Közeledik Fecskehajtó Kisasszony napja, ilyenkor indulnak általában délre Magyarországról a fecskék.

Pár nap múlva el fognak tűnni a fecskék az ország nagy részéről, szeptember 8-án van ugyanis Fecskehajtó Kisasszony napja, amikor a népi megfigyelések szerint elindul a tömeges délre vándorlásuk. 

A 24.hu-nak nyilatkozó Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője elmondta, 

az elmúlt 10-15 évben a klímaváltozás hatására megbolondult időjárás képes megkavarni a dolgokat, de hagyományosan ez a költőhely elhagyásának dátuma. Nem véletlenül nevezi a népnyelv szeptember 8-át Fecskehajtó Kisasszony napjának.

A szóvivő elmondta, most még tömik a bendőjüket a madarak, ilyenkor képesek akár súlyuk kétszeresére is meghízni. 

Szeptember 8. után még maradnak egy kicsit az országban a fecskék, hiába tűnnek el az emberek szemei elől: pár napig a Balaton nádasaiban, vagy a baranyai Sumony mellett gyülekezik a sok tíz- és százezer madár. 

Ahogy egyre jobban hűl a levegő, úgy találnak egyre kevesebb táplálékot, a szóvivő szerint 15 °C fok alatt egyre kevesebb ugyanis a repülő rovar a levegőben.

A nádasból hosszú út vezet délre, hiszen jóval a Szaharán túl repülnek a fecskék, amelyek képesek akár napi 1000-1500 kilométert is szárnyalni, repülés közben is táplálkozni. Ugyanakkor szükségük van rovarokban gazdag pihenőhelyekre ezekből azonban egyre kevesebb van a környezetrombolás és az éghajlatváltozás miatt.

A fecskékre számtalan veszély leselkedik útközben (időjárás, táplálékhiány, betegségek, hús célú tömeges befogás a cikk szerint), a most gyülekező madarak jó harmada, ha visszatér jövő tavasszal.

A fecskék az MME szóvivője szerint szakaszosan vonulnak délre, így szeptember 8. után is lehet majd látni nagyobb tömegű vándorcsapatokat, ugyanis napokkal előrébb megérzik a hidegfrontokat, és ilyenkor délre húzódnak. Fecskék egyébként még az Észak-sarkkörön túl is élnek.

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 3.0/Pellinger Attila)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Az idén nyáron a garázsban költött egy fecskepár. Négy fiókát fel is neveltek, egy jó darabig még a kiröpülés után bejártak aludni a helyükre .De aztán egyre ritkábban jöttek, most meg már nem is látom őket.De remélem hogy egy búcsúkörre még visszatérnek mielőtt elindulnak.Ha nem akkor JÓ UTAT KIS FECSKÉK, jövőre is várlak benneteket!!!
wagabund
ha nem is fecske...
szóval itt a konyhám előtt van egy óriási madáretető, ( sosem fogy ki a szotyi) ami vagy tíz éve télen-nyáron látogatott...fecske nem jár itt lent, de annál több veréb,cinke, galamb, meg még néhány ritka, számomra ismeretlen madár..van egy nagy fürdőtáljuk is állandóan friss vízzel töltve...

a forgalomból ítélve elégedettek a madárkák (mint tudjuk, azok is állami tulajdon, akár a vadak-halak)
magyarbakancs
Augusztus 20 után már az Ipoly völgyében elmennek a gólyák fecskék.
dr. prédikátor
Az idén nyáron a garázsban költött egy fecskepár. Négy fiókát fel is neveltek, egy jó darabig még a kiröpülés után bejártak aludni a helyükre .De aztán egyre ritkábban jöttek, most meg már nem is látom őket.De remélem hogy egy búcsúkörre még visszatérnek mielőtt elindulnak.Ha nem akkor JÓ UTAT KIS FECSKÉK, jövőre is várlak benneteket!!!
Sámannus
Amikor nekünk voltak fecskéink, kirepülés utáni éjszaka a kertben aludtak a barackfán, össze bújtak és egymást melegítették. Harmadik éjszaka már nem jöttek vissza.
Sámannus
Azt hiszem téves az a megállapítás, hogy a fecskék költözéskor nem táplálkoznak.
Ezek a madarak a levegőben kapják el a rovarokat.
Az őszi hűvös levegő visszaszoríja a rovarokat a földre, vagy a levegőáramlattal a hideg előtt délre sodródnak. Nem vagyok madarász, de nekem logikusnak tűnik, hogy a fecskék ilyen áramlásokban utaznak, együtt a kajájukkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.