A kivágott fák pótlására ültetett csemetéket viszont nem öntözik, elhanyagolják, így jó részük már azelőtt kipusztul, hogy fejlődésnek indulhatott volna.

Az elmúlt öt év Budapesten a fapusztítás időszaka volt: Szíjj László gellérthegyi villájától az Orczy-kerten át a Kossuth térig összesen legalább 15 ezer fát vágtak ki. Favágás persze nemcsak az ilyen közismert helyszíneken zajlott: 2010 és 15 között nagyjából 15 ezer fát vágtak ki a város 23 kerülete önkormányzatának engedélye alapján – a pontos számot azért nem lehet tudni, mert a portál nem kapott minden kerülettől adatot – írja az Átlátszó.hu.

Az se biztos, hogy tényleg ennyi hiányzik

A számokat illetően így elég sok a bizonytalanság: az Orczy-kertben zajló fapusztításról például nem állnak rendelkezésre teljes körű adatok, egyrészt, mert csak a jogerős kivágási engedélyek száma ismert, másrészt senki nem tudja, ténylegesen hány fa esett és esik majd áldozatul a „kiemelt kormányzati beruházásnak”.

Ugyanígy nem tudható a Városliget esetében az áldozatok pontos száma, hisz már a fakivágásokat megelőző felmérésben, a fakataszter elkészítésekor kétségek merültek fel az adatok helyességéről.

Ugyanez a helyzet a Római-partra tervezett mobilgátnak miatt kiirtandó fákra:  míg a tervező most mindössze 400-500 fa kivágását ígéri, műszaki szakemberek szerint ennek a többszörösét kell majd kivágni.

A minap újabb tömeges fakivágásról döntött a fővárosi közgyűlés: tíz év alatt az összes kanadai nyárfát kivágják Budapest közterein, igaz, a kötelező pótlás mellett. A kellő számú facsemete kiültetése azonban egyáltalán nem garancia arra, hogy belátható időn belül normális tempóban növekvő fák nőjenek a kivágásra ítéltek helyére.

De a pótlás sem történik megfelelően

A fapusztítást a sajtóban is hangos botrányok kísérik, vélhetően ennek köszönhető, hogy az elmúlt két évben a kerületek fokozottan odafigyelnek a kivágott fák pótlására. Ezek azonban sokszor csak látszatintézkedések: ha ültetnek is, a kis fák megmaradását-növekedését segítő öntözést és gondozást már elhanyagolják. Ennek eredményeként a városban csak elvétve látni a koruknak megfelelő ütemben fejlődő 6-10 éves fákat, de sok a sorvadó, túlélésért küzdő, vagy épp ki is száradt csemete.

A II. kerületben, az Árpád fejedelem útján tavaly ültetett fasor például olyan rossz állapotban van, hogy a megmaradása is kérdéses. De ugyanezt a jelenséget láthatjuk Kőbányán, Zuglóban vagy a XI. kerületben is.

 Az Átlátszó.hu videójában Visnyovszki András kertészmérnök konkrét példákon mutatja be, mi okozza a fiatal fák vesztét.

Címlapkép: illusztráció, Pixabay / ChadoNihi CC0

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Equus: Plane ha zoldre fested oket...:o))) Agyatlan ez a csuti vizilo...
Miert van az, hogy minden diktator eskudt ellensege a fa, az erdo, a termeszet...
Felkeszul: konyvegetes - mert altalaban a muveltseg szokott a masik ellenseguk lenni...:o(((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
De maradt még amire fel lehet lógatni őket!!!
Equus
betonból kell pálmafákat formázni, kirakni. Az nem kér gondozást és látványnak is szép.
karma1
@Equus: Plane ha zoldre fested oket...:o))) Agyatlan ez a csuti vizilo...
Miert van az, hogy minden diktator eskudt ellensege a fa, az erdo, a termeszet...
Felkeszul: konyvegetes - mert altalaban a muveltseg szokott a masik ellenseguk lenni...:o(((
kokopelli
@dr. prédikátor: "Ültetni,ültetni,ültetni!" -mondta .X.Y...,amikor a
sok fideszest meglátta! :--)
Hellcat
@dr. prédikátor: Lámpavas még van elég :)
Veleda
Barmolás eszetlen módon. Mi más lehetne?
justhpeter
Majd megy a siránkozás a sok fővárosi "mindenre allergiás" részéről, pedig csak a megérdemeltet kapták, mert rájuk szavaztak.
solidedge
Trump nyíltan ment szembe a globális felmelegedést ellenzőkkel, mi sunyi módon.
Sámannus
@karma1: Ez má korábban is fát járt lopni traktorral,most is lagzi volt és arra gyűjtöttek.
Ezek áztatják az ózdi romákat, és amikor a Bakonyban jártam annyi fát láttam minden falusi portán, hogy még a kocsibeállók is dugig voltak. Nahát mondom kizárt, hogy itt a fát lopják!
Borsodban viszont tönkre vágják a nehéz gépek az utakat, az erdőket pedig tarra vágják.
A cigányoknak még a nyesedéket sem engedik hazavinni.
Sámannus
Amikor a beruházások általában a vége felé közelednek a tereprendezéssel egy időben a fákat is ültetni kezdik. a leggyakoribb hiba, hanyagság, hogy a fiatal fák gyökereit kiszárítják, mielőtt földbe tennék. Ez végzetes hiba, ilyenkor már az öntözés sem nagyon segít.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.