Kiásták, majd visszahantolták az 1, 6 méter mély sírokat Gyulán az ország sírásói

(Fotó: Rosta Tibor/MTI)

Gyulán megrendezték szombaton a második Országos Sírásó Versenyt. A rendhagyó ötletet a református Ó-temető fogadta be. Az ország különféle pontjairól 11 csapat nevezett be. 

„Habár sokfélék vagyunk, két dolog minden ember életében adott, az egyik a születés, ami már eredendően meghatározza, hogy egyszer a halál is bekövetkezik. Ez egy olyan dolog az életünkben, ami valamennyiünket utolér” – fogalmazott megnyitó beszédében Alt Norbert.

Gyula város alpolgármestere elmondta, ez utóbbi elfogadásával mai korunkban vannak problémák, mivel sokszor úgy élünk, hogy nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni: ebben a formában a létünk véges. Ebből kifolyólag napjaink fejlett világában minden ezzel kapcsolatos hír, esemény is tabunak számít, amelyet igyekszünk minél gyorsabban és alaposabban elrejteni.

Hozzátette, ugyanígy tabunak számítanak a halállal történő munkák, a végső búcsúzással kapcsolatos szertartások és előkészületek.

„Pedig közel sem mindegy, hogy egy temetést mennyire méltóságteljesen, kegyeletteljesen bonyolítanak le. Igenis ki kell mondanunk, hogy akik a temetéseket megszervezik, előkészítik és lebonyolítják azok nagyobb társadalmi elismerést érdemelnek, el kell ismernünk, hogy ez igenis egy szakma, egy olyan szakma, amelyik komoly fizikai, lelki, szellemi erőnlétet, kitartást és állóképességet igényel és követel meg.” – fogalmazott.

A verseny során a kéttagú csapatoknak egy-egy 80 centiméter széles, 2 méter hosszú és 1,6 méter mély sírt kellett kiásniuk, majd visszahantolniuk. A helyezéseket pedig a megfelelő méret és az időeredmény határozta meg.

Az egyesület elnöke elismerte, hogy az emberek komoly hányada, amikor először hall a kihívásról, akkor morbidnak tartja azt.Kiásták, majd visszahantolták az 1, 6 méter mély sírokat Gyulán az ország sírásói

(Fotó: Rosta Tibor/MTI)

„A sírásóknak a nyári 40 fokos hőségben és a téli mínuszokban egyaránt dolgozniuk kell. Például itt Gyulán is kötött talajjal találkoztak, kőkemény fizikai munka ilyen körülmények között sírt ásni. Természetesen most is akadnak kétkedők, de például a tavalyi első – Debrecenben megtartott – országos versenyt követően számos kedvező visszajelzést kaptunk. Persze akadnak, akik negatívumként értékelik az eseményt, ami mindenkinek szuverén joga.” – mondta a beol.hu-nak Varga József, a szervező Magyarországi Temetőfenntartók- és Üzemeltetők Egyesületének elnöke

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Van itt szakember kérem szépen, akárki meglássa, az egész ország nyugodt lehet, ba.dmeg orbán kerülj oda elsőnek.
tudode
A POLITIKAI KALANDOR FÉLTETTE A HAT-ALMÁT, ÉS A LÓVÉT, emiatt évek óta nem vezetik be azt az embertelen JOGSZABÁLYT, amely SZOCIÁLIS TEMETÉSKÉNT híresült el
.
Meglepetés: mégsem lesz szociális temetés 2015-től
index.hu/belfold/2014/11/24/megsem_kezdik_januarban_a_sirasast_a_szegenyek/
.
Előfordulhat, ha MÉGIS 2018-ban REPETÁZHAT G-ORBÁN, akkor az unoka eltemetheti a nagyit, az édesanya a gyermekét, DE HA NEM ÚGY ahogy a jogszabály előírja fizetni kell ám. ha mégis!!!
.
RémeSS FideSS!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.