Hatvan év után küldtek haza egy 1956-os magyar szabadságharcos menekültet Amerikából. A nyolcvanadik életévében járó Párdi Sándor jó eséllyel a legidősebb kiutasított az Egyesült Államok történetében.

Párdi Sándor 1938-ban született Vésztőn, de a család hamar felköltözött a fővárosba, így Kispesten nőtt fel.  Tizennyolc évesen az iskolatársaival együtt belekeveredtek az Üllői úti harcokba, így 1956 novemberében Szombathelynél ő is átlépte a magyar határt.

Osztrák oldalon, a traiskircheni menekülttáborban az amerikaiak asztalánál jelentkezett: szeretne az USA-ba menni. Három hónap után utazhatott, és az amerikai magyarság egyik legnagyobb központjában, Clevelandben állt munkába mosogatófiúként, angol tudás nélkül. Rövid időn belül megkapta a zöldkártyáját, amelynek a hátoldalán ez állt: legal permanent resident, vagyis törvényes állandó lakos.

Teltek az évek, megtanult angolul, jogosítványt szerzett, átköltözött a Tennessee állambeli Knoxville-be, ahol 1967-ben megnősült. Egy amerikai nőt vett feleségül. Séfként dolgozott egy helyi étteremben, fizette az adót és a társadalombiztosítást, született egy fia és egy lánya, viszont nem kért amerikai állampolgárságot.

„I was stupid (hülye voltam). Szavazni nem akartam, a politika nem érdekelt, minden másra elegendő volt a zöldkártya. Még Mexikóba is át tudtam menni vele, voltam ott párszor – a határon elég volt felmutatni a jogosítványt és a green cardot”

– mondta a férfi a Magyar Nemzetnek.

65 évesen nyugdíjba ment. Arra számított, hogy olyan gondtalan öregkori évek várnak rá, mint amerikai társaira általában. Felesége és lánya időközben elhunyt, fia jól kereső programozó lett egy távoli városban. Nem volt mitől tartania, hiszen még Medicare biztosítással is rendelkezett, ami azt jelenti, hogy ha nagyobb orvosi beavatkozásra szorul, akkor a költségek nyolcvan százalékát fizeti a biztosító – ez jó aránynak számít arrafelé.

2001. szeptember 11. után a Bush-adminisztráció elkezdte felülvizsgálni a zöldkártyásokat, és szigorúbban vették a letelepedési engedéllyel járó regisztrációs kötelezettségeket is. A törvény ugyanis előírja: akinek zöldkártyája van, annak évente be kell mennie egy hivatalba regisztrálásra, hogy tudják, hol lakik. Párdi Sándor viszont azt is olvasta annak idején az újságban, hogy aki régóta ott van, annak nem kötelező a regisztráció. Ráadásul ő nyugodt volt: a társadalom- és a nyugdíjbiztosítási díjakat rendszeresen fizette, és ezen intézmények a lakcímén érték el őt, tehát a hatóságok tudták a tartózkodási helyét. Soha nem kapott levelet arról, hogy bármit elmulasztott volna és emiatt fáradjon be egy hivatalba.

2014. december tizedikén négy fegyveres egyenruhás jelent meg a lakóhelyén. A helyi bevándorlási hivataltól jöttek, és az akkor 76 éves férfit azonnal letartóztatták mint illegális migránst. Louisiana államba vitték egy táborba, ahol négyezer latinó (döntő többségükben mexikói) volt és egyetlen magyar, vagyis ő. És még egy dologban kilógott a sorból: ő volt a legidősebb a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók közül.

Párdi Sándor nem tudta elhinni, hogy kiutasíthatják: életének több mint háromnegyedét az Államokban élte le, Magyarországon nincs senkije (édesanyja rég meghalt, testvére nem volt, távoli rokonokról nincs tudomása). A fia Amerikában él: legutóbb, mikor meglátogatta őt a táborban, tízpercnyi beszélőt engedélyeztek számára.

Az immár nyolcvanadik életévében járó férfit júliusban két hatósági ember közrefogta, felültek vele egy Európába tartó gépre, majd július tizenharmadikán Ferihegyen átadták a magyar hatóságoknak. Az amerikai idegenrendészeti hivatal a washingtoni magyar nagykövetségtől kért egy ideiglenes útlevelet a férfi számára, azzal léptették be őt Európába. Amerikai iratait, vagyis jogosítványát, zöldkártyáját és Medicare-igazolványát nem adták vissza.

