Az egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére, az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére 21 milliárd forintot kap a Szegedi Tudományegyetem.

A kormány döntött arról, hogy 21 milliárd forint támogatást kap a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére, az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére – jelentette be az igazságügyi miniszter szombaton a felsőoktatási intézmény tanévnyitóján.

Trócsányi László kijelentette, hogy a kormány stratégai ágazatnak tekinti az oktatást, partnerként tekint az egyetemekre. Hozzátette: az ország versenyképességéhez az olyan egyetemek tudnak hozzájárulni, melyek állják a nemzetközi versenyt, nemcsak a hazai, hanem a külföldi hallgatóknak is vonzó képzéseket képesek kínálni.

Az egyetem "Szeged zászlóshajója", amikor a kormány a felsőoktatási intézményt támogatja, akkor ezzel a várost is segíti. Erősödik az innováció, amely a cégek letelepedést ösztönzi, szépül a város, bővül az idegenforgalom – hangsúlyozta a politikus.

A kormány döntött arról, hogy a 650 millió forintot biztosít az SZTE jogi kar épületének felújítására. A következő három és fél évben megtörténhet a Zeneművészeti Kar városképi jelentőségű épületének rekonstrukciója, a 3 milliárd forintos beruházás része a koncertterem megújítása is. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán megvalósuló mintegy 10 milliárd forintos fejlesztés a régió 1,6 millió lakójának ellátása mellett lehetővé teszi országos vonzáskörű feladatok elvégzését is. A következő években 4,8 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az egyetem klinikai központjában a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére – ismertette a fejlesztések részleteit Trócsányi László. Hozzátette: döntés született az egészségügyi ellátórendszer csúcsán álló egyetemi klinikák többletkapacitásának befogadásáról is, ez az SZTE esetében 600 millió forint forrást jelent.

A politikus kitért arra, a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos-ipari park létrehozása teljes mértékben összhangban van a kormány törekvéseivel. Az előkészítő munkálatokra 1,75 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szabó Gábor rektor kifejtette, az SZTE küldetésének fontos része az oktatás mellett a tudás előállítása. A mai nemzetközi versenyben az ilyen intézmények nélkül egy ország nem lehet sikeres.

Az akadémikus elmondta, az elmúlt időszak pályázati tevékenységének köszönhetően az egyetem anyagi helyzete stabil, a következő években 47 milliárd forint – elsősorban a kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató – forrás érkezik az SZTE-re. Az intézmény olyan fejlődés előtt áll, amely eredményeként nemzetközileg is sikeres kutatóegyetemmé válhat.

Botka László (MSZP) polgármester hangsúlyozta, Szeged és az egyetem sorsa, fejlődése közel egy évszázada összefonódott. A közös beruházások egyszerre emelik a város és az egyetem presztízsét. A politikus példaként a lézerközpont tavasszal átadott épületét említette, a feladatok közül pedig a 70 hektáros tudományos-ipari park kialakítását emelte ki.

Az MSZP miniszterelnök-jelölti posztját is betöltő politikus úgy fogalmazott, a tudás, az oktatás elérhetőségének szűkítése helyett annak bővítésére van szükség. Legyen mindenki számára az első diploma ingyenes, és a kormány legfeljebb az osztatlan képzéseknél tartsa meg a keretszámot – mondta.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Ferenc Somorjai)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Hiszem, ha majd arrol olvasok, hogy a Szegedi Egyetem mar el is koltotte azt a penzt...
Jut eszembe: csak nem megerkezett az elso reszlete botka Judas-penzenek???
Nem csodalkoznek... De annak a penznek meg is kell erkeznie am!
Na, orban basi, akkor mar csak 39 milliard forintot koll adnod Szegednek (60-at igertel, amikor elloptad a botkat sajat csicskadnak)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Egyet tudok tegnap Kecskeméten jártam de nyomát nem látni az odaígért fejlesztéseknek, semmit egy tetves járdát nem csináltak!!!
A városon beüli utak egyszerűen borzalmasak, lassan elérik a volt román színvonalat, és Kecskemét egy fütyiszes város !!!
quadrocopter
Van egy rezsim-ígéret és Van Botka, akit mindenáron szeretnének meggyengíteni, kerül, amibe kerül!
solidedge
A Fidesz egyértelmüen be akarja kebelezni Szegedet a 2018-as választáson. Megindult Botka karaktergyilkolása, az állami pénz is a Fidesz hívők táborát igyekszik bővíteni Szegeden.
cs.n.
Hogyhogy Trócsányi? Bár igaz, Balog pap most nem ért rá, Vikikével pacsizgatott és kajcsizgatott Kötcsén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél