Hatalmasak az eltérések az onkológiai ellátásban Magyarországon. Öt onkológiai térség van és mindegyikben mások a lehetőségek, a fővároson belül is óriásiak az eltérések a leterheltségben.

Sugárterápiához Magyarországon a betegek negyede jut, van, ahol a meglévő kapacitások kihasználatlanul állnak, máshol 130-140 százalékon kell pörögniük – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss fekvőbeteg-ellátási adataiból.

Nem mindegy, hol lesz beteg – a rákosok negyede jut csak sugárterápiához

Fotó: Pixabay.com CCO

Mindenhol más a terápia

Aki azt hiszi, hogy a daganatos betegségek elleni küzdelem legfontosabb eleme az egészséges életmód és az egészségtudatosság, alaposan téved. A gyógyulás, illetve az életben maradás legalább ilyen fontos meghatározó eleme a gyógyítás helyszíne.

A jelek szerint a gyógyulást nem csak a helyszín hozzáférhetősége, kapacitása és felszereltsége befolyásolja, hanem a helyi szokások, az ott beivódott terápiás dogmák is. Olyan adatok azonban sajnos nem hozzáférhetőek, amelyek a gyógyítási módot és a halálozási számokat érdemben összevethetővé tennék.

A KSH adatai szerint az elmúlt 10 évben évente Magyarországon 32-33 ezer haláleset írható a daganatos megbetegedések számlájára, a százezer lakosra jutó hazai daganathalálozási arány a legrosszabb Európában, alaposan megelőzve Oroszországot és Romániát is.

Magyarországon a szakma képviselői évek óta hangoztatják, hogy a daganatos betegek ellátása arra kijelölt központokban történjen. A hazai egészségügy jelenleg területi ellátási rendszerben működik, azaz a beteg lakóhelye határozza meg azt, hogy melyik onkológiai központ az elsődlegesen illetékes a betegségek felderítésére és ellátására.

Tízezer lakosra 1,88 onkológiai ágy jut

A betegeket ellátó úgynevezett onkológiai ágyakból 29 kórházban összesen 1838 volt 2016-ban. Az onkológiai ágyak 65 százaléka abban a 13 kórházban található, ahol gyógyszeres kezelés és sugárterápia is végezhető.

Tízezer lakosra átlagosan 1,88 onkológiai ágy jutott 2016-ban, az onkológiai osztályok tavaly 191 937 kemoterápiás esetet, és 46 903 sugárterápiás esetet jelentettek. Nem tudni, hogy ez a kemoterápia/sugárterápia jó vagy rossz, azt azonban igen, hogy az európai régiók daganatos halálozási listáján a legkevesebb halálesetet a brüsszeli régió mutatja fel, a belga egészségügyben pedig 100 daganatos betegből legalább 50-et sugárterápiával is gyógyítanak.

Budapesthez tartozik öt megye

A 2012-ben léthozott, öt ellátási területre osztott onkológiai térségi rendszer központja természetesen abban az öt városban (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Szombathely) van, ahol a legnagyobb volt a tízezer lakosra jutó területi onkológiai ágyak aránya. A térségi rendszerben a 4,280 millió lakosú Közép-magyarországi ellátási térség kialakítása során Budapesthez került a legrosszabb ágyellátottsággal rendelkező hat megyéből öt.

Nem mindegy, hol lesz beteg – a rákosok negyede jut csak sugárterápiához

Fotó: pixabay.com CCO

A következmények 2016-ra már jól kirajzolódtak. A NEAK adatai szerint 2016-ban az általános finanszírozásban elvégzett járó- és fekvőbeteg kemoterápia 43,79 százaléka történt Budapesten, a tételes finanszírozást illetően vélhetőleg még magasabb a budapesti ellátok aránya.

Egyenlő elosztásra van szükség

Az elmúlt 10 évben a hazai onkológiai ellátó rendszer jelentősen átalakult, a vidék egyes térségei utolérték Budapestet, más megyékben viszont helyben alig érhető el aktív, korszerű, komplex ellátás. E megyék lakosságának jórészét Budapesten látják el. Az egyenlőtlenségek korrigálása nélkül hosszabb távon sem beszélhetünk a Közép-magyarországi térség egységes színvonalú onkológiai ellátásáról, a budapesti kapacitások mindenképpen bővítésre és újraoptimalizálásra szorulnak.

S noha a legjobb ellátási lehetőségek vélhetően a jövőben is természetesen Budapestre koncentrálódnak, a jelenlegi tendenciák mellett néhány éven belül lesznek olyan vidéki térségek, ahol az onkológiai ellátás kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb és igazságosabb lesz, mint Budapesten. – írja a napi.hu.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
A társadalom felelős a daganatos betegek gyógyításában.
Ez vonatkozik a megalomán Orbán kormányra is.
Mivel a halállal viaskodnak ezek a betegek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
maci0427
Egy a fontos egy daganatos /rákos/ beteg életében...,a Szerencse ! Ebbe beletartozik az időben való való felismerés amit megkönnyít az,ha vannak tünetek / mert van például vérzés és más amit tapasztalhat az ember magán / és az esetleges rákszűrések,ha hajlandó elmenni az ember ! Utána jöhet az Orvos és minden más !
emerencia
@wagabund: A korai felismerés? Ugyan már... Hónapokig be sem jutsz az orvoshoz. Mivel úgy néz ki, hogy az áttétesek és a hetvenöt éven felüliek már nem jogosultak a hatékony terápiára, húzzák az időt, hogy minél több ember az életkora vagy az állapota miatt mielőbb haljon meg. Népírtás magyar módra...
justhpeter
@emerencia: Az utolsó mondatod az alap. A cikkek nagy része parasztvakítás.
wagabund
@emerencia: mint írtam volt, a korai felismerésen kellene csiszolni, mert nem az igazi a mostani.

anyósom 85 évesen lett rákbeteg... fel volt háborodva, hogy miért? mielőtt a doki tudományos magyarázatba kezdett volna, megemlítettem, hogy a kedves mama 50 évig keményen dohányzott..

-ja, az más..

(amúgy én jártam vele mindenhová a korai felismeréstől a haláláig, elmondhatom, hogy korrekt volt mindenki, mindenhol. De amit láttam a várakozások közben, az bizony elgondolkodtató)
papa.49
Mikor szabták át a rendszert ??? 2012 !!!
Most mit írunk ??? 2017 !!!
Az egész bagázs takarodjon a picsába, nem az orvosok, vagy a személyzet, hanem a hatalom vigyorgó faszkalapjai a csutigörénnyel a élen!!!
kukac50
Egyenlő joga van mindenkinek a gyógyulásra,az ellátásra is így kellene!
Több pénzt tegyen a kormány az egészségügybe,hogy egy CT -re ne kelljen hónapokat várni.és,hogy elérhető legyen mindenki számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.