Varga Zsolt megrögzött jobboldalinak tartja magát, mégis kiábrándult a NER-ből. Döbbenetes információkat osztott meg a Magyar Naranccsal.

Varga Zsolt a lapnak azt mondta, nem ilyen országot és nem ilyen vezetést képzelt el, és végül a mindent átszövő korrupció, a törvények és a szakmaiság semmibevétele miatt döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll és elmondja, milyennek látta az Orbán-rendszer bürokráciáját belülről.

Így néz ki belülről Orbán rendszere – kitálalt egy volt fideszes kormányhivatalnok
Fotó: MTI

A férfi, aki magát megrögzött jobboldaliként jellemzi, 2006-ig az MDF Somogy megyei elnöke volt, majd a Fideszt támogatta. Meg is kapta a jutalmát, a 2010-es választási győzelem után négy évig a somogyi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetőjeként, majd újabb két évig a társadalombiztosítási ás családtámogatási főosztály helyettes vezetőjeként dolgozott, ahonnét saját kérésére felmentéssel távozott, hogy aztán szociálpolitikusként dolgozzon tovább.

„Úgy gondoltam, a kétharmados felhatalmazás olyan erő, melyet jól kihasználva létre lehet hozni egy valóban jól működő országot. Aztán szép lassan megtapasztaltam, hogy nem Magyarország a fontos, hanem a párt, a személyek, a klientúra, a támogatók. A többi nem számít. Főként a 2014-es választások óta van ez így.”

- mutatja be a rendszert belülről Varga Zsolt.

A volt kormányhivatalnoki vezetőnek az is szemet szúrt, hogy – mint sorolja – politikai aktivistákkal töltik fel az állami szférát. „Már nem számít a szakmaiság, csak az elkötelezettség. A megyei és járási kormányhivatalok több esetben afféle káderfoglalkoztatóként működnek. Például azok is kaptak állást, akik a legtöbb kopogtatócédulát gyűjtötték össze."

Baloldaliakat is megkeresnek, mert ők hálásak

Varga szerint a vidéki kormányhivatalok folyamatos felduzzasztása során az elsődleges szempont nem is elsősorban a kormányzati, sokkal inkább

a személyi lojalitás.

S nemcsak Fidesz-szimpatizánsok kerülnek így az állami szférába, de sok egykori, főleg baloldali ellenzéki is.

„Abszolút tudatos, hogy őket is megkeresik – mondta –, hiszen a 2010-es kormányváltás után sokan elvesztették az állásukat, és ezzel az egzisztenciájukat. S miután újra lehetőséget kapnak, még lojálisabbak lesznek, mint az ún. hívek, hiszen már megtapasztalták, milyen érzés kívül lenni a rendszeren.

Az sem ritka, hogy egész családok dolgoznak a kormányhivatalokban. Ami jó taktika, hiszen így rengeteg család függ egzisztenciálisan egy adott politikustól vagy körétől.

Nem mindenki tud épkézláb nyilatkozatot adni

Nem véletlen, hogy csak néhány vezetőnek van nyilatkozattételi joga, és az is ki van adva, melyik médiumnak lehet, és melyiknek nem lehet beszélni, mert a szakmai-képességbeli hiányosságok miatt tartanak a sajtótól.

Az egész rendszernek a nyilvánosság a legnagyobb ellensége

- fogalmaz Varga.

Varga Zsolt szerint óriási probléma, hogy a lojalitás annyira felülír mindent, hogy hogy az sem számít, ha valaki büntetőjogi eljárás alatt állt, csak jó káder legyen.

„Őket és a saját holdudvarhoz tartozókat mindenáron megvédik, támogatják, még akkor is, ha teljesen méltatlanok erre"

– állította. Mivel a felügyeleti szervek is káderekkel vannak feltöltve, a kör itt szépen bezárult.

