Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója szerint egyre jobban melegszik térségünk, egyre hosszabb hőhullámok jöhetnek.

Nem túl biztató hosszú távú előrejelzést mondott az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója az InfoRádiónak

Lakatos Mónika elmondta, most augusztusban több komoly hőhullám is volt az országban, július 31. és augusztus 6. között, majd pár hűvösebb nap után augusztus 12-ig újra forróság volt. 

A mostani hőhullám a második legmagasabban tetőzött a megfigyeléseink szerint. Ennél magasabb hőmérsékletet csak 2007-ben mértünk, amikor 30 fok volt a napi középhőmérséklet a hőhullám csúcspontján. Az idei hőhullám során pedig az országos napi középhőmérséklet 29,1 Celsius-fok volt, ami valóban nagyon magas

- mondta el a rádiónak Lakatos Mónika, aki szerint emiatt az első tíz komoly hőhullám közé sorolható az idei.

Augusztusban nagyon sok meleg éjszaka volt, sokfelé 24 °C alá sem süllyedt a minimum hőmérséklet, a legmagasabb hőmérséklet pedig augusztus 4-én 40,3 Celsius-fok volt a cikk szerint.

Az augusztus eleji hőhullámnak volt még egy különlegessége, mégpedig a kiterjedése: Dél-Spanyolországtól egészen a Kaukázusig, Lengyelország déli területéig tartott.

Ez fontos előrejelzése lehet az elkövetkezendő éveknek, évtizedeknek, az éghajlatkutató szerint Magyarország térségében is a melegedés jellemző,

a magas hőmérséklettel összefüggő szélsőségek gyakoribbakká váltak.

Lakatos Mónika azt is elmondta, mely területek lesznek a hőhullámok miatt veszélyeztetettebbek. 

Két regionális klímamodellel végzünk szimulációkat, amelyek eredménye szerint a hőhullámos napok száma a század végére elérheti akár az egy hónapot is. Területi különbségek is mutatkoznak: különösen a közép-magyarországi – dél-alföldi régiók a veszélyeztettek ebből a szempontból

- olvasható a cikkben.

Hétvégére egyébként az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt.

(Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
De a gazdagoknak akkor is gazdagodni kell -ugye?Még több beruházás,még több káros kibocsájtás.
Ők is sorra kerülnek, nem sokkal élik túl a barmok.
wagabund
@Yoda69: nem volt ember, vagy volt, de nem panaszkodott?
évezredekkel ezelőtt is elég volt háromszáz év a klímaváltozáshoz, amiből vagy kisjégkorszak, vagy sivatagodást előidéző forróság pusztított...
a mostani klímaváltozás nem hoz háborút..mert amik vannak, azok klímaváltozás nélkül is vannak...az elvándorlás-befogadás nem lenne nagy probléma, csak sajnos a zöme nem az emelkedő víz-szint, a vízhiány miatt indult másfelé..(mert mennek Ausztrália, USA, és más, élhetőbb hely felé)...láttam többezer éves öntözőrendszereket, amely segítségével virágzó mezőgazdaságot tartottak fenn igencsak ősi népek..aztán elkezdték feldúlni a harcos idegenek..
ha az ima segít, akkor imádkozzunk, hogy ne törjön ki egy óriási vulkán...

amúgy most is járható még -(jégtörő nélkül)- az északnyugati átjáró...
Peller Anikó
@wagabund: a mostani forróság 10-20 év alatt alakult ki, legyen 30. A változást csak triggereljük ami öngerjesztő folyamattá alakul és a melegedés felgyorsul amint felszabadul egy csomó metán. A metán az már most is kutya, mert a sok embernek sok állat kell és így együtt sokat finging. A mostani folyamatokat nem lehet az ősi éghajlatváltozásokhoz hasonlítani, mert a mostani robbanásszerű.

Vannak természetes folyamatok ami akár napok alatt is drámai változást okozhatnak, de most éppen nincs ilyen. Viszont egy egy mérsékelt (por)vulkánkitörés javítana a túlzott felmelegedésen néhány évre, ám egy szupervulkán kiütné az emberiséget.
Yoda69
@wagabund: Nos, ev szazezredekkel ezelott nem volt olyan ember (a mai tudasunk szerint) amelyik panaszkodott volna az idojarasra. Persze a darwini elmelet szerint mar megjelentek az eloemberek (persze ha elhisszuk az elmeletet), azonban ezek legfeljebb a mai gorillak ertelmi szintjen lehettek.
A haborut nem maga a globalis felmelegedes okozza, hanem az abbol fakado tomeges elvandorlas, amelynek egyes hatalmak csak fegyverek segitsegevel tudnak majd gatat szabni.
A kerites ugyanis nem fog megallitani szazmillios tomegeket.

Abban igazad van hogy az USA alatt levo mega-vulkan is veget vethet foldi eletunknek, vagy egy nagyobb meteroit is (10km atmero feletti). Szoval ki vagyunk teve veszelynek rendesen az onpusztitasunkon kivul is.
wagabund
@Peller Anikó: még szerencse, hogy qurvára értünk hozzá..
a kérődző állatok, főleg a tehenek, és hasonló méretű haszonállatok is bőségesen finganak bele a klímába...de ez csak jópofa rémísztgetés, mert nem ezek, és az emberek okozzák a problémát..

még az sem probléma, hogy a Föld légkörében minden pillanatban nagyjából ötvenezer repülő van úton, illetve sportrepül, vagy sétarepül. a nagyobb gépek nagyjából 70 tonna kerozinnal szállnak fel, a kisebb utasszállítók 30-50 tonnával, amit el is használnak.

egy C5 ös ezer katonával és 110 tonna kerozinnal száll fel..azért ez sem akármi..itt csak a tél a veszélyes, mert spórolásból megy a lignit-tüzelés ..

a Nap működést csak imádkozva lehet tanulmányozni,szerencsére mostanában nyugodtabb..

na, szóval hagyjuk ezeket az uborkaszezonos tudományos fejtegetéseket, mert én tényleg csak az újságból tudom, amit tudok...nemigazán tudok érvelni, úgyis mindenki lenyom..
Peller Anikó
@wagabund: de igen, pont az a probléma, a 7 400 000 000 ember, a hozzávaló tehenek, a repülők, az autók kőolajégetése, a fűtésre használt földgáz és az emberi tevékenységet követő metánkiszabadulás.

Az újság képes mindenféle marhaságot leírni, de ezek a hatások, összességében már képesek befolyásolni a légkör összetételét, a CO2 koncentrációja mérhetően növekedésben van. Hiszen pont leírtad milyen irdatlan terhelést jelentenek csak a repülők. És akkor nem hiszed el?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.