A Helsinki Bizottság statisztikái szerint sokan nem is mernek feljelentést tenni, ha rendőri túlkapás áldozatai lettek, és ez a félelem nem is alaptalan.

Az igazoltatás során tisztázatlan körülmények közt elhunyt újpesti férfi ügye kapcsán merült fel: mekkora esélye van ma Magyarországon annak, aki rendőrt jelent fel eljárási hibáért, túlkapásért? A Helsinki Bizottság ilyen ügyekkel foglalkozó jogvédője szerint nem sok: az ügyek 16 százalékát egyből elutasítják, 75 százalékánál pedig megszüntetik a nyomozást: 100 esetből végül átlagosan mindössze 4 jut el a vádemelésig – írja a Népszava.

A lapnak Vig Dávid nyilatkozott, aki a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programvezetője. Szerinte az ügyészségi nyomozások végén általában 95-97 százalékban elítélik a vádlottat, de hivatalos eljárások során történt bántalmazások esetében ez az arány mindössze 67 százalékos.

A Helsinki Bizottság felmérése szerint évente 800 – 1200 esetben merül fel bántalmazás lehetősége igazoltatás során, de valós szám ennél jóval magasabb, mert az áldozatok többnyire nem mernek sem panaszt, sem feljelentést tenni. Ez a félelem a vonatkozó statisztikák alapján nem is tűnik alaptalannak – tette hozzá Vig.

A statisztikák vizsgálata a múlt héten Újpesten, igazoltatás közben elhunyt férfi esete kapcsán vált aktuálissá: bár a jelen lévő szemtanú mást állított a rendőrök viselkedéséről, az ügyészség végül nem indított eljárást az intézkedő rendőrök ellen, akik nem vették figyelembe, hogy az áldozat rosszullétre panaszkodik, és kényszerítést alkalmaztak vele szemben egy egyszerű igazoltatás során. Akkor szerepelt a hírekben, hogy a férfi családja eljárási hibára hivatkozva feljelentést fog tenni, de erről egyelőre nem tudni további információkat.

A magyar rendőrök a statisztikák alapján nagyon szeretnek úton-útfélen igazoltatgatni, bár az utóbbi években kicsit visszafogták magukat: 2012-ben 1,9 millió igazoltató lapot töltöttek ki, tavaly 1 milliót, de ez még mindig magasabb az európai átlagnál.

Az újpesti férfi ügyében az ügyeletes katonai ügyész a helyszínen tájékozódott, ám bűncselekményre, rendőri túlkapásra utaló jelet vagy körülményt nem tapasztalt. Az ügyben közigazgatási eljárás folyik, nyomozást nem rendeltek el. Az esettel kapcsolatban feljelentés egyelőre nem történt.

Címlapkép: Pixabay / Clker-Free-Vector-Images CC0

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Eljön az idő amikor a rendőrök még ennyit sem fognak cselekedni ,mert megy az állandó basztatás ellenük ! Ha baj van akkor kell és jó a rendőrség, ha meg intézkednek akkor " túlkapnak "...,érdekes az USA. -ban is vannak ilyenek és máshol is, de a szigoruk az millióval nagyobb és nincs hőbörgés ! Sokan jól megélnek ebben az országban abból, hogy feljelentgetnek rendőröket - orvosokat - börtönöket és várják a nagy-nagy kártérítést miközben azon kellene elgondolkodni,hogy hogyan állítsuk meg a magyarországi bűnözést !
mackoka46
Hát milyen legyen egy szégyentelen botrány ország rendőrsége ? Hát olyan, amilyen az ország.
A törvény szolgái ott játsszák ki a törvényt ahol csak lehet, és a bizonyíték hamisítás sem ördögtől való. Maga orbánc mondta, hogy itt bármi megtörténhet.
quadrocopter
Tudomásul ,kell venni/ vagy nem, de az a helyzet, hogy általában az ügyészség és általában a bíróság is lojális a rendőrökkel szemben, csak a kirívóan durva, több oldalról is igazolhatóan szakszerűtlen, bántalmazásos ügyekben emelnek vádat/hoznak ítéletet!
Szerintem.
kukac50
Nem a rendőrökkel van a baj,hanem az igazságszolgáltatással! Orbán pincsikutyái nem igazságot szolgáltatnak ,hanem Viktor kívánságát teljesítik!
mackoka46
@quadrocopter: Nem lehet tudomásul venni, mert az igazságszolgáltatásról nem maradhat le az i. Sajnos ez is fidesz kézben van, mint minden, ebben a szégyentelen botrány országban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.