Itt a válasz, miért nem perelte be a nő családja a helyet, miután lányuk súlyos agykárosodást szenvedett és lebénult, valamint arra is, miért nem fogjuk megtudni, melyik étterem volt az.
Pár napja járta be a magyar sajtót annak a fiatal brit tévés producernőnek az esete, aki egy 2014-es budapesti útján lett rosszul egy étteremben, ahol ugyan jelezte, hogy allergiás a mogyoróra, mégs súlyos anafilaxiás sokkot kapott. Az Index megtalálta a helyet, beszéltek az étterem vezetőjével, sőt egy törzsvendéggel is, aki jelen volt az eset történtekor.
Az Index cikke elején részletesen levezeti, hogy bár a szerkesztőségben is komoly dilemmák előzték meg, miért döntöttek végül úgy, hogy nem írják le a hely nevét:
- mert az ügyben nem állapították meg a vendéglő felelősségét: bár folyt rendőrségi nyomozás, de miután a tettes kiléte nem volt megállapítható, a nyomozást 2014. július 4-én felfüggesztették;
- mert az éttermet a szerencsétlenül járt brit nő családja sem nevezte meg;
- mert a család nem perelte be az éttermet;
- mert egy három évvel ezelőtt történt eset miatt nem szeretnének tönkretenni egy azóta is működő, és a vendégek értékelései alapján kedvelt éttermet.
Nem a bulinegyed valamelyik új helyéről van szó
A cikk szerint a hely a pesti belvárosban található, de nem a mostanában nyílt fine dining helyek közé tartozik: már több mint tíz éve működik, inkább hagyományos, "magyaros" étlappal, időnként élőzenével.
A Tripadvisoron közel 500 vélemény olvasható róluk, ezek több mint 80 százaléka nagyon jóra és kiválóra értékelte a vendéglőt. A külföldiek közül van, aki csak átlagosnak, jó ár-érték arányúnak írja le helyet, mások kifejezetten rajongva emlékeznek meg a feltálalt fogásokról, a kiszolgálásról és a hangulatról. Alig több mint 5 százalék a lehúzó értékelés, azaz akik 1-es vagy 2-es osztályzatot adtak, tehát ők vannak lényeges kisebbségben. Allergiával kapcsolatos panaszokról senki nem ír, pedig a lap a 2014-ig (amikor az eset történt) visszanézte a szöveges értékeléseket.
Szóban jelezte az allergiát
Fotó és nyitókép: youtube
A tulaj visszaemlékezései szerint Amy May Shead valóban jelezte, hogy mogyoróallergiája van, de nem volt biztos abban, hogy a brit nő valóban felmutatott-e olyan magyar nyelven írt kártyát, amin a súlyos ételallergiájára vonatkozó figyelmeztetés volt olvasható. Ez állítólag egyre gyakoribb: a külföldi vendégek magyar nyelvű tájékoztató kártyákkal kommunikálnak az éttermekben a glutén-, a liszt- vagy éppen a mogyoróallergiájukról, amit a tulaj szerint konyhájukon minden esetben szigorúan komolyan is vesznek.
A család pár nappal ezelőtt szerepelt egy brit tévéműsorban, ahol a fiatal nő édesanyja elmondta: az étterem szakácsa biztosította lányukat, hogy a csirkés rizses étel, amit választott, nem tartalmaz számára allergén anyagot és nem készült mogyoróolajban. A lány azonban mindössze egyetlen falatot evett a szószos csirkéből, és rögtön anafilaxiás sokkot kapott.
Az injekcióra viszont nem emlékeznek
A lány elájult, majd közben szívrohamot kapott és leállt a vérkeringése, az egyik felszolgáló kezdte meg az újraélesztését, miközben a mentőkre vártak (akiket kétszer is kellett hívniuk). A tulajdonos elmondása szerint nagy részben ennek köszönhető, hogy a lány életben maradt. Az újraélesztést aztán a mentők folytatták, majd állapota stabilizálása után kórházba szállították a lányt.
A törzsvendég, aki szinte végig a fiatal nő mellett volt, meglepve olvasta most a híben, hogy a lánynál két allergia elleni injekció is volt, amit beadott magának. Ő ugyanis ilyenre nem emlékezett.
Másnap két nyomozó jelent meg a vendéglőben, és részletesen kikérdezték a személyzetet. A tulajdonos a magyar rendőröktől annak idején úgy értesült, a fiatal nő még vagy harminc másik anyagra is allergiás volt.
Az is elég, ha mellette kínálnak mogyorót
Az étterem tulajdonosa azt is elmondta, hogy a mogyoró jelenlétét még akkor is nagyon nehéz kizárni a konyhákon, ha minden előírást betartanak.
A súlyos ételallergiásoknál ráadásul akár egyetlen morzsányi mogyoró is okozhat sokkot, de néha az is elég ehhez, ha csak a közelükben kinyitnak egy földimogyorós zacskót. Shead és családja most is épp azért kampányolnak, hogy a repülőgépeken legyen tilos sós mogyorót felszolgálni, ez ugyanis veszélyes lehet az egy légtérben utazó allergiásokra.
Sokakat foglalkoztat az a kérdés, miért nem perelte be a család az éttermet. A brit tévéműsorban meg is kérdezték a szülőktől, miért nem nyújtottak be biztosítási kárigényt a budapesti étterem ellen. Amy May Shead édesanyja erre azt felelte: habár hosszú ideig foglalkoztak ezzel a kérdéssel ügyvédjeik, végül letettek erről, mert az étteremnek nem volt felelősségbiztosítása. Magyarországon ugyanis ez nem kötelező, csak választható lehetőség.
Ez olyan ki a méhcsípésre allergiás gondolom, mindent elkövet, hogy ne kerüljön kontaktusba a méhvel.