A hazai Tesco-üzletek, áruházak 80 százalékában és a logisztikai központokban is teljes munkabeszüntetés jöhet heteken belül, ha nem sikerül megegyezni. Több bért és több munkatársat akarnak a dolgozók.

Mintegy 170 Tesco-egység teljes működése bénulhat meg a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban Magyarországon, miután tegnapelőtt megalakult az áruházlánc dolgozóit képviselő sztrájkbizottság, ma reggelre pedig a multivállalat vezetőinek asztalára kerültek a bér- és létszámemelésről szóló szakszervezeti követelések – értesült a Magyar Idők.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által irányított törvényes tiltakozáshoz a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­online szolgáltatás munkavállalói csatlakoztak.

Augusztus 11-én hivatalosan is tájékoztatták a Tesco vezetőségét a követelésekről: 25 százalékos béremelést követelnek, valamint azt, hogy 15 százalékkal emeljék meg a rendes foglalkoztatotti létszámot, mert túl leterheltnek tartják a dolgozókat. Ha ez nem megoldható, akkor az élőmunka hiányát a dolgozók helyzetét könnyítő korszerű technikai megoldásokkal pótolják – követeli a szaksztervezet. A kölcsönzött munkaerő arányát 15 százalékban szeretnék maximálni.

A cég vezetésének hét napon belül kell reagálnia a követelésekre, majd az érdekegyeztető tárgyalások további hét napon át tarthatnak. Ha nem lesz megegyezés, jöhet a sztrájk – nem egy-két órás figyelmeztető sztrájkot tartanának, hanem teljes munkabeszüntetéssel gyakorolnának nyomást a vezetőkre.

A feszültség a dolgozók és a vezetőség között nem újkeletű, egy ideje már a levegőben lóg a sztrájkfenyegetés – írja a lap.

(A címoldali illusztráció forrása: Wikimedia)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."teljes munkabeszüntetés jöhet heteken belül, ha nem sikerül megegyezni. "...

..."sikerülni fog, és sikerülnie kell"

by Petőfi: a helység kalapácsa.
vladimir putin
„Te baszd szájba a geci proli kurva anyádat, aki kisfröccsért kutyát szop a kocsma előtt. tetves proli!”

Bayer Zsolt: Bádog

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.