Kárpátalján egyre több helyen észlelik az afrikai sertéspestis jelenlétét a háztáji disznókban is. A NÉBIH felkészült.

Kárpátalján kóborol a sertéshalál

Az afrikai sertéspestis behurcolásának megelőzését, megjelenésének minél korábbi észlelését, illetve a sertésállományok védelmét Magyarországon több intézkedés is célozza, a járványhelyzet alakulásának függvényében azonban továbbiakat is elrendelhetnek az ukrán határ mentén – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy az ukrán-magyar határ melletti Tiszaújlakon működő sertéstelepen augusztus 28-án 10 állat hullott el afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben.

A Nébih kifejtette, a betegség vírusa fertőzött vaddisznók, fertőzött házisertések illegális szállításával vagy az azokból készült húskészítményekkel kerülhet be Magyarországra. Az ukrán-magyar határátkelőhelyeken 2014 óta fertőtlenítik az országba belépő járműveket, és fokozottan ellenőrzik a személyes poggyászt; az állati eredetű élelmiszereket elkobozzák. Belföldön is fokozottan figyelik a hatóságok az állatszállító járműveket az illegális szállítmányok kiszűrése érdekében. A vadászatra jogosultak közreműködésével 2014 óta zajlik a vaddisznóállomány vizsgálata.

Külön járványügyi megelőző intézkedések

Az országos főállatorvos egyik év eleji határozata további járványügyi intézkedésekről rendelkezett. Az egész országban a sertések elpusztulását, vagy az afrikai sertéspestis gyanúját 24 órán belül jelentenie kell az állattartóknak az állategészségügyi szolgálat felé. A vadászatra jogosultak kötelesek 24 órán belül bejelenteni az állategészségügyi hatóság felé minden elhullottan megtalált vaddisznót. Ezekből mintavétel történik az ASP vírusának kimutatására, illetve kizárására. Ezen kívül a betegnek tűnő, bágyadt, bizonytalan mozgású vagy senyves vaddisznókat diagnosztikai célból ki kell lőni.

Az ukrán határ mentén található egyes Szabolcs megyei településekre és vadgazdálkodási egységekre pedig elrendelték a vadászatra jogosultak számára a vaddisznótetemek szervezett keresését, a megtalált vaddisznók tetemeinek elásását, a vaddisznó kocák, illetve egy év alatti vaddisznók fokozott kilövését, a zsigerek ártalmatlanítását, illetve a vaddisznók etetésének korlátozását.

Az országos főállatorvosi határozatban felsorolt vadászterületekről valamennyi kilőtt vaddisznóból mintát kell küldeni afrikai sertéspestis kizárása érdekében, a vaddisznótest csak a vizsgálatot követően használható fel.

Kettős kerítéssel kell védeni a házi sertéseket a vaddisznóktól

Hozzátették azt is, az ukrán-magyar határ menti településeken felmérték a sertésállományokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal irányításával. Az állategészségügyi szolgálat munkatársai felkeresték a legveszélyeztetettebb sertéstartó gazdaságokat, ellenőrizték (ellenőrzik) a telepek járványvédelmi zártságát, különös tekintettel a vaddisznóállományoktól történő izolációra, elrendelték a telep és az istállók bejáratánál történő fertőtlenítést, illetve ellenőrizték (ellenőrzik) a mosléketetés tilalmának betartását. Egyúttal tájékoztatást adnak az állattartóknak a betegség tüneteiről és a szükséges óvintézkedésekről.

Ebben a térségben a kültéren tartott sertésállományok tartási helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében. Ellenkező esetben a kültéri tartást meg kell tiltani. Ezen kívül ajánlott a termőföldről származó gabona 30 napos, illetve az almozásra használt szalma 90 napos tárolása felhasználás előtt. Ezeket az intézkedéseket augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye román határ menti 10 kilométeres körzetében található településekre és vadgazdálkodási egységekre is kiterjesztették – írta a Nébih.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Majd behozzák a ,,kedves,, Kárpátaljaiak !!!
Zeta
Kerítés, máshol sem használ.
El kell rendelni a patkányítást, most kezdenek behúzódni a lakott területek közelébe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.