A teljes interjú a magyarnarancs.hu-n olvasható.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
És ez még csak egy kis apró szeglete annak a fertőnek, ami valójában zajlik Orbán szemétdombján belül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Köszönjük, hogy egy volt belsős is megerősíti a tapasztalatainkat! Nem tévedtünk - ez a lényeg!
Geciland mindig Geciland marad, már ameddig hagyjuk, hogy levegőt vegyenek!
peterkelemen
És ez még csak egy kis apró szeglete annak a fertőnek, ami valójában zajlik Orbán szemétdombján belül.
peterkelemen
@JAJMÁR: Addig működhet amíg a nép engedi. Ezeket nem választásokkal kell leváltani ugyanis azzal eleve nem is lehet csak erővel azaz igenis erőszakot kell alkalmazni és ehhez minden joga meg van a népnek. Erőszakot már régen kellett volna alkalmazni hisz a demokrácia és a jogállam gyakorlatilag megszűnt. Ráadásul nem csak joga, de egyben kötelessége is lenne a népnek. Itt hibás a nép is meg az összes politikusbűnöző.
JAJMÁR
@peterkelemen: ebben egyetértünk. Mègis hogy műkodhet egy ällam dilettànsokkal szakértelmet igènylő posztokon? Össze kellene dőlnie!
A maradèk egy-kèt szakember viszi a hàtán, amìg viszi.
De meddig ès mièrt.?
human
Le a kalappal előtte, hisz választhatta volna a kényelmes, kevés munkával járó jó fizetést, de inkább az igazságot választotta. Ahogy tette még Hadházi Ákos, Ángyán József, a kereszténydemokrata hölgy, vagy Holoda Attila volt energetikai államtitkár helyettes. Külön említeném meg Illés Zoltánt és a CEU-s fideszes professzorasszonyt, ugyanis ők nem hoztak áldozatot azért, hogy most utólag elkezdik kritizálni a fidesz ténykedését.
verőce21
Nincs ebben a cikkben semmi újdonság, én már vagy öt évvel ezelőtt beírtam ebbe a fórumba, hogy a Fidesz legnagyobb gondja a szakemberhiány.
És ezt nem tudja pótolni semmilyen politikai változás sem. Csak rosszabb lenne, mert egyszerűen eltűntek az országból a szakemberek.
Nyugdíjba mentek, meghaltak, közömbösek, elfáradtak.
Hiú remény abban hinni, hogy változás jön, nincs emberanyag hozzá. A Ratkó-korszak gyerekeivel kihalt egy nagy generáció, akiknél tényleg fontos volt a tanulás, a tudás, mert jól felfogott érdekük volt az érvénysüléshez.
adrenalink
@verőce21: Most az érvényesüléshez leginkább egy fidesz párttagkönyv kell...!
lampa laz
Bravó, sok ilyen ember kellene akiben megszólal a lelkiismeret, mert mi ugyan jól sejtjük, ők viszont konkrétan tudják, h hogyan működik orbán "demokratikus" rendszere.
Vargának annyi, mert krakkus elvtárs még közmunkásnak sem fogja alkalmazni felsőbb utasításra. Megyei szinten sem lesz esélye, mert az meg olyan sivár, mint a szahara pár oázissal.
szaboria1
Én már 1998 őszétől tudom Orbánt nem a nép érdekli hanem, hogy saját magát és sleppjét juthassa előnyhöz.
MA REGGELI HÍRBEN hallottam a fideszes kommunikációs ig.-tól az MSZP inkább azzal számoljon el miért voltak megszorításik a kormányzásuk idején.
Nekem is lenne kérdésem a fidesz 1998-ban miért hivatkozott arra nem tudja meg adni az Ő általuk is tavasszal elfogadott nyugdíj rendezést 1999 januártól?
Leszokhatnának már az örökös vissza mutogatásról. 7 éve már ők kormányoznak. Ez alatt az idő alatt már ki kellett volna javítani a felhánytorgatott dolgokat.
emerencia
Nemcsak a közszférában létezik ez a jelenség. A profitszférában is egyre gyakrabban fordul elő és egyáltalán nem újkeletű. Pár éve még az illetékes, komoly jogokkal felhatalmazott vezetőm miután éppen letette a tanfolyamos érettségit azzal hencegett, hogy tökéig ér a jelentkezők száma, a szakembereké is. Mégis röhögve vette fel a szakmához nem értő haveri munkatársakat. A jelentkező szakemberek pedig gyakorta hoppon maradtak. Szinte minden ismerősöm tud mesélni ilyenekről a saját környezetében. Az alacsony bérek mellett ez is nagyban hozzájárul a magyar gazdaság minden kormányzati propaganda ellenére sajnálatos sikertelenségéhez.
human
@verőce21: :D Jót nevettem a tegnapi 5:10-es beírásodon. Persze, a szakember hiány a gond Véletlen sem az, hogy kifizetőhelyként kitalált pozíciókat kreálnak és ha véletlen valamit csinálni kell a teljes hozzá nem értés meghozza a gyümölcsét. Szakember hiány :D
