Irma sima trópusi viharnak indult az óceán felett, egyetlen nap alatt fejlődött 186 km/órás szélerősségű hurrikánná, és a part felé tart.

Míg Amerika még magához se tért a Harvey hurrikán, valamint az azt követő árvizek pusztításának sokkjából, az Atlanti óceán felett egy újabb rendkívül erős viharzóna van kialakulóban, ami a Karib-szigeteken átsöpörve jövő hétre elérheti az Egyesült Államokat is – jelezte a CNN időjáráscsatornája

Egyetlen nap alatt lett trópusi viharból vészjósló erejű forgószél

Az Irma nevű hurrikán egyszerű trópusi viharként tűnt fel a meteorológusok radarján szerdán reggel, de csütörtök délutánra hatalmas, 3-as kategóriájú hurrikánná nőtte ki magát, 186 km/órás szélviharokkal. Ezt a Nemzeti Hurrikán Központ "robbanásszerű erősödésként" definiálja.

"Irma figyelemre méltó hurrikán lett" – közölte a központ csütörtökön, hozzátéve, hogy az általában 30 csomó/órás szélerősség Irma esetében egyetlen nap alatt 50 csomóra növekedett.

Hasonló ez a múlt heti Harvey hurrikán gyors erősödéséhez, ami akkor következett be, amikor a vihar elérte a szárazföldet, és ezzel 4-es kategóriájú hurrikánná növekedett.

Lehet olyan erős, mint Harvey volt

 Irma sajnos "tipikus Cape Verde hurrikán" – írja a CNN, ami azt jelenti, hogy azok közé a rendkívül erős, a most már Cabo Verde szigetekként ismert területről induló hurrikánok közé tartozik, amelyek a legnagyobb és legsúlyosabb pusztításokat végzik. Ilyenek voltak korábban Hugó, Floyd és az Iván nevű forgószelek is.

Az előrejelzések szerint Irma továbbra is erősödni fog a következő napokban, és mire megérkezne a Karib-szigetekre, várhatóan ő is eléri a 4-es erősséget. Az előrejelzés kedd estig tudja nagyjából pontosan megjósolni Irma útját, ezt követően egyelőre nem tiszta, merrefelé fog mozogni. Egyes előrejelzések szerint elképzelhető, hogy a Karib-szigetek kapujából visszafordul az óceán felé, mások szerint azonban nem csak a szigeteket, de a szárazföldet is elérheti.

A hurrikán egyelőre még több mint 2700 kilométerre van a Leewards szigetektől, leghamarabb kedden vagy szerdán érheti el a partot ott, vagy Puerto Riconál.

Harvey óriási pusztítást vitt végbe

Az először még csak Texast letaroló hurrikán és az azt követő, özönvízszerű esőzés okozta árvizek következtében több százmilliós dolláros károk keletkeztek, és emberéleteket is követelt a katasztófa. Texas után Louisiana egy részét is katasztrófa sújtotta területnek kellett nyilvánítani, főleg, miután Harvey már egyszer átvonult az államok felett, majd visszafordulva ismét lecsapott.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Gyurcsánynak nincs köze ezekhez a nagy viharokhoz? gyanús ez nekem...
szép új világ
Trump szerint az ember okozta klímaváltozás kitaláció! Ezek szerint a hurrikán is csak szitáló eső, miért vannak úgy kétségbe esve miatta?
kokopelli
@szép új világ: Le kellett volna a marháját New Orleansba küldeni anno!
Én csak a Wilma nyomait láttam 2006-ban Key Westen,de"köszönöm" azt is!
Biztos lerepült volna a tökórrunak a vörös macskája a fejéről ! :--(
wagabund
voltak régebben is ekkora viharok, sőt nagyobbak is...erről talán Noé tudna mesélni.
fekete
Trump szerint Kinai mokolas az egesz felmelegede's es viharok.USA first,Ott van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.