A munkavállalók nem fogadták el a Tesco ajánlatát, közben a szakszervezetek egymást nyírják.

Nem igaz, hogy a multicég megállapodott volna a szakszervezetekkel, az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután ugyanis nem fogadta el a multicég által felkínált, és "sebtiben kommunikált" szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak – írja a Magyar Idők pénteki online kiadásában.

A lap szerint a sztrájkbizottság jövő héten csütörtökön jelentheti be, mikor várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés.

Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy a multicég ajánlata messze elmarad a több mint 16 ezer érintett dolgozót egységesen képviselő sztrájkbizottság követeléseitől.

A Tesco ajánlata szerint az áruházi dolgozók bére bruttó 165 ezer forintról 176 ezerre nőne, ami nagyjából nettó 7-7,5 ezer forint emelést jelent. A raktárakban dolgozó úgynevezett kommisiózók bére 169 ezerről 181 ezerre emelkedne, a targoncásoké pedig az eddigi 195 ezer helyett 209 ezer forintra nőhet.

A KDFSZ elnöke úgy fogalmazott a lapnak, hogy ők azonban ragaszkodnak a követeléseikhez, amelyek között nem csupán a 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől. Ha ezek nem teljesülnek a következő tárgyaláskor, bejelentik a dolgozók körében teljes támogatottságot élvező sztrájkot – szögezte le Bubenkó Csaba.

Az elnök kitért arra is, hogy a megállapodást bejelentő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke megtévesztette a médiát. Sáling József ugyanis annak ellenére nyilatkozta a 24.hu portálnak (akiktől aztán többen átvették), hogy eredményes volt a sztrájkfenyegetés, mert megállapodás körvonalazódik a lánccal, hogy arra bármilyen felhatalmazást kapott volna – írja a Magyar Idők.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@Horizont: Sajna ez így van de ebben a Tescós érdekvédelemben mintha nem stimmelne valami. Itt van pl. ez a Bubenkó Csaba, aki egy elkötelezett jobber:
szakszervezet.blog.hu/2015/03/09/bemutatkozik_bubenko_csaba_a_kdfsz_elnoke

Kérdés, hogy miért harcol valójában? Sokan suttogják, hogy a jogos követelésekkel előálló Tescós dolgozók csak puszta eszközök a munkahelyük szétzilálásához melynek célja, hogy olcsón magyar tulajdonba kerülhessen a cég.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.