52 484 ingatlan van árverésre meghirdetve, és közülük 30 544 esetben fordulhat elő, hogy „sikeres árverést követően önkéntes teljesítés hiányában az ingatlan kiürítésére kerülhet sor”, vagyis kilakoltatják az ott élőket.

Több mint harmincezer adóst lakoltathatnak ki Magyarországon

(Fotó: Pixabay/congerdesign/cc0)

Az adatokat Völner Pál igazságügyi államtitkár közölte Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő írásbeli kérdésére küldött válaszlevelében.

A Völner által közölt adatokból kiderül, hogy 2010 óta közel 320 ezer ingatlan került árverésre. Ez nem azonos a kilakoltatások számával, amelyről Völner évekre lebontva a következő számokat közölte: 2011-ben 1750, 2012-ben 1020, 2013-ban pedig 1300 kilakoltatásra került sor. 2014-re valamiért nem állnak rendelkezésre adatok, de 2015-től már ismét vannak részletes számok, sőt, már azt is lehet látni, hogy hány embert és miért lakoltattak ki.

2015-ben összesen 2335 kilakoltatás volt: 1275 embert „lakásügyben hozott határozat végrehajtása” miatt tettek ki a lakásából, vagyis például azért, mert az önkormányzat felmondta a bérleti szerződését. Bírósági végrehajtásokon kívül értékesített lakásból 23 embert lakoltattak ki, 205 esetben önkényes lakásfoglalókkal szemben intézkedtek. Az adósmentésre hivatott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) 206 esetben kért kilakoltatást, sikeres árverés után pedig 626 esetben kérték a birtokbaadáshoz a végrehajtó segítségét.

2016-ban összesen 3474 kilakoltatás volt, ezek többsége, 1734 eset árverést követő birtokbaadás. Végrehajtáson kívül 25 ingatlant értékesítettek és lakoltatták ki az ott élőket. Az önkormányzatok is aktivizálták magukat, hiszen 1097 esetben kellett végrehajtani „lakásügyben hozott határozatot”, önkényes lakásfoglalókkal szemben 258 esetben intézkedtek. A NET 360 eseteben kért kilakoltatást, árverés után pedig 1734 lakást ürített ki végrehajtó, hogy átadhassa az új tulajdonosnak.

2017 első félévében összesen 1918 kilakoltatás volt. A döntő többsége, 1210 árverés utáni birtokbaadás, végrehajtáson kívül 13-at értékesítettek és ürítettek ki. Lakásügyben hozott határozatot 449 esetben kellett végrehajtóval érvényesíteni, a NET 152 kiürítést kért, önkényes lakásfoglalókkal szemben pedig 94 esetben kellett fellépni.

A bajba került adósok helyzetének rendezésére szánt magáncsődeljárást az államtitkár tájékoztatása szerint – augusztus 25-tel bezárólag – mindössze 926 esetben kezdeményezték, ezekben mintegy 2050 ember érintett. Ez elég alacsony szám, pedig az állam akár havonta 25 ezer forint támogatást is adna annak, aki megkapja a csődvédelmet.

Völner a Világgazdaságnak részletezte az adatokat: a bíróság eddig 175 esetben rendelte el az adósságrendezést, 121 eljárásban elutasította a kérelmet, vagy megszüntette az eljárást. Bíróságon kívüli megállapodás 27 esetben jött létre az adós és a hitelezők között, és további 388 ügyben zajlik ilyen megállapodás előkészítése. – írja a Magyar Nemzet.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Nehogy azt kèpzelje bàrki, hogy forinthitelnèl meg zorbánkormànymatòcsinál nem dőlhet be hitel.
Nem szabad adòssàgbòl èlni! Ez ma igazabb, mint valaha!

Ès megy a reklà.m "teljesìtsd be vàgyaidat", vègy fel hitelt! Nem vèletlen ez, hitelt akarnak kihelyezni, de a középosztály a célpont. Csakhogy az alapkamat lefelé nem nagyon tud menni...
karma1
@verőce21: Mi van, nem mered nekem cimezni a hsz-edet?
Ehhez nincs tobb hozzaszolni valo...
Egyebkent meg kosz a dicseretet...:o)
JAJMÁR
@karma1: ismerek egy kilakoltatott csalàdot, fèrj,felesèg, felnőtt làny, - amìg èlnek adòsok maradnak! Kamatos kamat, még a làny se szabadul belőle.
Eladott Ország
@JAJMÁR:" Csakhogy az alapkamat lefelé nem nagyon tud menni..." kivéve a betéti kamat.
"Kamatos kamat, még a làny se szabadul belőle.".. kivéve a lakását.
JAJMÁR
@Eladott Ország: Azt màr elvettèk tőlük, nem ismerem a rèszleteket, de a töredékét se fedezte az adòssàgnak. Nem "sètàlhattak el" , amìg èlnek fizetik, ès hitelt sem kapnak.
papa.49
Ez a legnagyobb aljasság amit a kormány elkövetett, odáig értem, sőt el is fogadom, ha nem fizetsz, akármiért, ugrott a jelzálog TÁRGYA, de miután elvette a banka lakásod, házad, kocsid, bármidet miért követeli tovább a már a tulajdonodban se lévő ingatlannak, ingóságnak az általuk jó vastag ceruzával kiszámolt összegét ???
Ha a jelzálogtárgya nem fedezi a bank étvágyát az ő baja, a hiteles úgyis szarul járt már !!!
Ez pontosan az hogy kizsigerelni az embereket életük végéig, a talpra állás esélye nélkül !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.