Egy genetikai rendellenesség miatt nincs ujjlenyomata egy magyar nőnek, így hiába van útlevele, mégsem tud vele mindenhova utazni.

Mióta ujjlenyomatot (hivatalosan: ujjnyomatot) kérnek az útlevelek kiállításához, alaposan meg van lőve egy 65 éves nyugdíjas magyar nő. 

Mariann az Indexnek elmondta, előtte rengeteget utazott, ám az ujjlenyomatvétel miatt mára ez alaposan megcsappant. A nőnek genetikai rendellenessége van (adermatoglífia), ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem fejlődtek ki a normális esetben tenyéren és talpon lévő bőrredők, amik alapján az azonosítást végzik.

Törökországba utazott volna, de előtte felhívta a török külképviseletet, akiknek beszámolt a problémájáról. Ott azt a választ kapta, hogy így sajnos nem tudják beengedni az országba. 

A magyar útlevelek 2009 óta rendelkeznek egy biometrikus csippel, amire felviszik a tulajdonosuk biometrikus adatait, így többek közt az ujjnyomatot is. 

Ha valakinek nincs ujjnyomata, a központi Okmányiroda akkor is kiadja az útleveleket, viszont akkor csak egy éves időtartamra érvényes. (Egyébként betegség – kézekcéma –, vagy például kemoterápiás kezelések után egy időre eltűnhet az ujjakról az azonosításra szolgáló bőrredő.)

Mariann egyébként attól tart, ha lejár a személyigazolványa és újat kell csináltatnia, már az Európai unión belül sem tud majd utazni. Az új típusú személyiknél ugyanis szintúgy ujjnyomatot is vesznek – egyelőre nem kötelező adni.

Az Index cikke szerint változó, hogy mely országokba léphetnek be ilyen problémákkal küzdők. A brit hatóságok például az arcról készítenek képet, ez szolgál azonosításra. 

A cikk szerint évente 400 ezer útlevelet állít ki a Központi Okmányiroda, és évente olyan 3000 ember lehet, akinek nincs ujjnyomata. Köztük van egyébként – saját bevallása szerint Lázár János miniszter is. 

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
A lézerannyitisér fácános jankónak nincs ujjlenyomata!!! Na akkor annyit is ér a geci!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
A lézerannyitisér fácános jankónak nincs ujjlenyomata!!! Na akkor annyit is ér a geci!!!
Lepényleső
Lázár készül az átváltozásra,vagy a nyom nélküli eltávozásra?
quadrocopter
A mama biztos csadorban, homlokán Isis felirattal és derekára kötözött dinamitrudakkal ment volna törökbe - nem?
A jogszabályok még mindig nem az emberekért, hanem az emberek ellen vannak!
ila51
Valahol már olvastam , hogy a fül mögötti rész is azonosításra alkalmas .
...arra nem tért ki , ha vaj van mögötte mi a helyzet
ila51
@volvós: Te is lézersugárra asszociáltál ?
karma1
Ugyan mar, Amerikaban mar legalabb 8 eve iriszdiagnosztika van, ezert kell belenezni az iriszleolvasoba szemuveg nelkuli szemmel, es jobban eligazitja a vamtisztet arrol, hogy ki vagy, mint az ujjlenyomat. Jo, hat buncselekmeny megallapitasanal ezzel nem mesz sokra, de a csaj is csak utazni akar, nem gyilkolni... - most meg...:o)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.