Az 1-es villamos vonala és különösen a Stadionok megálló Budapest új segglyuka.

A Stadionok közlekedési csomópont környéke sosem számított elit vidéknek, az utóbbi egy-két évben azonban borzasztó állapotok alakultak ki – készített érzékletes riportot a helyzetről a 24.hu.

Megtámadják az utasokat

Különösen az 1-es villamos Stadionok-Népliget szakasza veszélyes: itt történt például, hogy minden ok nélkül rátámadtak egy 25 éves nőre, de nagyobb visszhangot kapott a villamosról lerúgott (majd szerencsére épségben előkerült) kutya esete is. Innen szállították kórházba augusztus 2-án több, zavartan viselkedő személyt a mentősök, akikről kiderült, hogy pszichoaktív szer hatása alatt állnak, és itt találták meg ugyanaznap egy – mint később kiderült, természetes halállal elhunyt – férfi holttestét a nyílt utcán.

Drogosok lepték el az 1-es villamos vonalát – rettegésben tartják az utasokat

A népligeti aluljáróban rendszeresen hevernek a herbál nevű dizájnerdrogtól kiütött fiatalok, a Stadionoktól pár száz méterre pedig a Hős utca található, melynek X. kerületi szakasza évek óta a főváros legnagyobb dizájnerdrog-tanyája és elosztója.

A Stadionok a város egyik legnagyobb közlekedési csomópontja: itt a Volánbusz-állomás, megáll a kettes metró, az 1-es villamos, a 75-ös troli. A környék állapota azonban az utazóközönséget is elrettenti: a drogosok mocsokban fetrengenek, miközben kéregetnek az arra járóktól, aki nem ad, azt megfenyegetik, leköpik, sokan inkább több megállóval arrébb szállnak le, csak hogy elkerülhessék a környéket.

Már arcról ismerik őket

A lapnak nyilatkozó környékbeli boltosok és lakók szerint nagyjából két éve züllik le a környék, de az elmúlt fél évben különösen sokat romlott a helyzet. Az állomás környezetét egy 10-12 fős fiatal társaság tartja rettegésben, akiket már szinte arcról ismer mindenki. Bár a rendőrök folyamatosan igazoltatnak a placcon, a banda az utóbbi pár napban visszahúzódott, valószínűleg a legutóbbi balhé miatt.

„Korábban is voltak itt öreg csövesek, de azok nem bántottak senkit. Mostanra ezek a fiatalok teljesen elüldözték őket. [..] elég sokan inkább odaadják nekik a százast, vagy akár ezrest is, csak szabaduljanak meg tőlük. Egy idő után nem nagyon marad más választás, vagy ütnek, vagy fizetnek, mert sokszor nagyon agresszívan megy a koldulás.”

Az itt lévő üzletek is megsínylik ezt a helyzetet. Az egyik tulajnak előző hónapban harminc százalékkal kevesebb bevétele volt, mint tavaly júliusban, mert a vevőit elrettentik a bolt előtt kábultan fetrengők. 

Drogosok lepték el az 1-es villamos vonalát – rettegésben tartják az utasokat

Egy ideje ugyan gyakrabban jönnek erre a rendőrök, de az árusok szerint ők se tudnak mit tenni:  „Mit tud csinálni velük? Igazoltatja, esetleg elküldi őket, vagy végső esetben beviszi fél napra. Nem számít, mert estére már megint itt vannak” – panaszolja egyikük.

Olyanok, mint a zombik

A környékbeliek elmondása szerint a fiatalok sokszor az aluljáróban ütik ki magukat, amitől olyanok lesznek, mint a zombik, de főleg a Hős utcába járnak „szórakozni”, mert hiába van itt a szomszédban készenléti rendőrség és a TEK is, a helybeliek szerint még a rendőrök sem szívesen jönnek ebbe az utcába.

Az itt lakók szerint azonban nem ez az egyetlen hely Budapesten, ahol ennyire kétségbeejtő a helyzet: a Népligetnél és a Keletinél is ugyanez van. "Gondolom, fel vannak osztva a területek. [...] Pedig vannak olyan környékek, amiket sikerült úgy-ahogy rendbe tenni, én a Blahánál lakom, ott is bármilyen anyagot be lehet szerezni bármelyik kapualjban, de legalább már nincs halálfélelme az embernek, ha átmegy az aluljárón" – mondja a 24.hu egyik riportalanya.

Mi az a herbál?

A herbál, más néven biofű, szintetikus fű neve gyakran azt sugallja, hogy természetes növénykivonatokról van szó, amelyek ráadásul még legálisak is, ergo veszélytelenebbek, mint a tiltott kannabisz. Valójában olyan laboratóriumban előállított szintetikus anyagok ezek, amelyekbe különféle növényeket (pl. damiana) tartalmazó törmeléket áztatnak be. Ezek az anyagok igen hasonlóak a kannabisz aktív hatóanyagaihoz, a kannabinoidokhoz – szintetikus kannabinoidok. Ezeknek gyorsabb a hatása, könnyű túladagolni, fogyasztójuk pánikol, téveszmékkel küzd. A pszichotikus tünetek 8 napon belül elmúlnak, de néha akár hónapokig is fennállhatnak – írja a Drogriporter.hu.

