Kisebb nyereményeknél ez nem meglepő, de volt, aki 430 milliót felejtett el felvenni.

A kisebb szerencsejáték-nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, nagyobb összegeknél ez ritkán fordul elő. Mégis milliárdos tételek maradnak benn évről évre a Szerencsejáték Zrt-nél – írja a Világgazdaság.

Tavaly 1,163 milliárd, tavalyelőtt 1,906, 2014-ben 1,47, 2013-ban pedig 1,28 milliárd nyeremény maradt a kasszában a Szerencsejáték Zrt-nél. A játékszervező szerint a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, de nem egyszer fordult már elő (igaz, nem is gyakran), hogy több száz milliós nyereményért sem jelentkeznek. Az ötös lottónál például pár éve 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes, a hatos lottón pedig 2000-ben marad benn egy 214 millió forintos főnyeremény.

Nem csapják automatikusan a következő heti nyereményalaphoz

Az át nem vett nyeremények ilyenkor nem mennek automatikusan vissza a kalapba: el kell különíteni belőlük egy alapot, ami továbbra is csak nyeremények céljára felhasználható. Ebből fizetik a különsorsolások nyereményeit (ide tartoznak a tárgy-, pénznyeremény vagy a számhúzók nyereményei), illetve kiegészíthetik vele az egyes játékok nyereményalapját.

Milliárdokat hagynak benn a magyar lottónyertesek

A legnépszerűbb játékkategória továbbra is az ötös- és hatoslottó, valamint a hasonló számsorsjáték. Az ötös lottón idén eddig egyetlen telitalálatos szelvény volt, a hatoson három, a skandináv lottón és jokeren 11, februárban pedig az Eurojackpoton is megszületett az első magyar telitalálat.

Legfeljebb egy évig nő a nyereményalap

A hagyományos lottók iránti kereslet akkor ugrik meg jelentősen, ha nő a megnyerhető összeg. Az ötösön legfeljebb egy évig tarthat a halmozódás, és ha ekkor sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt felosztják a többi nyertes között. A Szerencsejáték Zrt. a nyereményalap 47 százalékát fordítja nyereményekre.

Illusztráció és címlapkép: Pixabay / Public Domain Pictures CC0 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kádár János
Én öthetente bemegyek, keresztülengedi a gépen a lejárt szelvényt... Aztán megújítom!
cs.n.
Gondolom, elsősorban a papírszelvénnyel játszók feledkeznek el róla. Sms-játéknál automatikusan küldik a bankszámlára a zsét, ha 200 ezer alatti a nyeremény.
egyvandor
Nem tudom ki az aki a magyarországi a korrupció láttán lottózik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.