A magyar hatóságok alaposan átnézték a csomagját, kihallgatták, majd szélnek eresztették. Amerikában élő fia egy hétre foglalt neki szállást a belvárosban, de aztán jött a Forma–1, és nem tudta meghosszabbítani a foglalást, mert a szobákat már korábban eladták másnak. A férfi pánikba esett, csomagjával együtt kivillamosozott Kispestre, ahol felnőtt. Ott egy roma pár segített ötvenezer forintért havi kvártélyt ígérve neki. A Keleti pályaudvar mellé mentek, egy szörnyen lelakott lakásba, ahol első éjjel ellopták a pénztárcájából az összes pénzt, majd reggel – teátrálisan felháborodva azon, hogy őket gyanúsítja lopással – kirakták a lakásból.

Párdi Sándor újra Kispestre ment, mert azt érezte az otthonának. Órákig ült a városháza előtt, amikor jóérzésű emberek megtalálták. Végül egy kispesti família fogadta be. – írja a Magyar Nemzet.

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay/Free-Photos/cc0)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Én ezt nem értem. Él itt a házunkban egy mamika, olyan nyolcvan körüli. Ő ugyan önként jött haza a rendszerváltás után. Azt nem tudom mikor ment ki, de azt igen, hogy floridában dolgozott, 20 évnél többet, disszdensként ment ki. Viszont onnét kapja a nyugdíját.
Tehát ebben a történetben valami sántít.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Furcsa eset, de hát messziről jött ember azt mond amit akar...
karma1
@RonaGyuri: Na latod, erre nem tudnek semmit sem mondani, mert ezt Te biztosan jobban tudod, nem ismerem az amcsi bevandorlasi torvenyeket,...
volvós
"...Ott egy roma pár segített ötvenezer forintért havi kvártélyt ígérve neki. A Keleti pályaudvar mellé mentek, egy szörnyen lelakott lakásba, ahol első éjjel ellopták a pénztárcájából az összes pénzt, majd reggel – teátrálisan felháborodva azon, hogy őket gyanúsítja lopással – kirakták a lakásból..."
Gyözike , Bea asszony !! Nem ismerös a történet ???
Equus
vajon mi volt a kis huncutság, ami miatt 56-ban mindenképp pucolni kellett? Csak nem megremegett az ujja a ravaszon az ékszerbolt tuljadonosával szemközt? Talán ezért is nem kellett borzolni az amerikai állampolgársággal járó procedúrát?
RonaGyuri
@karma1: drága én hosszú életem folyamán annyi állítólagos hősről hallottam, hogy tele is van velük a padlás. Egyébként a történet csúcsa, hogy elvették az amcsi nyugdíját is???
Több olyan barátom van, aki amcsi cégeknél dolgozott és amcsi nyugdíját élvezi szép helyeken! =))
elnyomott
Ha igaz a sztori, csak azt tudom erre gondolni, hogy nagy felelőtlenség volt nem megszerezni az állampolgárságot.
karma1
@RonaGyuri: Sejtem, Kedves, mert ez a tortenet nekem sem kerek, de ha valoban mindent fizetett, hat azt el nem tudom kepzelni, hogy elveszik a nyugdijat...:o))))
Nessy
valami nem értek! Esetleg a kedves felesége, később a felnőtt gyermeki figyelmeztethették volna. Meg ez a 60 év utáni ad hoc intézkedés Amerikai részről.
De a magyar hatóságok segítőkészsége, empátiája egyenesen meghatott. Lehet, hogy a fiának egy letelepedési kötvényt kellett volna venni az édesapjának?
RonaGyuri
@karma1: hát igen. az ilyen történetek a gengszterváltással itthon is megszaporodtak!

