A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés hétfőre – ellenzéki kezdeményezésre – összehívott rendkívüli ülése, így csak napirend előtti felszólalások hangzottak el.

 A Fidesz bojkottja miatt határozatképtelen volt a rendkívüli ülés Fotó: Bruzák Noémi/MTI

MSZP: a Fidesz-KDNP-t nem érdekli az ország jövője

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz-KDNP távolmaradását az üléstől úgy értékelte: a kormánypártokat nem érdekli Magyarország jövője, "csak a saját, önző, hatalommegtartó érdekeiket követik", a valódi problémák elől menekülnek, inkább nyaralnak vagy éppen "lekésték a helikoptert".

Emlékeztetett, "az oktatás szabadságának védelme" és a devizahitelesek megsegítése érdekében kezdeményezték a rendkívüli ülést. Előbbiről azt mondta, hogy törvényjavaslatukkal meg akarják akadályozni "az egyik legjobb magyar egyetem, a CEU ellehetetlenítését".

A devizahitelesek ügyében Tóth Bertalan azonnali intézkedéseket sürgetett, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magyar családok tízezrei ne kerüljenek utcára. 72 ezer családot kerestek meg hitelintézetek végrehajtási ügyben – jelezte.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: az ellenzék a Soros Györgynek fontos ügyekben még nyáron is összehívja a parlamentet.

A felsőoktatás ügyében azt mondta: a kormány célja, hogy a Magyarországon működő összes egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, a tárgyalások jól haladnak, a Soros-egyetemet pedig senki nem akarja bezárni. A devizahitelesekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha van egyértelmű felelőse a devizahitelezési válságnak, az a baloldal, a válság kezelése pedig a polgári kormányra maradt, ezért döntött a kabinet az árfolyamgátról, a végtörlesztésről és a banki elszámoltatásról, az ellenzék azonban nem szavazta meg ezeket az intézkedéseket.

Az államtitkár egyúttal sajnálatát fejezte ki, amiért az MSZP elmulasztotta napirendre kérni például a határzár kérdését, amit – mondta – Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt elbontana.

LMP: fel kell függeszteni a kilakoltatásokat

A kilakoltatási moratórium visszaállítását szorgalmazta Hadházy Ákos (LMP), aki kijelentette azt is: nemcsak a terroristák vehetnek el életeket, hanem azok a "gátlástalan politikusok" is, akik szerinte felelőssé tehetők a nehéz helyzetbe kerültek tragédiájáért.

Idén 10 ezer kilakoltatásra is sor kerülhet – mutatott rá, és megismételte: szerinte egyes fideszes politikusoknak ez még érdekében is állhat, hogy busás haszonnal adják tovább az így megszerzett ingatlant.

A képviselő a probléma megoldását, a devizahitelesek kárpótlását ígérte, és kijelentette: a kormány a bankárok mellett azért is felelős, mert tudatosan gyengítette a forintot, a bankoktól elvett extraprofitot pedig nem adta vissza az érintetteknek.

Dömötör Csaba válaszában a szocialistákat nevezte a válság fő felelőseinek, és kifogásolta, hogy az LMP velük szövetkezett a rendkívüli ülés érdekében.

Emlékeztetett: az államilag támogatott lakáshitelezési rendszer eltörlése terelte az embereket a devizahitelek felé, a baloldali kormányok pedig semmilyen segítséget nem nyújtottak.

Sorolta az Orbán-kormány ez ügyben hozott intézkedéseit, majd rámutatott: az LMP ezeket nem támogatta, vagyis ha rajtuk múlik, most magasabbak lennének a törlesztő részletek, több pénzt maradt volna a bankoknál és többen adósodtak volna el.

Jobbik: az évszázad átverése

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) az évszázad pénzügyi átverésének nevezte a devizahitelezést. Feltette a kérdést: aki 165 forinton vette fel a hitelét, az miért 256 forintos áron váltotta vissza? Hibásnak nevezte az elszámolási törvényt, amely szerinte a bankoknál hagyta a pénzt, és elszámoláskori árfolyamú elszámolást sürgetett.

Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy hozzájárult az ország "kiürítéséhez", a gazdaság "kiszárításához". A "kifosztógépezetet" támogatja az, aki nem járul hozzá a felvétel napján érvényes árfolyam alkalmazásához – hangoztatta Z. Kárpát Dániel, aki bírálta az LMP-t is, amely korábban a hitelfelvevőket is felelőssé tette.

A jobbikos politikus – mint mondta – a probléma megoldásáig tartaná fenn a kilakoltatási moratóriumot. "Van pofája azt mondani, hogy elszámoltatták a bankokat?" – fordult a kormány képviselőjéhez, ami után a levezető elnök megintette szavaiért.

Dömötör Csaba megismételte: a baloldal engedett teret a devizahitelezésnek, és a jelenlegi kormány szüntette meg azt.

Az államtitkár a Jobbiknak is azt mondta: "a tettesekkel együtt hivatkoznak az áldozatokra" akkor, amikor a szocialistákkal szövetkeztek a rendkívüli ülés összehívásáért.

Közös célnak nevezte az érintettek megsegítését. A kormány intézkedései 1,4 millió embernek segítettek – hívta fel a figyelmet, a Jobbikot ugyanakkor bírálva amiatt, hogy elnökük nem szavazta meg az ehhez szükséges törvényeket. Szerinte emellett jobbikos politikusok minősíthetetlen hangnemben sértegetnek egyes társadalmi csoportokat, köztük a határon túli magyarokat. Mirkóczki Ádám szóvivő a választók egy részére tett sértető megjegyzést, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig az időseket minősítette úgy, ahogy senki az elmúlt 30 évben – idézte fel az államtitkár.

A Ház jelenlévő képviselői – az MSZP-, az LMP- és a Jobbik-frakció tagjai, valamint a DK-sok kivételével a függetlenek – ezt követően kézzel, majd szavazógéppel is voksoltak a napirendről, de mivel 141 képviselő nem volt jelen, és mindössze 57 támogató voks érkezett, határozatképtelenség miatt nem sikerült elfogadni az ajánlást. Így Latorcai János levezető elnök a rendkívüli ülést bő fél óra után bezárta és bejelentette, hogy a következő ülését várhatóan szeptember 18-án tartja a Ház.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Már nyíltan blokkolják a jogállam intézményeit.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vonotok
Még jó, hogy esküt tettek. Rohadjanak meg.
kokopelli
...levonatja tőlük a ß@rosszájú Kövér a zsozsót? :--(
Desischado
@kokopelli: Hova gondolsz? Hiszen az "akolba" tartoznak! Egyébként mire fel kapják a fizetést?! Ez is bizonyítja, hogy ezeket a parazitákat nem érdekli semmi más, csak a saját hasznuk! Hogy fordulnának fel! Na, fideszes birkák, lehet tapsolni!
kokopelli
@vonotok: A hátuk mögött a mutató-és a középső ujjukat keresztezték! Mint az
ovis hátulgombolósok! Bee nem ér a nevem...! Primkó quadrát!
Donáld Tramp
Fecóék sem voltak ott ! Őket miért nem veszitek a szátokra !? :D :P
Eladott Ország
@Donáld Tramp: Azért mert ferdén áll a szája, mint a tiéd.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél