Veres András győri püspök úgy látja, a lombikbébiprogram mögött tudatlanság áll, és a tudatlanság mértékétől függ, hogy mekkora is a bűn.

Bűnben fogant életekről, az egyházi tanítással össze nem egyeztethető megtermékenyülésről beszélt igencsak erős szavakkal Veres Péter győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke abban az interjúban, melyet a Magyar Nemzetnek adott.

Veres szerint a keresztény értékek mást diktálnak, mint amit a lombikbébiprogram jelent. A megyéspüspök elmondta, a katolikus egyház a fogantatás pillanatától a természetes befejeződésig az élet védelme mellett tesz hitet. 

A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára

- mondta el a lapnak.

Veres szerint egy lelkipásztor sohasem javasolhatja egy mélyen vallásos katolikus, ám gyermektelen családnak, hogy forduljanak a mesterséges megtermékenyítés felé, ő maga is mindig inkább az örökbefogadást javallotta. Úgy látja, egy-két évvel az örökbefogadás után az ilyen családoknál előfordult, hogy saját gyerekük született. 

A lap kérdésére, hogy mi a véleménye azokról a katolikus párokról, akik mégis részt vettek a programban, a győri megyéspüspök a következőt mondta:

Sajnálattal gondolok ezekre az esetekre, de sajnos azt is tudom, hogy mi, papok is hibásak vagyunk, mert kevés alkalmunk van, hogy erről beszéljünk. Egy templomi közösség nem alkalmas arra, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk, meg kellene találnunk azokat a fórumokat, ahol erről szólhatunk

- mondta el a lapnak és hozzátette: szerinte legtöbbször tudatlanságból teszik azt, amit.

Veres András kijelentette a következőt is az interjúban:

Azt el kell mondjam, hogy a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására.

Arról pedig, hogy bűn-t követ-e el az, aki részt vesz a programban, a püspök véleménye a következő:

Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Thaler Tamás)

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
@Horizont: Ő már csak tudja ...
Lehet, hogy ő volt az első bűnben fogant ? Mint kísérleti alany...
hát eléggé félresikerült !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
Tudomásom szerint a "lombik-bébi" program M.o-n azt jelenti, hogy a pár női tagjától petesejtet, a férfi tagjától pedig férfi ivarsejtet "vesznek", ezeket válogatják és a legjobbnak itélteket pedig "összeeresztik", majd több embriót visszaültetnek a nőbe...vagyis nem egy "idegen" férfi ivarsejtjeit használják. Szerintem az igy született gyermek u.ugy a pár saját gyermeke -- hordozza a génjeit is -- , mint a természetes uton megfogant gyermek. És, hogy mit kell "kiállniuk" jó pár évig ezeknek a pároknak, csak az tudja, aki ezt már végigcsinálta... menjen a fenébe a püspök "úr"!!!
Eladott Ország
kanadaihirlap.com/2017/08/25/veres-puspok-a-lombikokrol/
Miközben a püspök megállapítása más tekintetben is elég necces. A méhen kívüli megtermékenyítés lehetőséget adhat a genetikai sérülések kiszűrésére is. Aki erre tudatosan, és indokoltan vállalkozik, az a családjában esetleg előforduló, az emberhez méltó életvitelt esetleg korlátozó károsodások csökkentésére is vállalkozik. Innen nézve az emberhez méltó élet biztosítása is tekinthető bűnnek a katolikusok szerint? Esetleg csak a püspök szerint? Ha nem, akkor a határt valószínűleg nem ezen a ponton kellene meghúzni. A lombikbébi programokkal tehát közel az a helyzet, mint a genetikailag módosított organizmusokkal. Mindent egy kalap alá véve, és kategorikusan elutasítva, elég ostoba véleményeket sikerülhet artikulálni.
Eladott Ország
nepszava.us/veres-puspok-szerint-bun-a-lombikbebiprogram/
Továbbá végtelen szomorúsággal tölt el bennünket, hogy a megyéspüspök nem olyan témakörökben próbálja a saját és hívei lelkiismeretét felébreszteni, illetve ébren tartani, amelyek sokkal testhez állóbbak volnának egy egyházi vezetőhöz: felszólalhatna a társadalom számkivetettjeinek – hajléktalanok, romák, mozgássérültek, idősek, stb. – kirekesztése és megalázása, a menekültek démonizálása, a kormánynak nevezett maffia könyörtelen harácsolása és elnyomása vagy mondjuk az antiszemitizmus ellen.
Veleda
@eszegfu: És mennyi fiatal házaspár választja ezt a megoldást, akik évek óta hiába várják a gyermekáldást!
mackoka46
Semmi baj püspök úr ! A kompetens botrány kurmány már feloldozott bennünket !
Megvédett már megint bennünket.
Lepényleső
Az egyház nem is létezne tudatlanság nélkül,ahogy a politika sem,ahogy a képviselőik sem.
Most meg ez a baj?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.