Az oktatási államtitkár szerint minden feltétel biztosított az iskolák működésénél, a tanárok bére pedig megint nőtt.

Az iskolák működési feltételei teljes mértékben biztosítottak – mondta az oktatási államtitkár az MTI-nek szombaton, kiemelve, hogy nő a pedagógusok anyagi megbecsülése.

Palkovics László utalva az intézményfelújítási programokra, úgy fogalmazott: lesznek ugyan kényelmetlenségek, de ilyen nagyságrendű fejlesztés még nem történt.

Hozzátette: részben uniós forrásból megvalósuló 81,5 milliárd forintos programról van szó, amelynek keretében nem csupán infrastrukturális fejlesztések szerepelnek, hanem tanulást segítő eszközök beszerzése is.

Külön említette az energetikai beruházásokat, a költségvetési forrásból finanszírozott úgynevezett ttt-programot, amely tanuszoda, tanterem, tornaterem felújításokat céloz, valamint az uniós támogatásból, 45 milliárd forintból megvalósuló informatikai fejlesztéseket.

A kormány 2013-ban kezdte meg – a közszférában dolgozók közül elsőként – a pedagógusok bérének emelését – mondta, kiemelve: az OECD adatai alapján akkor a diplomás átlagjövedelemhez képest a pedagógusok jövedelme jóval 80 százalék alatt volt, ma már ez a mutató a szeptemberi átlagos 3,5 százalékos emeléssel elérte a 82 százalékot.

A kormány eddig is és a jövőben is azon dolgozik, hogy a tanárok jövedelemszintje ne gátolja az intézményrendszer jó működését – tette hozzá.

A pedagógusok pótlékainak emeléséről szólva hangsúlyozta: a kormány által biztosított forrás lehetővé teszi, hogy honorálják azoknak a többletmunkáját, akik például osztályfőnöki feladatot, munkaközösség vezetői pozíciót vállalnak vagy különösen nehéz körülmények között dolgoznak.

A béremelés mértékét szemléltetve Palkovics László példaként említette, hogy egy 19 éve a pályán dolgozó, egyetemi végzettségű pedagógus 2012-ben még 175 ezer forintot keresett, a mostani béremeléssel pedig már 350 ezer forint körüli összeget, de egyéb kiegészítő feladatok vállalásával, a pótlékrendszernek köszönhetően a bére akár ennél 60 ezer forinttal is több lehet. (Bruttóban – a szerk.)

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Kovács Attila)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Kiveve: az oraado tanarokat,... Mert azok nincsenek biztositva... Hulye vagy palkovics, de eppen ezert vagy ott, ahol... Ha egy kicsit tobb eszed lenne, te lennel a vizesvodor...:o))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Kiveve: az oraado tanarokat,... Mert azok nincsenek biztositva... Hulye vagy palkovics, de eppen ezert vagy ott, ahol... Ha egy kicsit tobb eszed lenne, te lennel a vizesvodor...:o))))
justhpeter
Szerintem Palkovics lassan azon a szinten lesz, hogy már ahhoz is tanulnia kell majd, ha ártani akar. Ez már a teljes leépülés.
lusta
Nem hagy nyugton egy kérdés. Bár tudom, hogy ez adatvédelem miatt nem lehetséges. Mikor volt utoljára orvosnál?
quadrocopter
A tokás hízott kacsa előadta az elvárt mesét! Ez az egyik veréb, amelyiket nem érdemes meghallgatni!
Jozefina
Valaki hazudik!!!
"https://444.hu/2017/09/01/nem-jott-kormanyzat...
Ez csak egy ami biztos nem Palkovicsot igazolja!!!
Miért ez a folytonos hazudozás???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél