Szerződést köthet BKV a 3-as metró északi szakaszának felújítására  a Strabaggal. Nem ez a szakasz van a legrosszabb állapotban, de egyelőre erre kaptak elfogadható árajánlatot, ezért kezdik ott a felújítást.

Lejárt a héten a 3-as metró északi szakaszának felújítására kiírt pályázat szerződéskötési moratóriuma, és a magyar gyakorlattól eltérően semelyik vetélytárs sem támadta meg, így a BKV aláírhatja a szerződést a Strabag Építőipari Zrt-vel, már a jövő héten – tudta meg a HVG a BKV vezérigazgatójától.

A Strabag Építő Zrt. három másik cég mellett pályázott, a 3-as metró északi vonalán 6 állomás (Újpest központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd, Dózsa György út) és a hozzá tartozó alagútszakaszok felújítására és korszerűsítésére. A munkára 24,1 milliárd forintos árajánlatot adtak be, ez a cikk szerint 23 százalékkal drágább az előzetes kalkulált úgynevezett mérnök árnál.

Mivel még pár papír hiányzik, így a cikk szerint valószínűleg végül szeptember elején írhatják alá a szerződéseket, hogy aztán maga a felújítás/korszerűsítés 2018 novemberére készüljön el a tervek jelenlegi állása szerint.

"A felújítás alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. A felszíni pótláshoz szükséges út- és forgalomtechnikai munkák, a buszpótlás útvonalának kiépítése megkezdődött. Augusztus 1-jén átadják a munkaterületet a vállalkozónak, aki a munkát 10 hét alatt befejezheti. A pótláshoz szükséges járműveket a BKV biztosítja majd" – áll a cikkben.

Azonban nem az északi szakasz van a legrosszabb állapotban (hiszen az Árpád híd – Újpest-központ közti szakaszt 1990-ben adták át, a Dózsa György út és Árpád híd közti szakaszt pedig 1984-ben építették), viszont csak erre kaptak elfogadható árajánlatot, ezért kezdik a felújítást ezzel a résszel.

A középső és déli szakaszokra ugyanis 44-46 százalékkal többek kértek el a jelentkezők, mint amennyit előzetesen kalkulált a főváros vezetősége, így ezeket a közbeszerzéseket eredménytelennek nyilvánították, és újakat fognak kiírni. Ha az újra kiírt pályázatokon megfelelő pályázó akad, úgy a teljes vonal rekonstrukciója a tervek szerint 2020 közepére befejeződhet.

A metrófelújítás fedezetére 137,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ez uniós forrás, de ha véletlenül nem jönne az EU-tól pénz, akkor az állam adná oda az összeget a fővárosnak – áll a cikkben.

Ebbe az árba ugyanakkor nem fér bele a metróvonal teljes akadálymentesítése, több állomáson így nem lesznek liftek, amik a mozgáskorlátozottak, a terhes anyák, az idősek mozgását megkönnyíthették volna. 

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Kemenymate)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Horizont: nekem is volt már ilyen érzésem...csak most nem volt velem az akkor karonülő fiam...

amúgy nagy szám volt "utazni a metrón" tátottuk a szánkat...aztán aki nem figyelt később, annak bizony megszorongatta a lomposát az összecsapódó "ajtónálló"...

Távol európától mesélte egy ottani bennszülött, hogy a metrónkban összecsapta a heréit a jegy nélkül utazók réme...a térdét csapkodta, úgy röhögött...
wagabund
@papa.49: hopp, ez jó kérdés...én már a másnapnak is örülök
Horizont
@wagabund: Képzedl anno karácsony előtt indították. Középiskolás voltam kollégista és utaztam haza bőrönddel. Akkoriban '69-ben nekünk még nem volt utazótáska se gurítható bőrönd. majd betojtam úgy cipekedtem. És az Emkétől azaz a Blaha Lujza tértől a Keletiiig utaztam, mert nekem azonnal ki kellett próbálnom. Akkora tömeg volt majd behaltam mire le és feljutottam, de mégis akkora élmény volt csodálatos óriási! Hihetetlenül büszke voltam arra, hogy hazámnak már ez is van. Akkor még nem tudtam, hogy ezt már mikor elkezdték építeni:)
Ültem a mostani 3-as metrón és az jutott eszembe, hogy hol van már az akkori érzés és sajnálom isten bizony a mai fiatalokat, hogy nekik nem jut ilyen érzés!
wagabund
@Horizont: nincs mit hozzáfűznöm. Nekem az jön le, hogy boldog ember vagy, és ez így jó.
Horizont
@wagabund: :DDD Az se jó ha valaki ennyire optimista mint én és ennyire érzelmi alapon műkszik:) Nagyon tudok szeretni és nagyon tudok utálni:) Két véglet. Átmenet nincs:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél