A külügyminiszter szerint a holland nagykövet ügye arra vezethető vissza, hogy a hollandok bevándorláspártiak, míg a magyarok nem. A gazdasági kapcsolatokat nem érinti az ügy.

Külügyminiszteri telefonok

A külgazdasági és külügyminiszter értékeli, hogy a holland külügyminiszter pénteken felhívta a távozó holland nagykövet kijelentése miatt, az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, de Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül.

Szijjártó Pétert azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatornán péntek este, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

A miniszter elmondta: Bert Koenders holland külügyminiszter néhány órája telefonon felhívta őt, és azt mondta: "nyilvánvaló", hogy nem tükrözi a holland kormány álláspontját, amit a nagykövet a terrorizmus és Magyarország összefüggéséről mondott, ettől elhatárolódott, és úgy fogalmazott, "nem boldog" a kijelentés miatt.

Bert Koenders kérte, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget – idézte holland kollégája szavait Szijjártó Péter.

A miniszter arra kérte a holland tárcavezetőt, hogy ezt tegye világossá a nyilvánosság előtt is, ami – tette hozzá –, már megtörtént.

Hétfőn dől el, hogy mi lesz

Szijjártó hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel, az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba, és "még egyszer ezt a beszélgetést lefolytatja".

Hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés – közölte.

Megy a gyalázkodás a távozó holland nagykövet Facebook-oldalán

Amióta megjelent az interjú a távozó holland nagykövettel, Gajus Scheltema Facebook-oldalát ellepték azok, akiknek nem tetszettek a diplomata kijelentései. Akadnak, akik megpróbálják őket helyretenni. Csütörtökön jelent meg egy interjú Gajus Scheltema leköszönő holland nagykövettel a 168 óra című lapban, ahol a diplomata néhol elég erős véleményt fogalmazott meg a magyar kormányról és kormányzásról.

Szijjártó Péter kiemelte: a holland külügyminiszter világossá tette, hogy a nagykövet nem kormánya álláspontját képviselte és elhatárolódott ettől, ő pedig "értékeli ezt a telefonhívást". Úgy folytatta: részletesen áttekinti a holland külügyminiszter nyilatkozatát.

Senki sem rágalmazhatja következmények nélkül Magyarországot

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, senkinek nem érdeke, hogy két EU-tagország egymással vitában álljon, de – tette hozzá – nem Magyarország kérte, hogy a holland nagykövet vonjon párhuzamot "a magyar kormány és a terrorszervezetek gondolkodásmódja között", ezért nem lehet nagyvonalúságot elvárni ebben a helyzetben. Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül – jelentette ki. (A leköszönő holland nagykövet nem is az országot, hanem a kormányt véleményezte – a szerk.)

Hangsúlyozta: a vita egy pontra vezethető vissza: vannak az Európai Unióban bevándorláspárti és biztonságpárti kormányok, a hollandok a bevándorláspártiak közé tartoznak, a magyar kormány pedig a magyar emberek biztonságát tekinti elsődleges kérdésnek. A miniszter úgy fogalmazott: ezt a diplomáciai vitát a két ország között a holland nagykövet "elfogadhatatlan" nyilatkozata okozza.

Szijjártó Péter jelezte azt is: a gazdasági kapcsolatokat nem érinti ez a diplomáciai probléma.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Szíjrágó, te csököttagyú! A holland nagykövet nem az országról, hanem a qrmányotokról mondott véleményt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
holland kakaó...milyen jó is az..a holland gyarmatokról..

a hollandok persze, hogy bevándorlás pártiak..naná...próbálnak vezekelni a sok aljas gané kifosztás után
Nessy
Na, megint "okosabb lettem"!
Tehát a korrupció, a média kormányzati irányitás alá vonása, a jog állam hiánya, a civilek vegzálása, a tönkretett oktatás, egészségügy, trafik mutyi, földmutyi, uniós pénzek lenyúlása srb. mind, mind a migráncsok miatt van.
Édes fijjam Szijjártó! Szemből nézel ennyire hülyének, vagy profilból is? mert ha te vagy az etalon, akkor már is aspirálhatok a Nobel díjra!
Qqberci
Szíjrágó, te csököttagyú! A holland nagykövet nem az országról, hanem a qrmányotokról mondott véleményt...
papa.49
A szikkadt szar azt mondja a gazdasági kapcsolatokat ez nem érinti DE MAJD FOGJA, ÉS ANNAK MEGINT AZ ORSZÁG ISSZA MEG A LEVÉT !!
lusta
@Nessy: Hát Ön azért téved. Igaz Szíjj Ártó Panama Pubi nem mondta, de a beszélgetés során árnyaltan utalt rá, hogy Soros és Gyurcsány miatt van az egész. A migráncsok csak egy mellékszál.
Equus
Ez az idióta egy dolgot kiragadott: Magyarország nem terrorista. De a többiről hallgat. Bizonyos vok abban, h a nagykövet nem saját elhatározásából mondta, amit mondott, és még csak nem is egyedül a holland kormány véleményét közölte.
És ez a surmó a magyar diplomácia vezetője. Szégyen.
quadrocopter
Balhészagot érzek! Soros kimaradt Be lesz tiltva a mnisztériumi futsal ezért a bakiért!
Csizmás Kond
...holland ügy...
...van egy alak aki a munkájába a karrierbe vagy akármibe belerokkant...mert egész életében a bólogatójános szerepét kellett megjáttsza és most, hogy ezt nem érzi feladatának kiborította a bilit...és azért magyarország mert itt ért véget a hajszolt karrierje...
Egy normális ember a befejezést is meg tudja lépni becsülettel...ez nem tudta...
percsi
Felháborító, hogy nem csak az ország népének 3/4-e, hanem lassan az egész világ sértegeti kormányunkat. Pedig nekik köszönhetjük a gazdaság dübörgését, az ország apraja-nagyja jó létét, a nép békés összefogását, a korrupció megszüntetését, a független bíróságot és tisztességes igazságszolgáltatást, bűnesetek drasztikus lecsökkenését. Vajon mi-ki lehet az oka a sorozatos támadásoknak? Szijjártó nem tudja! Remélem hamarosan eljön az az idő, amikor elfogjuk magyarázni neki (nekik).
iluminati
A zselézett bubi frizurás ne keverje bele a magyar embereket!!! Egyre több acrotitás éri a kint élő Magyar állampolgárokat...Megjegyezném vannak magyar miniszterek akik gátlástalan módon aláznak magyar állampolgárokat népcsoportokat "SZAVAZÓKAZ" minden következmény nélkül...Mikor szembesítik a felvételekkel arra sem képesek, hogy bocsánatot kérjenek...mint egy hasadt személyiség tagad vagy meg sem ismeri saját magát...Abban is biztos vagyok ha nagy zűr lenne , ők lennének az elsők akik saját társaikat nyírnák ki nehogy kiderüljön róluk valami is
Nessy
Jó lenne, ha külügyérünk bocsánat kérésre kötelezné az Afrikai országokat a légtömegekért, melyek Soros forgatókönyve szerint aszályt, hőséget okoznak kis hazánkban!
CsipkeRózsa
A holland nagykövet nem azt mondta, hogy a magyar kormány terrorista, hanem azt, hogy "a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

Nem mondott igazat?
kokopelli
@Csizmás Kond: Jól festetted le a Futsálos getzit,csak azt nem tudtam,
hogy búcsúzik a hivatalából! Azért neked még lesz időd párezer Lej-ért ná-
la is csontig benyalni! Azután kereshetsz egy újabb narancsszínű schegget! :--((
mackoka46
Állítólag a magyar kartell mocsok előre kitervelte, hogy botrányt csap, így próbál benyalintani a fődiktátornak, aki hétfőn érkezik hazánkba dzsúdómeccsre. Tehát üzenhet is így a szabad világnak, hogy hátat fordít a szabad világnak és putyika seggnyalója lesz
Tehát a bajkeverésnek belföldi és külföldi üzenete is lehet. .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.