Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi államtitkára kölcsönösségi alapon kérte a román hatóságoktól, hogy zavartalanul működhessen a marosvásárhelyi katolikus gimnázium.

Soltész Miklós kölcsönösségi alapon kérte a román hatóságoktól, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium zavartalan működéséhez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egy csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatón beszélt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Magyarország tesz azért, hogy a területén élő nemzeti kisebbségek ápolhassák nyelvüket, kultúrájukat.

Elmondta: a Fidesz-KDNP kormány 2010 óta két és félszeresére emelte a nemzeti kisebbségeknek nyújtott támogatásokat, és immár azt is támogatja, hogy a nemzetiségek kapcsolatot tartsanak anyaországaikkal. Megjegyezte: Magyarország azzal is segítette a kisebbségeket, hogy átadta nekik azokat az oktatási intézményeket, amelyek a megmaradásukat segítik.

Kölcsönösséget kér a kisebbségpolitikában Romániától az államtitkár

Soltész Miklós államtitkár és Farkas Balázs csíkszeredai konzul

Fotó: MTI/Veres Nándor

Példaként hozta fel, hogy a magyarországi román önkormányzatok 11 köznevelési intézményt vehettek át, és a magyar állam ezek felújítását is támogatta 280 millió forinttal. Az államtitkár kijelentette: Magyarország nem fél a 20-30-ezer román nemzetiségű állampolgárától, inkább büszke arra, hogy a románok nemzetiségként élnek Magyarországon.

Soltész Miklós nyomatékosította: a románok és magyarok közötti együttműködés csak kölcsönösségi alapon lehet jó. Utalt arra, hogy immár egy elsőfokú bírósági ítélet is kimondta: törvénytelenül akadályozta meg a Maros megyei tanfelügyelőség a cikluskezdő osztályok indítását a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban, és gyors megoldást sürgetett az iskola zavartalan működésének a biztosítása érdekében. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy vannak olyanok, akik tönkre akarják tenni több száz gyermek és pedagógus életét.

Soltész Miklós úgy vélte: ha Románia méltó módon akarja megünnepelni az Erdéllyel való egyesülése centenáriumát, méltányosan és igazságosan kell bánnia a területén élő nemzeti kisebbségekkel.

Őket nem megfélemlíteni, hanem segíteni kell

- fogalmazott az államtitkár. Azt is hozzátette:

nem a magyarok között kell keresni az ellenséget. Az délkeletről jön, és a teljes kereszténységet veszélyezteti.

Románia vezetőinek hatalmas felelősségük van abban, hogy megtegyék azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország megtett az elmúlt években a nemzetiségek irányában

- jelentette ki Soltész Miklós.

Az államtitkár bejelentette: a magyar kormány hétfői ülésén erdélyi egyházközségek támogatásáról is döntött. A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református egyházközség templomépítésének a befejezésére 126 millió forint támogatást, a kerelőszentpáli (Sanpaul) református templom és közösségi ház felújítására pedig 82,5 millió forintos támogatást ítélt meg. Arról is beszámolt, hogy 140 millió forintos magyar állami támogatással újul meg a kézdivásárhelyi Boldog Özséb katolikus plébánia és környéke.

Soltész nem felejtette el felszólítani az erdélyieket, hogy regisztráljanak a magyar választásra

Soltész Miklós ugyanakkor arra kérte az Erdélyben élő magyar állampolgárokat, hogy – ha még nem tették meg – vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe, és éljenek a választás lehetőségével a jövő évi magyarországi parlamenti választásokon.

Magyarország számít a határon túli magyarságra, az állampolgárság jogokkal, de felelősséggel is jár

- fogalmazott az államtitkár.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Veres Nándor)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
@quadrocopter: nem Magyarország számit a határontúli magyarok szavazatára, hanem a fidesz!
Ezért mindent meg is tesz, bármennyibe is kerüljön az adófizető "másodrangú állampolgároknak"! Vallásosságuk nagyobb , mint az adófizető állampolgároké ezért az egyházak templomainak renoválasát támogatja.
Majd az "atyák " végzik a szószékekről a dogukat!
quadrocopter
"Soltész nem felejtette el felszólítani az erdélyieket, hogy regisztráljanak a magyar választásra"

Ezért volt az egész dzsembori, a többi csak hintáztatós mese!
Zeta
@quadrocopter: nem Magyarország számit a határontúli magyarok szavazatára, hanem a fidesz!
Ezért mindent meg is tesz, bármennyibe is kerüljön az adófizető "másodrangú állampolgároknak"! Vallásosságuk nagyobb , mint az adófizető állampolgároké ezért az egyházak templomainak renoválasát támogatja.
Majd az "atyák " végzik a szószékekről a dogukat!
Lepényleső
Hurrá! Akkor itt is lesznek Román kormányülések.
solidedge
A kormánynak nincs saját pénze. A tőlünk különböző jogcímeket összeszedett pénzből támogatja a kormány a romániai magyar kisebbséget. Ezért nem felejtsétek el ott Erdélyben, hogy az adományok nagy része az Orbánt a pokolba kívánóktól van. Ezért szavazzatok Orbán ellen.
mackoka46
Na ez a vallási maszlagba csomagolt választási csalásügyi álom titkár.
Nessy
Nálunk hol lesz a "nyári egyetem" ? Igaz a románoknak nem kell kampányolni, miután mi nem belevau a választásokba, ez csak hungarikum.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.