A kedvencem az a neves fírkásza akit üldözött a szocialista rendőrség! Igen mert nem fizette a tartásdíjat a gyermekei után! =))
karma1
@RonaGyuri: Hat az is uldozes, nem? Elvegre allitolag a mandoki dzsingisz laci utan is lottek Hegyeshalomnal, ahol az eleteert kellett menekulnie...
Igazad van!...:o))))
Cefi
Én ezt nem értem. Él itt a házunkban egy mamika, olyan nyolcvan körüli. Ő ugyan önként jött haza a rendszerváltás után. Azt nem tudom mikor ment ki, de azt igen, hogy floridában dolgozott, 20 évnél többet, disszdensként ment ki. Viszont onnét kapja a nyugdíját.
Tehát ebben a történetben valami sántít.
levarosbukta
@Equus: Szerintem is valami ilyesmi lehet a háttérben, hiszen minden normális embernek az az első teendője amint jogosult az állampolgárságra meg is szerzi.
Manhattan
A bácsika az USA-ban nyilvántartott szexuális bűnöző. Állítólag pedofil. Így nem véletlen, h. a történet szerint kiutasították. Bár itthon, Wittner mellett ő is méltó forradalmi hős lenne... A nyugdíjáról annyit, hogy amíg nincs bankkártyája, addig hová utalják azt?
bencemacska
Én nem ismerem az amerikai törvényeket, halvány gőzöm sincs hogyan lehet valakit 60 év után kiutasítani, minden előzmény nélkül!!!
De roma házaspár leírt segítőkészségét minden további nélkül elhiszem!
simmering73
Párdi bácsi! Isten hozta a nagy magyar valóságban! Lesz min ámulnia. Ahogy látom, már eél is kezdte.
Dr plágium
Először is, miért nem kért állampolgárságot? Ha egy ország befogad, ott alapítok családot, dolgozom azt tekintem hazámnak és igyekszem minél előbb megkapni az állampolgári "kitüntetést" Ahogy ő is mondta egy nagy marha amiért ezt elmulasztotta. 60 év alatt hányszor járt itthon? Egyszer sem? Na ebből is látszik Amerikát tekintette a hazájának.
Nem érdekelte a politika mégis menekült...nem értem.
Equus
@Manhattan: ahham... akkor itt van az eb elhantolva... semmi gond, majd wittnerné úrasszonnyal együtt a nemzet hősei lesznek. Az egyik kurva, a másik pedofil - hűen tükrözik a népnemzeti-keresztény-fülkeforradalmi kormány szellemiségét.
Dr plágium
Egy 56-os disszidens bácsi mesélte hogy mielőtt megkapta volna a zöldkártyát többször kihallgatta az FBI, ellenőrizték a sztoriját és mikor már Amerikában volt ott is szemmel tartották.
Ő is hazajött néhány éve és kapja a kinti nyugdíját...nem keveset.
Ja és megkapta az amerikai állampolgárságot is.
Dr plágium
FRISSÍTÉS mno.hu/belfold/hatvan-ev-utan-amerika-hazatoloncolt-egy-56-os-magyar-menekultet-2412093

Időközben kiderült, hogy Párdi Sándor nyilvánosan elérhető amerikai adatbázisban szexuális elkövetőként szerepel. A fotó alapján beazonosíthatóan arról a Párdi Sándorról van szó, akiről cikkünket írtuk. (Fontos itt megjegyezni, hogy az adatbázsiba kisebb súlyú ügyekkel is be lehet kerülni.)

A cikk megírásakor erről nem volt tudomásunk, mivel hiába kérdeztük az ügyét intéző washingtoni magyar nagykövetséget, válaszukban nem jelezték ezt a problémát (esetleg azért, mert az üggyel ez nincs összefüggésben), és a magyar külügyminisztériumhoz irányítottak. Hogy pontosan milyen bűncselekményről (ha egyáltalán) van szó, azt egyelőre nem tudjuk, ezen a linken egy 2013-as ügy szerepel: az „aggrevated sexual battery” a nemi erőszaknál kisebb súlyú (pl. lehet fogdosás, nyilvános meztelenkedés, stb., de súlyosabb ügy is). Párdi Sándor erről az ügyéről lapunknak nem tett említést. Várjuk a külügyi illetékesek válaszát.