Fotók és címlapkép: MTI / Mihádák Zoltán

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
Alig hiszem, hogy nem széndékosan (is) hagyjéák romlani a közbiztonságot. A rossz közbiztonság kedvez a radikalizálódásnak és a fasizálódásnak.
A beharangozott őszi zavargásokhoz mindkettő kell a kormánynak.
lópicigáspár
A rohadt migránsok, meg sorosbrüsszelgyurcsány!
kripton
@GeoCravker: Nem vagyok híve a primitív megnyilvánulásoknak, de ez a fajta aljasul sunyi "elemzés" csak ezt a szintet érdemli: Az anyád büdös picsáját, azt, te mocskos libsi!
Pálinkafőző Rézüst
Tán Sanyi bá' is benne van a drogbiznyákban, (is) hogy nem tesznek semmit???
kripton
@GeoCravker: Kimaradt, hogy: Soros seggébe bújt mocskos libsi.
Designer
Az a baj hogy iskolák környékén is megjelennek 16-17 óra között a terjesztők, aztán megy a rohamkocsi a gyerekért...
Veleda
Mi az, hogy a rendőrök se szívesen mennek arra a helyszínre? menjenek négyen, hatan, csak elbírnak egy hőzöngő csoporttal. Van egy ötletem, használják a gumibotot!
Nessy
meg tudom érteni a zsernyákokat, meg a TEK hőseit. mennyivel egyszerübb egy becsületes fiatal srácot 4 manusznak előállítani, mert szólt, hogy szar a BKV e jegy programja. Ott sem a srác, sem a szülei nem kapják elő a vasvellát!
De 10 - 12 randalírozó fiatal már nekik sok.
quadrocopter
@Veleda: A pintéreket kevered a mezőőrökkel, csak annyi a különbség, hogy a mezőőr kimegy a munkaterületére!
quadrocopter
@kripton: Mi van tapló tahó, kimoderálták a mocskos pofádat? Kőne még egy kis iskola, mi?
peterkelemen
Drogosok és alkoholisták helye a pöcegödörben van annak is a legalján.
quadrocopter
@peterkelemen: Nem férnének bele, a hordatagoktól!
Donáld Tramp
@GeoCravker: :) Látom még nem vetted be a gyógyszereid. Pedig infúzióban, és a torkodon is le szerettük volna nyomni... Káár Az Öszödi Beszéd Után Örülj, hogy még van billentyű a kezeitekben.
GeoCravker
@Donáld Tramp: Nyugi tramplicsku. Mély levegő, relax. Beszív, kifuj. Szívjál be, és fujd ki hátul.
GeoCravker
@kripton: Most elképzelem, hogy mi lenne, ha híve lennél a primko megnyilvánulásoknak :-)
Azért mindenestere őszinte vagy, és ezt szeretem. Legalább tudjuk, hogy az orbanistáknál mi számít a magas intelligencia megnyilvánulásának.
Fradigege
A röhej az egészben, hogy ez a Hős utcai cigány dzsumbúj a Készenléti rendőrség mögött és a TEK mellett van+a Nemzet védelmi Zrínyi egyetem hátsó bejárata is ott van. Ez a kemény. 2 hét alatt rendet vágott a Pintér maffiózó. Azt, hogy ezt nem számolták fel, az az állam miatt van. Ezekkel tartják sakkban a békésen utazó embereket. Nem mer bemenni a rendőr??? Mi a geci van itt?!
maci0427
Hogy nem mer bemenni a rendőr,ez nagyon nagy szégyen hiszen ez még nem az USA. vagy például Belgium,ahol egy egész kerület van belakva a bűnözők által,akik ráadásul egy etnikumot is képviselnek ! Azért Magyarországon, de Budapesten sem kellene fosni, max. kettő - három csoportszállítós rohamkocsi és kisöpörnék a picsába az egész büdös bandát ! Utána meg likvidálni őket,hiszen a társadalomra súlyosan veszélyesek -ártalmasak ! Na ezért kell börtönöket építeni valahol az ország eldugott végében legalább egy 50 ezreset !!! Ez az egész qúrva nagy szégyen a kormányra és az országra !!!
kripton
@Fradigege: LIberális terror. Az van itt. Valamikor a rendőr lepuffantotta a hőbörgő szarházit és slussz. ma már úgy gúzsbaszabályozták a fegyverhasználatot, hogy inkább nem is használják, mert őket meszelnék el. Viszont agyonveretni sem akarja magát a rendőr. ezért inkább csak alaibizik.
Fradigege
@kripton: Szoktam arra járni. Rendszeresek ott a razziák. Egyébként ez sántit. Még kettesével is láttam ott rendőröket. A Hős utcai dzsumbúj a rendőrfészek mögött van. Pillanatok alatt ledózerolnák az egészet. Az a gusztustalan, hogy a közelségük ellenére ott virágzik a szutyok.
kripton
@Fradigege: Ez nem cáfolja azt amit írtam.
Lepényleső
Közelben a tek., a készenléti,kell ezen még szépíteni?
CHEWBACCA
Minek oda mentő?! Hagyjátok megdögleni! Sokba kerül ez az Egészségbiztosítónak! Szándékosan teszi kockára az egészségét, aztán a gyógyíttatása egy vagyonba kerül...
Költsük inkább a pénzt azokra akik születésük óta rászorulnak a segítségre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.