Már aki addig nem bukott bele.

A devizahitelesek terhei ezer milliárd forinttal csökkentek a forintosítás által – számolt be a Magyar Nemzet a Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója által szerda reggel az M1-en elmondottakról.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8 milliárd eurót biztosított a forintosításra 2013-ban a devizatartalékából, amelynek átváltásán 136 milliárd forint nyeresége keletkezett, mivel az átváltási árfolyam magasabb volt, mint amilyenen a tartalékolt devizát a jegybank beszerezte a pénzügyi válság előtt.

Megemlítette azt is, hogy az átváltás időpontja további jelentős terhektől mentesítette a jelzáloghiteleseket, hiszen néhány nappal ezt követően indult meg a svájci frank árfolyamának drámai erősödése, ami további jelentős kiadást okozott volna a svájci frank alapú hiteleseknek.

Címlapkép: Pixabay / Public Domain Pictures CC0

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Elfelejtettem a felső tízezer az tényleg jól járt mert volt tartalékuk és elsőre kifizették. A csóró meg szenved a mai napig is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
@papa.49: tévedsz csak az MNB, egyébként a hitelesek is, főleg azok, akik elsők között nyerészkedtek! S az egész számlát mi adófizetők álltuk!
papa.49
@RonaGyuri: Én nem az biztos ráment a házam...
Equus
persze. Azok a devizahitelesek, akiknek volt tartalékuk. Azok, akik eladásra építtettek lakást. És mi van azokkal a csórikkal, akiket most a kilakoltatás réme fenyeget a 2007-ben havi 60.000 Ft-os törlesztőrészlet 160.000 Ft-ra emelkedésével?
Ez már megint vmi templomi prédikáció akart lenni?
karma1
Na most ha valakinek magasabbra ugrott a hitele akar 20 %-kal is, mint az eredeti hitele volt, es ebben segitette oket a kormany - persze csak a csokosokat! -, akkor mit is nyertek a devizahitelesek? Max. tapasztalatot - semmi tobbet!
*Ahogy a rezsicsokinel is: eloszor jo magasra - irrealisan magasra - felemeltek a rezsikoltsegeket, aztan nagy kegyesen 10 %-ot engedtek belole, mikozben a szolgaltatas minosege maga dramaian romlott, mint pl. a gaz kaloriaerteke...Ugy hogy sokkal tobbet kellett belole hasznalni, mint azelott, hogy ugyanaz a mennyisegu kaja megfojjon, vagy ugyanazt a szobahomersekletet elerjek, mint elotte.)
RonaGyuri
@karma1: nagyon tévedsz, hosszú évekig a felét sem fizették annak, amit a Ft-osok! =))
wpym
@Equus: Mennek a levesbe, elvegre senki nem tartott pisztolyt a burajukhoz, hogy irjak ala a hitelszerzodest.
karma1
@RonaGyuri: Bocs, en nem erre gondoltam. Azert vette fel mindenki svajci frankban annakidejen a hitelt, mert arra kedvezobbek voltak a fizetesi feltetelek.
Azt akarod mondani, hogy ugyanazert az ertekert (mondjuk egy 30 millios hazert) a forintalapu effektive tobbet fizetett torlesztoreszletet, mint a devizas? Mert en ugy gondolom, hogyha 30 millio forint erteku kolcsont felveszek mondjuk 5.5 %-os kamatra, ami a visszafizetes vegeig ervenyes (mert akarom tudni, hogy az elkovetkezendo 25 evben minden honapban ugyanannyit fizetek majd), akkor az nem ugy van, hogy akkor havonta fizetek mondjuk 40 000 forintot + 5.5 % kamatot , de ha mas valutaban veszem fol a hitelt, akkor nem fizetek 40 000 + 5.5 %-ot, hanem csak 33 000 + 5.5 %-ot??? Vagyis EFFEKTIVE kevesebbet fizetett egy devizahiteles? Mert akkor ennek alapjan elhiszem, hogy felemeltek a devizasok torlesztoreszletet...
Bar nem hiszem, hogy igy lett volna, mert a sogornomek vettek fel 12 millio forintot arra, hogy a hazukat megosszak a fiukkal ket kulon lakasra, es a 38 000 forintos havi torlesztoreszletuket felemeltek 107 000-re... Ekkor hivott fel sirva a sogornom, es mondta, hogy na, maradt a havi fizetesembol 2200 forintom, ebbol veszek egy uveg bort meg egy doboz cigit, es jol beb@szok belole... Mindig hajszalpontosan fizettek a reszleteket, a sogornom nem hulye, nem szerencsejatekos, - igaz, nem is futyiszhivo - es konyvelokent szazszor is meggondolta, hogy mit hogyan csinaljanak a ferjevel.