human
@lampa laz: Ezért kell összelopni akkora vagyont maguknak, hogy egy kormányváltás után többé ne keljen dolgozniuk.
magyarbakancs
Az emberi aljasság amit ez a kormány mint kormányzásnak neveznek.
Sajnos ezt még a választók nem látják .
Yoda69
Mar latom elore o a soros Soros-berenc es hazaarulo.
verőce21
@human: (09:47) Amit te írsz, az általánosan igaz minden társadalmi berendezkedésre. A protekcionizmus és kormányhűség mindenkor szempont volt. De mindig volt mögöttük egy szakmai stáb. Még a kormányok mögött is mindig ugyanaz a szakértői gárda állt, pártszínektől függetlenül.
Ma éppen ez nincs, mert a szakemberek kiöregedtek, eltűntek, stb.
prime777
@magyarbakancs: Szerintem a választóik 70%-a jól látja azt,hogy mi folyik az országban,milyen óriási a korrupció.
Viszont nem érdekli őket,nekik addig jó még a fidesz-kormány hatalmon van.
Hülyék lennének ellenük szavazni,hiszen akkor a mostani életükhöz képest nyomorogniuk kellene.
Mert előnyök és protekcionizmus nélkül életképtelenek lennének,legalább is ennyit nem keresnének, ilyen életük nem volna.
Ezért nem lehet a fideszt már a választásokon legyőzni.
De én ezt évek óta mondom,aki ezt nem látja ,az nagy valószínűséggel a "körön" belül van.
human
@verőce21: Ez igaz. Ettől függetlenül ez a fideszes arról beszélt, hogy meglepő mértékű volt számára az a lendület amivel Orbán elkezdte kiépíteni az uram-bátyám rendszert. Korábban is volt ilyen? Igen. Bűn volt? Igen. Most viszont már olyan mértékben van jelen amit már az összetartásról híres fideszen belül sem tudnak elnézni a tagok. Nem ezt akarták.
Lepényleső
Van aki ezt eddig nem tudta,őket trónra milyen szavazat juttatta? Csak nem el lett csalva?
Eladott Ország
Soha farkasból bárány, cigányból paraszt nem lesz ...
Sámannus
@verőce21: Mese a szakemberhiány! Az állam működéséhez használt források lenyúlása csak és kizárólag kontárokkal valósítható meg. Ezért nincs pénzügyminiszter, nincs oktatási, vagy egészségügyminisztérium. A komisszárok vannak, ezért alakították át a kormányzati szervezeteket. Ezért van minden ügyhöz államtitkár, hogy a csókos a maffiához igazítsa a kormányzást, ne a társadalmi igényekhez. Ezért nincs kréta, és budipapír.
A ezért sétálnak és kurváznak a gázolók, mert a maffia irányítja az országot. Sok a gyorsan meggazdagodott ami annak a jele, hogy nem szakmai tudással keletkezik a vagyon. Ennek következtében a tudás leértékelődik, és @vereőce is tévedésben van. Arról nem tehet senki, csak orbán, és a fidesz, hogy ők a legalját választják a társadalomnak a kormányzáshoz, emberileg és szakmailag is.
Desischado
@Sámannus: Igazad van, nekem is ez a véleményem. orbán senkit sem tűr meg, aki okosabb nála. A valódi szakemberek legtöbbje már régen elment innen.
simmering73
Én megmondom hogy néz ki belülről. Egy merő rothadás.
Eladott Ország
@Sámannus: A kormány tagjainak egyetlen álmatlan éjszakát sem okoz az, ha egy gyárnak be kell zárnia szakemberhiány miatt, vagy ha egy család utcára kerül, munkanélküliség miatt. De előbb-utóbb nem lesz mit szétlopni, mert nem lesz, aki újratermelje a szétlopható javakat. Olyan sem lesz, aki megtermelje a nyugdíjakat, a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, vagy akár a parlamenti képviselők fizetését. Az rendben van, hogy többen több generációra kiterjedően összeharácsolták az anyagi biztonságot, de a többség nem. Hatékony intézkedések nélkül a gazdaság le fog lassulni, az oktatás rendbetétele nélkül a szakemberképzés megszűnik és lassan nem marad senki az országban, aki képes lenne életben tartani és működtetni. Üzenem a kormánynak: a Brexit nem fogja megtorpantani a kivándorlást, mivel más országok tárt karokkal várják a munkavállalókat. Tehát a bárgyú üzengetés, hazudozás és visszamutogatás helyett jó lenne felkötni a gatyát, ameddig eszébe nem jut valaki másnak felkötni. Az önök gatyáját.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.