Az államalapítás ünnepén országszerte több mint százötven olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután az MTI-vel.

A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a pirotechnikai eszközök biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik – emelték ki.

Közleményükben felidézték, hogy Budapesten idén a múlt évhez képest más helyszínekről lövik fel a pirotechnikai eszközöket: a Dunán a Lánchíd és a Margit híd között három uszályról, valamint a Lánchíd északi oldaláról. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen 70 tűzoltó biztosítja 16 technikai eszközzel. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó is végig készenlétben lesz.

Azt írták: a katasztrófavédelem szakemberei a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét előzetesen bejárják, megvizsgálják a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítanak ki, így baj esetén a tűzijáték közönsége a lehető leggyorsabban el tudja hagyni a helyszínt – emelte ki az OKF, hozzátéve: az útvonalakat jól látható táblák jelzik majd, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről. Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében – különös tekintettel az esti tűzijátékra – most is működik az operatív törzs, amelynek a katasztrófavédelem egy tisztje is tagja – tették hozzá.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjon az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait – hangsúlyozta közleményében az OKF.

Augusztus 20-a az államalapítás és államalapító Szent István király emlékére hivatalos állami ünnep. Az ünnepi rendezvényeket idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ismét kiderült, hogy az országnak mire is van a legnagyobb szüksége. Hiszen már semmi egyébre nem lehetett volna ezt a pénzt elkölteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.