A problemajuk "szerencsesen" megoldodott, mivel a sogornom edesanyja elhunyt, es az o hazanak az eladasabol egyosszegben visszafizettek a kolcsont, de nem estek volna bele a kormany "segito" programjaba...
Szoval azt mondod, hogy az eleve csalni akart (kevesebbet visszafizetve), aki frankban vette fel a kolcsont?
(Errol nem sokat tudok, mert en ekkor mar reg nem voltam otthon)
kokopelli
..ahogy én az unokahugomtól hallottam,nem Frankba vették fel,és nem Frankba
fizetik vissza,hanem a Frank csak az alapja az elszámolásnak! Ő már vagy há-
rom-négy éve eladta a kéglijét! :--)
karma1
@wpym: Nehogy mar mindenkit bunozonek tekints, aki egy hivatalosan meghirdetett hitelprogrammal elt!?
A 10.15-os hsz-emben a sogornomekrol beszelek, akik az egesz eletuk munkajabol, annak idejen szuloi segitseggel epitettek egy nem tul nagy hazat, amire felhuztak egy emeletet, epitettek hozza egy kulso lepcsot, hogy a ket felnott gyerekuknek valamilyen lakasmegoldasuk legyen.
Nem vettek fel szazmilliokat Maseratira, vagy vadiuj balatoni kacsalabonforgo "zimmer feri"-s haz epitesehez, hanem csak lakni akartak. Minden reszletet pontosan befizettek, sot, amikor kicsit tobb penzuk volt, akkor mindig egy kis pluszt is befizettek.
Azert a devizahiteleseknek legalabb a 80 %-a tenyleges problema megoldasara vette fol a hitelt.
Viszont pont azt a 20 %-ot segitette ki az allam, akinek arra nem is volt szuksege. Dehat orbanisztanban mar csak igy megyen...:o(((
RonaGyuri
@karma1: bizony, sőt! Lényegesen kisebb kamatra és lényegesen kedvezőbb feltételekkel! A legtöbbjüknél még a megemelkedett törlesztőrészlet (olyan nincs, hogy fix törlesztés!!! az csak a rövidlejáratú hiteleknél van ) sem érte el a forintosokét. Olyannal viszont nem találkoztam - pedig sokan jöttek hozzám, mert tudják értek hozzá (az egy másik kérdés mennyire hallgattak rám) -, akinél összességében is többet kellett fizetnie!
justhpeter
Még nem láttam olyan kormányközeli nyilatkozót devizahiteles nyereségről szólni, aki nem gazember.
szaboria1
Nagy átverés ez megint. 2006-ban ismerősöm 3.000000.-ft értékben úgy nevezett svájci hitelt vett fel. A különböző MNB trükközés miatt árfolyam gát, forintosítás miatt már 5.500000.-ft. törlesztett de még mindig van több min 2.500000.- hátra. Társult egy csoporthoz akik perelnek. Mert azért az túlzás hogy a kamat 2,5 -se a hitelnek.
szaboria1
Elfelejtettem a felső tízezer az tényleg jól járt mert volt tartalékuk és elsőre kifizették. A csóró meg szenved a mai napig is.
karma1
@RonaGyuri: Acsi! Az, hogyha en a kisebb kamatot valasztom, attol en meg ugyanannyi kolcsont fizetek vissza, mert az alaptoke ugyanannyi!
Ne haragudj, en nem hibaztatom azokat a devizahiteleseket, akik a kisebb kamatu kolcsont valasztottak!
A kormany bune az volt, hogy - es ebben a futyiszes Jaray Zsigmond keze tovig benne volt -, hogy nem figyelmeztette eleg hatarozottan es hangsulyozottan azt, hogyha arfolyamvaltozas van, akkor a svajci frank rosszabbul valthato lesz, tehat veszitenek a hitelen a frankhitelesek.
Ha valaki, aki nem minden nap vesz fel oriasi hiteleket - amiket az allam nyomat a koztudatba, tehat nem valami uzsoras a sotet kapu alatt -, onkentelenul elmegy a kisebb kamat fele, az pont az allamtol nem erdemli meg azt a fajta szivatast, amit kapott az utobbi evekben.
Ha velem tortent volna ugyanez , es valasztanom kellett volna a kisebb vagy a nagyobb kamat kozott, termeszetesen elmentem volna egy szakemberhez, akitol tanacsot kerjek. Szerintem abban az idoben nem volt minden szakerto sem a top-on, nem lathatta elore, hogy a magyar allam szepen bedonti a forintot.
Ha a tanacs egyertelmuen ugy szolt volna, hogy inkabb valasszam a magasabb kamatu forintos hitelt, mert a frankkal bedoles eseten rosszabbul jarok, akkor en biztosan hallgatok a tanacsra. (Biztosan Rad is hallgattam volna).
Itt vannak hosszu tavra is egyenletes havi torlesztoreszletes fizetesi modok, de errefele a bankok nem igazan nyulnak le Teged...
Itt lehet napi, "floating" kamattal, 1,2,5 eves kamatra lekotni a hitelt (aztan 1,2,5 ev leteltevel a maradek osszegre megint valaszthatok az osszes lehetoseg kozul), vagy lehet flexi is, amikor atmenetileg akar be is fagyaszthatom 1-2 evre a fizetest, vagy eppen a torzstokebol akarok tobbet fizetni,... Szoval itt sokkal tobb lehetoseg van.
szaboria1
A Fidesz bűne az is hogy egyáltalán deviza hitel lett magyar országon ugyanis is Ők adtak engedélyt a Járaival együtt. Ráadásul a 2008-as gazdasági válság is belecsapott a lecsóba a forint gyengült a devizák meg növekedtek.
RonaGyuri
@karma1: pedig ezt történt. Tudták, hogy nem normál forint hitelt vettek fel, tudták, hogy nincs valutájuk! Tudták hogy valutaárfolyamok mozognak!
Sőt én magam több tucatnak mondtam, hogy vigyázzon, de csak kioktattak, hogy ne károgjak. Mikor javasoltam az árfolyam-biztosítást akkor kiröhögtek! =))
wpym
@karma1: Nem tekintem oket bunozonek. Ok nem gondolkodo balekok, akik sajat magukkal kiszurtak.

20%? A vegtorlesztesre gondolsz? Ha igen, az mindenkinek adott volt; egy lehetoseg mindossze. Az mar mas tortenet, hogy nem tudott mindenki elni vele. Ezzel nincs is semmi gond. Ha nem tudok Ferrarit venni, akkor azert nem a szomszed a hibas, akinek volt ra keret.
kokopelli
@wpym: nem ilyen egyszerű!
A havernak volt egy kis üzlete egy 12 üzletből álló üzletsorban! Bérbeadta!
Nyugdíjkiegészítésre a szánták a beszedett bérleti összeget! Sajnos el kellett adnia,
mert a lányáék már nem nagyon tudták fizetni az emelkedő valutahitelt! Azzal a
pénzzel váltotta ki a lányát amit a kis "boltért" kapott!Most a lánya fix áron törleszt
nála,holott az üzletnek fokozatosan emelkedett volna a bére,ami a megéhetéssel
együtt nőtt volna! Nem Ferrariról,hanem sokaknál meg- ill. túlélésől szól a fáma!
Mézike
Hol van? Kéretik jelentkezni annak a devizásnak aki nyert rajta!
wpym
@kokopelli: Egyeni problema, ami az alapfelallason nem valtoztat. Rengeteg ilyen eset van, amelyekhez a banknak vagy az allamnak semmi koze.
Egy, az ados szamara meglehetosen kedvezotlen hitelkonstrukciot vettek igenybe felelotlenul, majd megszivtak.
Ilyen egyszeru.
lampa laz
Nem a devizahitelesek nyertek -kivétel az a sok "szegény"politikus, akik lopott pénzből könnyen kipengették 180 Ft-os árfolyamon a végtörlesztést-, hanem a devizahiteleseken nyertek a több mint 250 Ft-os árfolyammal.
Aki nem vett fel ilyen hitelt az nem is tudhatja, h a bankok milyen meggyőző érvelésékkel beszélték rá a hitelfelvevőket erre a lehetőségre a forinthitellel szembe. Ja, és külön prémiumokat kaptak a banki alkalmazottak a kihelyezett hitelek után úgy, h nekik ez különösen megérte.
Nem kellene mindig az adósokat macerálni, mert ami "segítséget" kaptak az egy nagy határ lószar. Mindenki a többszörösét fizeti vissza, mint amennyit felvett.
Nessy
A "szegény politikusokon és haverokon" kívűl az MNB nyert a bolton, lett belőle alapítvány, "nem közpénzből".
kokopelli
@wpym: ...akkor is ha a végtörlesztést a saját fazonjukra szabatta a politika?
Hagyni kellett volna a végtörlesztést is! Mit szóltak volna hozzá
azok akik kaszáltak? Öngól? :--))))
wpym
@kokopelli: Milyen sajat fazonrol irsz?
Zeta
Inkább annyival kellett kevesrbbet visszafizetniük! És mennyit kerestek?
Mennyit keresett a " Nemzeti Bank"?
Hányan rokkantak bele? Hanyan kerülnek még napjainkban is az utcára?
kokopelli
@wpym: Saját fazonRA igazítani valamit az nem ismerős kifejezés?
Van elég pénzem,mint jól kereső politikusnak,hát lesz végtörlesztés!
