Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban jelent meg egy látványos és egyben sokkoló térkép arról, hogy mennyi betöltetlen praxis van ma Magyarországon.

Hiába honorálja a kormány a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi praxisok betöltését akár húszmillió forinttal is, egyre aggasztóbb a háziorvos-hiány Magyarországon.

Tavaly mindössze 23 orvos élt a kormány adta lehetőséggel, miközben egy idén májusi statisztika szerint 352 háziorvosi és 284 fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen – írja a HVG.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Él még a magyar vitézség és virtus! Magyar ember nem betegszik meg! A betegség liberális elhajlás! A vidéki élet egészségesebb, mint a városi, ergo: nem kell háziorvos vidékre, minden faluban van javasasszony és füves-ember!
Oszt' jó napot!
Orbán Horvátországból csókoltassa a vidéki szavazókat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Él még a magyar vitézség és virtus! Magyar ember nem betegszik meg! A betegség liberális elhajlás! A vidéki élet egészségesebb, mint a városi, ergo: nem kell háziorvos vidékre, minden faluban van javasasszony és füves-ember!
Oszt' jó napot!
Orbán Horvátországból csókoltassa a vidéki szavazókat!
solidedge
Az 1001 orvos hálapénz nélkül kiadta az 1001 falu orvos nélkül című tanulmányát.
desiro
remélem lesz egy orvos aki félre kezeli...
Nessy
lehet, hogy a hívek olyan helyen élnek, ahol van háziorvos, gyermekorvos, fogorvos, védőnő,iskolaorvos. Ja, hogy ez az átkosban volt divatban? Bocs!
Equus
nyugi... a természet szereti az egyensúlyt. Ahogy csökken a népesség, annál kevesebb háziorvos kell. A nomádok meg elvannak a vajdájukkal és a javasasszonyaikkal. Lényeg, h ne keveredjenek a fehérekkel, mert a fejérember kurva kényes a széklettel kevert zsíroskenyérre, oszt hamar hamenést kap tőle..
papa.49
@Nessy: Most is ez a módi a fontos hívek körében !!!
papa.49
@anka: Kurva jó elmentve ))))))))))))))))))))
Levendula
Ma kértem időpontot a Bőrgyógyászatra, bőrpír miatt...
Erre az évre már nincs időpont, csak 2018-ra! Azt is szeptemberben lehet kérni.
Nessy
@Levendula: Addigra vagy meggyógyulsz, vagy feldobod a tappancsod! probléma kipipálva! Én is ma 3 órát ültem egy beutalóért, amit 5 perc alatt megkaptam.
emerencia
A kétezres évek elején éveken át beteg volt a háziorvosunk, sajnos már nem él. A betegsége idején állandóan helyettesítette valaki. Egy helyettesítő tapasztalatlan fiatal doki addig hanyagolta a bajomat míg az asszisztensnő meg nem szánt és elárulta, hogy hová menjek. Egy hét kórház, kb. egy hónap táppénz lett a vége de meggyógyultam. Sajnos ahol van házidoki ott sem mindig kap az ember lelkiismeretes ellátást.
eszegfu
@Syntax Error: Pont erre gondoltam én is! A m.o-i településeknek "csak" 12 %-án nincs háziorvos... ez lenne olyan nagy baj?!:(( Áááááááááá, dehogy!
Nessy
@eszegfu: Miután ezek a legszegényebb régiók zömében, hadd hulljon a férgese!
Arról nem is beszélve, nincs háziorvos, nem küld laborba, szakrendelésre beteget, ergo tehermentesíti az ellátó rendszert! :-))
karma1
Nem tudom, hogy ugy egyaltalan ki adta be ezt a cikket a propin kivul, DE: utalom orbant, amennyire a csovon kifer, de azert most nehogy azt gondoljuk mar, hogy tegnap meg minden haziorvosi allas be volt toltve, mara meg huss! 352 helyen mar felevnel is regebb ota hianyzik az orvos...
Van egy olyan erzesem, hogy orban (sem) nem tesz meg mindent (na jo, semmit) az aprofalvak, hatranyos tersegek haziorvosi ellatasaert, de ez azert evek alatt roggyant le ennyire...
Sajnos, nagyon sok ilyen telepules van ma Magyarorszagon, es az ott lakok nem tudnak, vagy nem akarnak valtoztatni a helyzetukon.
En ugy gondolom, hogyha nincs is allando haziorvosi felugyelet ezeken a telepuleseken, valamilyen megoldas azert csak van, nem?
magyarbakancs
Egészséges nemzet vagyunk, ezért építjük a stadionokat, meg ezért lesz, hazafias neveltetés az iskolában nehogy megbetegedjél.
Mert Szent István népe nyereg alatt puhította a húst le se szálltunk a lóról olyan egészségesek voltunk.
Legfeljebb lekaszabolt a besenyő, tatár, török, német, ruszki.
Nekünk nemkel úri huncutság mint a háziorvos ,meg normális kórház.
magyarbakancs
Visszaemlékezve a 60-70 évek háziorvosaira meg gyógyította a furunkulusodat, begipszelte a törött kezedet kigyógyított a lázadból, nyavalyádból, és egész évben minden nap szolgálatban volt az ügy nevezett körzeti orvos.
Ja, és meg vizsgált nem küldözgetett ide, oda.
eszegfu
@karma1: 9:11 Valóban nem egyik napról a másikra csökkent le ennyire a betöltetlen háziorvosi állás... csak néhány adat: 2008-ban 132, mig 2011-ben 171 körzetben volt (sajnos 2009 és 2010. évekre nem találtam adatot), mára már 352 hely... O.V. és kormánya pedig 2010-től van.
karma1
@eszegfu: Latod, errol beszeltem az elobb...:o))) Ha pontos, szazszor ellenorzott adatot szeretnek latni, akkor Te egeszen biztos, hogy ilyen hsz-t irsz ide...:o)))) Nagyon szep rajza ez a szemelyisegednek...:o))))
Azert nekem ebbol az is lejon, hogy nem igaz az az allitas, amikor orbanek visszamutogatnak az "emuttnyo'cevre", mert akkor csak egyharmad volt ellatatlan. Es eppen a recesszio eveben kezdett visszaesni jobban az ellatottsag.
Nem fogadom el, hogy orban most irat valakivel egy ilyen cikket, (mert nem hiszem, hogy az ellenzek most foglalkozna barmilyen nepjoleti kerdessel, amikor a sajat sebeit se tudja eleg aktivan nyalogatni...:o(((
Szoval a csuti vizilo tehetett volna lepeseket ebben a kerdesben, hiszen mar megvolt ra az "emuttheteve"... De nem csinalt semmit...
36
Ugyanennek a térképnek, egy második címet is adni lehetne: Magyarország elnéptelenedő és elnéptelenedett települései.
eszegfu
@karma1: Az is tény, hogy a jelenlegi betöltetlen körzet között van egy pár, amely már 2005-2006. óta nem tud háziorvoshoz jutni, de ezért nem kellene "emutnyocévezni". Az is belátható, hogy a válság környéki időkben örültünk, ha valahogy "megusszuk" a dolgot, vagyis erre az időszakra akár felmentést is adok a kormánynak... de azért mostanra már csak meg kellett volna állitani a növekedést!? Valahogy gondosabban kellene bánni a pénzzel... u.ugy, mint egy családban.
Equus
vmi kafkai kép motoz okos fejemben..
Az úr nyeregbe száll és a szolga nyitja a kaput.
- Hová igyekszel, jó uram? - kérdi a szolga.
- El innen - válaszol az úr.
- Tudod hát, mi a célod? - kérdi a szolga.
- Mondottam, mi a célom: el innen. Csak el innen.
KisGenyo2
@quadrocopter: hát "füves ember" az tényleg van minden faluban akár több is. Néha én magam is közéjük tartozom! XD
KisGenyo2
Ezeket a praxisokat töltsék fel robbanóöves bevándorlókkal! ;-)
kokopelli
@desiro: 16.-án 22:13
...ki kell írni egy pályázatot...!? :--)(
Nessy
lehet "emúttnyocévezni", de azért immáron hét éve ők rombolnak!
Ha emlékeim nem csalnak 2006-ben 100 körül volt a betöltetlen praxisok száma. Most mintha a háromszorosa lenne. Mint ahogy az elvándorlás is az "emútthétévben" nőtt erőteljesen!
Kézrátevés és ráolvasás is hatásos módszer volt akkoriban, ahova lassan visszaérkezünk!
dr. prédikátor
@quadrocopter: A cigus fecalicus megcsókolhatja a seggemet!!! /Ha hagyom neki/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.