Öt ciklust fognak támogatni, és ha valamelyik sikerrel jár, újabb négyre lesz lehetőség, valamint olcsóbbá teszik a gyógyszereket. Az abortuszszabályozás nem változik.

Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, melyről az MTI adott tájékoztatást.

Ha először sikerül, a többinél több esélyt kapnak

Balog Zoltán elmondta, a változás az lesz, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.

A miniszter jelezte, az erről szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg, az előkészítő munka hónapokkal ezelőtt kezdődött.

Kiemelte, a közelmúltban született egy másik kormányhatározat, amely 1,5 milliárd forinttal támogatja a Bethesda Gyermekkórházban és a Budai Irgalmasrendi Kórházban kialakítandó új nőgyógyászati és andrológiai részleg létrehozását, ahol olyan alternatív kezeléseket kínálnak, amelyek meddőségi problémákkal küzdő pároknak segítenek abban, hogy természetes úton foganjon gyermekük.

Az örökbefogadást is egyszerűsítették már

Ezen kívül – folytatta Balog Zoltán – a gyermekre váró párok választhatják az örökbefogadást is, és ezen eljárásokat is egyszerűsítették a közelmúltban. A miniszter reményei szerint a lombikprogram kiszélesítésével két-három éven belül megduplázódhat a beavatkozások száma, és feltehetőleg lényegesen nő majd a gyermekszám is.

Megszületett a kormánydöntés a lombikprogram finanszírozásáról

A lombikprogram bővítése mindössze 2-3 milliárdba kerül

Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy program kibővítése 2-3 milliárd forintos plusz finanszírozást jelent. Lesz kapacitásbővítés is az állami fenntartású kórházakban, amelynek fedezete 5 milliárd forint lesz – mondta.

Az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, a cél, hogy jobb legyen az eljárások átláthatósága és a hozzáférés, és hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, amely a lehető legtöbb párnak megadja a gyermekvállalás lehetőségét.  "Minden megszületett gyermek kincs, érték, és segíteni kell a világrajövetelüket" – fogalmazott Balog Zoltán.

A gyógyszerek is olcsóbbak lesznek

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár közölte, az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál a gyógyszert felíró orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

Megszületett a kormánydöntés a lombikprogram finanszírozásáról

Kiemelte, mind az állami, mind a magánellátást nyújtó intézményeknél bevezetik az eljárásokkal kapcsolatos regisztrációt, így már nemcsak a sikeres beavatkozásokat kell lejelenteni, hanem a lombikeljárás elindulásakor is szükséges lesz a regisztráció.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Magyarország több évtizede küzd demográfiai válsággal, és a meddő pároknak minden segítséget meg kell adni a gyermekvállaláshoz.

A lombikkezelések kibővítésével az egyik cél az, hogy a gyermekre váró párok a lehető leghamarabb jussanak az ellátáshoz, valamint az, hogy – ha akarnak – akkor több gyermeket is vállalhassanak ilyen beavatkozás útján.

Megjegyezte, hogy a magyarországi öt ciklus állami támogatása nemzetközi viszonylatban is magasnak számít. Hozzátette: amennyiben mind az öt, támogatott lombikeljárás sikertelen, nincs lehetőség további beavatkozásra állami finanszírozással.

Az abortuszszabályozás nem változik

Kérdés kapcsán Balog Zoltán miniszter elmondta, a szóban forgó kormányrendelet csak az eljárás kibővítésével foglalkozik, így nem taglalja a lombikeljárás során megtermékenyített, de be nem ültetett embriók sorsát (erről Semjén Zsolt szintén kifejtette a véleményét – a szerk.). Cáfolta azt is, hogy a kormány változtatna a hatályos abortuszszabályokon.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, mára megváltozott a világ, azonban, ha a meddőségre van orvosi lehetőség szigorú erkölcsi és jogi szabályozás mellett, akkor azt "keresztény emberként támogatni kell és támogatni tudom".

Bár a kormány korábban elhatárolódott ugyan Veres András püspök véleményétől, Balog hozzátette, ő egyetért vele abban, hogy a megtermékenyített, de be nem ültetett embriók sorsa nagyon súlyos etikai kérdés. Mint mondta, a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy az "üzleti cél" ne írhassa felül a gyermekek születésének fontosságát.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Horizont: kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/08/d-vg20121018033-1500.exact679x452.jpg
Veres András a lombikbébik védőszentje szentel meg egy kollégiumi szobát.( Otthon meg a misebort)
Beszéljünk egy kicsit a hazai egyházak helyzetéről és véleményformáló hatásáról. Az elmúlt napok ugyanis finoman szólva sem vetettek jó fényt az egyházra. Sem Balog Zoltán folyamatos, kártékony, uszító „üzenetei” sem Veres András gusztustalan megnyilatkozása a lombikbébi programot illetően. Egyházi vezetők egyre jobban érzik azt, hogy véleményformáló hatásuk van, és az eszement hülyeségeiknek néha hangot is adnak. Olyan vélemények és ítéletek kapnak nyilvánosságot, melyekről soha nem hallanának azok, akik amúgy nem templomba járó fajták. Ez talán egy figyelmeztetés is lehet, hogy a templomok falai között az igehirdetések helyét a személyes vélemények és politikai üzenetek fejekbe táplálása vette át. Ezen a helyzeten pedig csak ront az a tény, hogy az elmúlt években az egyházi fenntartású iskolák száma megsokszorozódott, még több lehetőséget adva az emberek – most már gyermekeink – agymosására is
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@papa.49: Veres András győri megyéspüspök megnyilatkozása, amely szerint bűn a
lombikbébi program, kijelentése után, pártunk és kormányunk, hirtelen megvilágosodott és plebejus érzelmű lett, különösen a választások előtt.
papa.49
@Eladott Ország: Végül is, hogy a püspök mit gondol a témáról az az ő dolga, de ne szóljon bele abba amihez semmi köze, persze tudom én is, hogy ez is csak egy volt a kísérleti léggömbök közül, nem sokáig repült mert nagyon leszólta a közvélemény ...
Eladott Ország
@papa.49: Szerintem a püspököt csak bevetették csalinak, szondázás céljából, milyen lesz a lakosság reakciója. Hátsó szándék az abortusz korlátozásának ,valamilyen bevezetésének kísérlete. Lásd Lengyelországot. Csak nagyon kiborult a bili.
Sámannus
@Eladott Ország: Az mese, hogy előbb a püspök szólal meg és azután lép a kormány és kommunikálja az álláspontját. Egyértelmű, hogy ezt a kiadást a kormányrészéről megakarják nyirbálni. már ma is jelent meg információ, hogyan "bővítik" a lehetőségeket, például le blokkolják olyan adminisztrációval ,amivel ellehetetlenítik az orvosokat.
Eladott Ország
@Sámannus: Ezektől minden kitelik, lehet hogy a végén eljutunk majd a Ceausescu korszakig.
papa.49
@Eladott Ország: Sőt rosszabb Ratkó II. korszak !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.