Ha ő (pl. politikus)mondta volna,hogy kifizetem a mai nappal a még
hátralévő összeget,akkor a bank a még hátralévő kieső kamatösszegre
külön pönalét kaszírozott volna! (pönálé=Szerződdési büntetés)...
tessék utánanézni,hogy hogy igy nevezik-e azt,de mindenhol a világon
így van!! Az EU-n belűl biztos!
hetöndöe
Komolyan?És mennyi kerestek volna,ha az idióta fityfaszos barmok nem döntik be a forintot?
kopacsijanos
Mindegyik bank egy rablóbanda a külföld kezében van minden valamire való bank tehát az összes amelyik svájci hitelt adott! Ráadásul a nyomorba és a halálba kergették és kergetik az embereket!Egy gyilkos rabló banda!
kokopelli
@hetöndöe
...a LALA bemondta,hogy M.o a görögök szintjén vegetál! Az Orbán hülye volt
ahhoz,hogy pofánb@ß@,és tiltakozzon hangosan! :--((
idppp
Anyádat etesd! A kuszaszemű és a Nemzeti Bank mennyit keresett a szerencsétlen devizahiteleseken? Az egész a nyerészkedésről szól, kormányzati hátszéllel, hiszen az első Orbán kormány vezette be!
korona
És hazudtok reggel, hazudtok délben, és hazudtok este!!!
Anyukátokat hülyítsétek, tetves bankok!
Desischado
Hazugság hazugság hátán: kuszaszem és a bandája, meg a bankok jártak a legjobban!
Yoda69
Foleg a fideSS kozeliek kerestek sokat. A tobbseg inkabb bukott vele.
wpym
@kokopelli: Dehogynem, de erdekelt, hogy ezzel kapcsolatban pontosan mire gondoltal.

Ertelek, de ez van/volt. A lenyeg, miszerint mindenkinek megvolt a lehetosege a vegtorlesztesre, nem valtozik semmikepp. Mindenkinek nem volt azonnali tokeje es ertheto, hogy emiatt sokaknak a mai napig habzik a csepp szaja. Egyszer volt Budan kutyavasar...
wpym
@szaboria1: Ez pontosan igy van szo szerint. En annak idejen ezert nem vettem igenybe ezt az arfolyamkockazattal terhelt hitelkonstrukciot. Tudtam nagyon jol, mekkora a kockazat (nekem ez mar sok volt), az ados adott esetben nagyon megszivhatja (a bank pedig mindenkeppen nyer, legfeljebb kesobb jut a penzehez miutan kihajitotta a lakokat az otthonukbol) + ott van a hosszu futamido is, a fene tudja mi lesz evek mulva.
1magyar
Akiknek egyébként is volt pénze és kifizette 180-ft-al. A többi meg fizeti,fizette azokét is.
papa.49
@1magyar: Pontosan, ahogy írtad, alig futott le a végtörlesztési idő, máris megjelentek különböző néven szereplő addig nem is látott tételek, egy közös volt bennük mind pár forint híján tízezer forint volt!!!
Akkor jött divatba az is hogy havonta felhívták a figyelmedet a késedelmes törlesztésre 9990 Ft. ért, érted egy koszos levél amit kinyomtatott a gépről, és postázta tíz rugó, a következő hónapban már a tőkét gyarapította !!!
1magyar
@papa.49: Nagyot buktam én is, költsék koporsóra!
papa.49
@1magyar: Én is, a házunk ráment, meg ezért vagyok ,,félnyugdíjon,, ezért kell dolgoznom még mindig !!!
1magyar
@papa.49: Szerencsére a gyerekem kifizette, különben mehetnék a híd alá. Az okozók dögöljenek meg!
1magyar
@papa.49: Na nem 180.ft-on hanem ahogy jöttek a hatalmas összegek.
papa.49
@1magyar: Nekünk is a gyermekeink segítettek, mert mindent amit nélkülözni lehetett pénzé tettünk, de nem bírtuk a havi 150 ezret fizetni, az induló volt 80 ezer, végül a nejem szüleinek házát vették meg a fiúk a sógortól az anyuk meg nekik ajándékozta az ő félházát, így legalább innen nem tehetnek ki, de a nyugdíjunkat megfelezték a tartozás miatt...
terlasz
Annyira jól jártak a devizahitelesek, hogy mindenki a megnőtt törlesztőrészletek miatt panaszkodik. Hülyítik a népet folyamatosan.
kukac50
Olyan jól jártak a devizahitelesek,hogy a Fidesz a kilakoltatás szüneteltetést korlátozó gyűlésre nem megy el,mert akkor a Polt család nem kaphat 500 ezres és 5 milliós fizetést.
Polt Pétert így vették meg a családján keresztül ezért nem vizsgálja a Fideszes ügyeket.
Matolcsi meg könnyen fizet Nekik az uzsora kamatokból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.