Párdi Sándor válasza:

Megkérdeztük erről az ügyről Párdi Sándort is, aki elismerte, hogy valóban volt ilyen, de szerinte kisebb súlyú ügye. Elmondása szerint évekkel korábban egy születésnapi partyn dolgozott, ahol lányok fenekére csapott, emiatt indult ellene később eljárás. Börtönbüntetést állítása szerint nem kapott, ami jelzi, hogy az ügyet inkább kihágásként kezelték, de az ügy miatt neve bekerült a linkelt adatbázisba. Kérdésünkre Párdi továbbra is állítja: a cikkben szerepelő zöldkártyás mulasztása miatt toloncolták haza, kicsi az esélye szerinte, hogy az évekkel ezelőtti ügynek ehhez köze volt.
Cefi
@Dr plágium: Kisebb súlyú ügye... pedofilia...
Nessy
Mielőtt nagyon kiakadtok. Amerikában ha egy munkatársnőnek azt mondják, hogy "csinos", vagy "cicus" és neki ez nem tetszik, az munkahelyi zaklatásnak minősül.Mint ahogy az is, ha bárhol "beszólnak" egy nőnek.
Equus
@Nessy: nem gömbölyű az, h miért is nem akart USA-polgár lenni... akkor talán megnézték volna, mi vitte oda őt, Jobb hallgatni az '56-os okosságáról...
nem tibi
Csodálatos történet mondhatom . :-((((((((((
Ez sem bizonyít mást mint hogy ha xarban vagy rohadtul nincs hová fordulnod .
Elmehetsz a cigányokhoz azok segítenek de mivel látják hogy gyenge és idős vagy ezért meglopnak mint a hiénák .
Szégyelje magát a szemét Magyar állam és másodsorban a Barack Obama adminisztráció :-((((((((
mariaberta
Most jöttek rá, hogy migráncs? Hát kerítés ugyan nincs, de azért hazaküldték.
Yoda69
Miert nem fogad fel a fia why jo ugyvedet ?
15 ev utan automatikusan megkaphatna az allampolgarsagot. Fizetett adot, tb -t, odanosult gyereke van, akinek jo allasa van. Szerintem nyert ugy, es meg karpotlasra is szamithat.
Csizmás Kond
Aki hatvan évet élt amerikában, aki ott akart élni annak kellett volna legyen annyi elképzelése, hogy a befogadó államnak polgára is legyen ne csak lakója.
kokopelli
@Cefi: Sokszor voltam odaát,először a nagybácsimnál,később a zasszony kereszt-
mamájánál is,aki azután visszajött a hazájába! Tőlük hallottam az amerikaiak
"prüdségéről",ami nagyon messzire nyúlik vissza,és ami a vallási bigottságon
nyugszik!
Én voltam a nejem unokaöccsének a legénybúcsúztatóján mint "európai ven-
dég" inkl. vetkőzős schliccet simogató csajokkal,az asszony meg a lányoknál
a strip10-elő egyenruhás fellépőkkel!..különben erkölcsösek stb...egy.nagy túrót!
Az amik a kirakatnak élnek! Amennyiben valamit az erkölcs mezejére tolhatnak-
az már veszett ügy az ellenfélnek! Sajnos ezt az öregnek is tudnia kellett volna,
mivel biztos ismerte a szokásos mentalitását a hivataloknak! Tulképpen azt is
mondhatnánk,hogy buta volt, vagy marha naív! Peche is van az öregnek a bu-
tasága mellett!
A fia meg egy halom dreck,ha ezekre a dolgokra nem figyelmeztette,ill . nem járt
utána! Az egész ügy valahogy nem gömbölyű!..de ha minden összejön...:--((
wpym
Nem tudom, hogy igaz-e a tortenet illetve mennyi igaz.

Ha igaz, akkor feltunoen jol csinaljak a USA-ban:
Eloszor is nem menekult, hanem illegalis bevandorlo, illegalis migrans a megnevezese; a tata utoljara a labancoknal volt menekult 1956-ban. A masik, hogy takaritanak, nem ugy mint Europaban.
kokopelli
@wpym:
...és az USA asztalnál 56-ban jelentkezve beengedték,tehát nem
volt illegális! Hibát követett el,mert azt hitte,hogy majd az "évgyűrűk"
megoldanak mindent,akár a régi"flepnit" is! Az adminisztráció nem
felejt! (náluk,és nincs kegyelem)
wpym
@kokopelli: Hogy akkor anno mi volt nincs jelentosege. Most illegalis bevandorlo.
kokopelli
@wpym: reménytelen vagy,mert azt keversz össze amit akarsz!
Olvasd végig szép lassan az egész történetet,de "kronologisan"! :--((
wpym
@kokopelli: Vegigolvastam mar korabban is. Az amerikaiak szerint illegalis bevandorlo. Es vege a tortenetnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.