatkozásra szorul, akkor a költségek nyolcvan százalékát fizeti a biztosító – ez jó aránynak számít arrafelé.

2001. szeptember 11. után a Bush-adminisztráció elkezdte felülvizsgálni a zöldkártyásokat, és szigorúbban vették a letelepedési engedéllyel járó regisztrációs kötelezettségeket is. A törvény ugyanis előírja: akinek zöldkártyája van, annak évente be kell mennie egy hivatalba regisztrálásra, hogy tudják, hol lakik. Párdi Sándor viszont azt is olvasta annak idején az újságban, hogy aki régóta ott van, annak nem kötelező a regisztráció. Ráadásul ő nyugodt volt: a társadalom- és a nyugdíjbiztosítási díjakat rendszeresen fizette, és ezen intézmények a lakcímén érték el őt, tehát a hatóságok tudták a tartózkodási helyét. Soha nem kapott levelet arról, hogy bármit elmulasztott volna és emiatt fáradjon be egy hivatalba.

2014. december tizedikén négy fegyveres egyenruhás jelent meg a lakóhelyén. A helyi bevándorlási hivataltól jöttek, és az akkor 76 éves férfit azonnal letartóztatták mint illegális migránst. Louisiana államba vitték egy táborba, ahol négyezer latinó (döntő többségükben mexikói) volt és egyetlen magyar, vagyis ő. És még egy dologban kilógott a sorból: ő volt a legidősebb a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók közül.

Párdi Sándor nem tudta elhinni, hogy kiutasíthatják: életének több mint háromnegyedét az Államokban élte le, Magyarországon nincs senkije (édesanyja rég meghalt, testvére nem volt, távoli rokonokról nincs tudomása). A fia Amerikában él: legutóbb, mikor meglátogatta őt a táborban, tízpercnyi beszélőt engedélyeztek számára.

Az immár nyolcvanadik életévében járó férfit júliusban két hatósági ember közrefogta, felültek vele egy Európába tartó gépre, majd július tizenharmadikán Ferihegyen átadták a magyar hatóságoknak. Az amerikai idegenrendészeti hivatal a washingtoni magyar nagykövetségtől kért egy ideiglenes útlevelet a férfi számára, azzal léptették be őt Európába. Amerikai iratait, vagyis jogosítványát, zöldkártyáját és Medicare-igazolványát nem adták vissza.

A magyar hatóságok alaposan átnézték a csomagját, kihallgatták, majd szélnek eresztették. Amerikában élő fia egy hétre foglalt neki szállást a belvárosban, de aztán jött a Forma–1, és nem tudta meghosszabbítani a foglalást, mert a szobákat már korábban eladták másnak. A férfi pánikba esett, csomagjával együtt kivillamosozott Kispestre, ahol felnőtt. Ott egy roma pár segített ötvenezer forintért havi kvártélyt ígérve neki. A Keleti pályaudvar mellé mentek, egy szörnyen lelakott lakásba, ahol első éjjel ellopták a pénztárcájából az összes pénzt, majd reggel – teátrálisan felháborodva azon, hogy őket gyanúsítja lopással – kirakták a lakásból.

Párdi Sándor újra Kispestre ment, mert azt érezte az otthonának. Órákig ült a városháza előtt, amikor jóérzésű emberek megtalálták. Végül egy kispesti família fogadta be. – írja a Magyar Nemzet.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay/Free-Photos/cc0)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Én ezt nem értem. Él itt a házunkban egy mamika, olyan nyolcvan körüli. Ő ugyan önként jött haza a rendszerváltás után. Azt nem tudom mikor ment ki, de azt igen, hogy floridában dolgozott, 20 évnél többet, disszdensként ment ki. Viszont onnét kapja a nyugdíját.
Tehát ebben a történetben valami sántít.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Cefi: Sokszor voltam odaát,először a nagybácsimnál,később a zasszony kereszt-
mamájánál is,aki azután visszajött a hazájába! Tőlük hallottam az amerikaiak
"prüdségéről",ami nagyon messzire nyúlik vissza,és ami a vallási bigottságon
nyugszik!
Én voltam a nejem unokaöccsének a legénybúcsúztatóján mint "európai ven-
dég" inkl. vetkőzős schliccet simogató csajokkal,az asszony meg a lányoknál
a strip10-elő egyenruhás fellépőkkel!..különben erkölcsösek stb...egy.nagy túrót!
Az amik a kirakatnak élnek! Amennyiben valamit az erkölcs mezejére tolhatnak-
az már veszett ügy az ellenfélnek! Sajnos ezt az öregnek is tudnia kellett volna,
mivel biztos ismerte a szokásos mentalitását a hivataloknak! Tulképpen azt is
mondhatnánk,hogy buta volt, vagy marha naív! Peche is van az öregnek a bu-
tasága mellett!
A fia meg egy halom dreck,ha ezekre a dolgokra nem figyelmeztette,ill . nem járt
utána! Az egész ügy valahogy nem gömbölyű!..de ha minden összejön...:--((
wpym
Nem tudom, hogy igaz-e a tortenet illetve mennyi igaz.

Ha igaz, akkor feltunoen jol csinaljak a USA-ban:
Eloszor is nem menekult, hanem illegalis bevandorlo, illegalis migrans a megnevezese; a tata utoljara a labancoknal volt menekult 1956-ban. A masik, hogy takaritanak, nem ugy mint Europaban.
kokopelli
@wpym: ...és az USA asztalnál 56-ban jelentkezve beengedték,tehát nem
volt illegális! Hibát követett el,mert azt hitte,hogy majd az "évgyűrűk"
megoldanak mindent,akár a régi"flepnit" is! Az adminisztráció nem
felejt! (náluk,és nincs kegyelem)
wpym
@kokopelli: Hogy akkor anno mi volt nincs jelentosege. Most illegalis bevandorlo.
kokopelli
@wpym: reménytelen vagy,mert azt keversz össze amit akarsz!
Olvasd végig szép lassan az egész történetet,de "kronologisan"! :--((
wpym
@kokopelli: Vegigolvastam mar korabban is. Az amerikaiak szerint illegalis bevandorlo. Es vege a tortenetnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél