Egy ellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

Óvatosan a tojással! Újabb szennyeződést mutatott ki a NÉBIH
Fotó: Pixabay

Az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a NÉBIH laboratóriuma. Az érintett tétel tojáson feltüntetett azonosítója: „3HU1503T03/4”. A hatóság haladéktalanul megkezdte annak vizsgálatát, hogy hogyan történhetett a szennyezés, illetve, az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Tekintettel arra, hogy a fipronil szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az „import” tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mackoka46
Az ellopott nyugdíj és a mindennapi qrmányzati aljasságok sokkal károsabbak, mint ez, minek csapnak ekkora hisztériát.
Peller Anikó
@mackoka46: mert szeretnek hisztériázni. Az Európában kimutatott szennyeződés mértéke a tojásokban a legtöbb laborvizsgálati eredmény szerint a megengedett szint hetede-tizede, ezt elfelejtik megemlíteni.

Ha megeszel mosatlanul egy szem szőlőt, ami általában akár hetente meg van permetezve (gombaölővel, rovarölővel) azon úgylehet több a mérgező maradvány mint a tojásban. Senki sem méricskéli. Ha megmosod akkor ehetsz belőle akár három szemet is.

@Equus: szerintem ezzel a matadorral befújják a csirkéket, hogy ne legyenek tetvesek nagyon. Nem szabadna használni de biztos olcsóbb vagy a rosseb tudja miért. Így a csirkék felcsipegetik az ennivalóval és így kerülhet a tojásba, gondolom. De általában a szintje kevés, a tojások megsemmisítése hisztérikus.
Equus
@Peller Anikó: UK-ban használják, Texas, Alaszka, Connecticut, Nebraska, South Carolina, Massachusetts, Indiana, New York és Washington államokban és Új-Zélandon is.
(forrás: en.wikipedia.org/wiki/Fipronil)
Peller Anikó
@quadrocopter: nem értek egyet, az másikfajta tojás.
Peller Anikó
@Equus: szerte a világban nagyon elterjedten használják szántóföldeken vagy kutyákon például. De nem a csirkésudvarban. Pocokon a félhalálos dózis emberre számítva 7 g, ez elég sok, tehát, hogy az emberek fele meghaljon tőle 7 grammot kell enni belőle. Ennyi tojást nyilván nem lehet megenni mert előtte tojásmérgezésben meghal a falánk beteg.

Mindenesetre a csirkéket nem szabad ezzel a szerrel kezelni, de a tojások fertőzöttsége a mérések szerint a megengedettnek a tizede.
1magyar
Akkor mi van a napraforgóolajjal? Abban mennyi a permetszer maradvány?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.