A NAV 2.0 program az elkövetkező öt évre határoz meg olyan feladatokat, mint az adórés és a behajthatatlan kintlévőségek jelentős csökkentése, de az is a program célja, hogy az adóhivatal valós idejű, papírmentes szolgáltatásokkal segítse a lakosságot és a vállalkozókat.

Ennek egyik látványos példája, hogy egyre több bevallás tervezetét készítenék el az adózók helyett – hasonlóan a NAV idén debütált elektronikus szja-rendszeréhez, amely mentesítette a lakosságot a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. Az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, Tállai András az MTI-nek nyilatkozva a NAV 2.0 reális célkitűzésének nevezte, hogy vállalkozások adóadminisztrációval töltött ideje a felére csökkenjen.

Azonnal lebuknak az adócsalók – ezt reméli a NAV

Tállai András (Fotó: Youtube/ATVzrt)

Az előzetesen 21 milliárd forintos költségigénnyel tervezett program fókuszában ezek szerint az online szolgáltatások bővítése és az elektronikus fejlesztések állnak. Az államtitkár beszámolója alapján az adóhivatal olyan technikai eszközöket és technológiákat helyezne üzembe, amelyek segítségével a nagy mennyiségű adatállomány hatékonyabban lesz felhasználható – vagyis a magánszemélyek szja-bevallása mellett a vállalkozások legtöbb bevallási tervezetét is el lehet majd készíteni.

Az államtitkár szerint a valós idejű, automatizált információáramlás másik előnye, hogy növeli az ellenőrzés sebességét és hatékonyságát, megsokszorozva a kockázati elemzések pontosságát is. Az adócsalást szinte valós időben, azonnal észlelni lehet, az adatokban rejlő anomáliák gyors feltárása pedig nem csak az illegális vagyonkimentést nehezíti, hanem a behajthatatlan tartozások összegére is jótékonyan hat.

Új szolgáltatás lesz az "adóhelyzet" ellenőrzése, vagyis a rendelkezésre álló információkat az adózók számára is megjelenítik, jobban mondva lekérdezhetővé teszik egy online felületen. A papír alapú bizonylatok online módra cserélése az államtitkár szerint sem várható el azonnal minden vállalkozótól, de a tendencia egyértelmű: egyre több gazdálkodó részesíti előnyben – többek között az e-számla, az e-fizetési lehetőségek miatt is – a tisztán elektronikus úton történő megoldásokat.

A NAV 2.0-val az EU legversenyképesebb adóhivatalává válhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Jaj, vazze, te hajfeju! Mi a gyaszban akarsz te "versenykepes" lenni??? Amikor meg a sokmilliardos kintlevosegedet se birod (akarod) behajtani?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Én bizony nem tudtam, hogy az "adórés" az adócsalás és az adóelkerülés "lájtos" neve!:)
anka
@eszegfu: - már kitalálnak mindent, hogy nekik ne kelljen adózni..., na meg a milliárdos valagvégeknek! img21.dreamies.de/img/860/b/crkqkgra5z3.jpg
img3.dreamies.de/img/848/b/puy1yvjj5zf.gif
bencemacska
"az EU legversenyképesebb adóhivatala"? ezzel a fejjel???
Még végigolvasni is képtelen vagyok ezt a cikket!
wagabund
..." a behajthatatlan kintlévőségek jelentős csökkentése"...

-Klárika! azonnal szóljon, ha megjött a főosztályvezető!
-igen uram!
...
-Elnök úr, itt a főosztályvezető...-tessék befáradni...
- szervusz kérlekalássan, egy gyors feladat lenne, aztán mehetsz is!
-parancsolj...
-a behajthatatlan adósságokat kellene csökkenteni, ez a nagyfőnök elvárása...és ebben nem ismer pardont...ezért arra kérlek, hogy a nagyon régi tartozásokat írjátok le.. elég másfél milliárdot leírni, az még nem gyanús, inkább hatásosnak vélik a munkánk..aztán év végéig ráérünk töprengeni, mit is hazudjunk, hová lett a pénz? de ugyan ki ellenőriz minket? senki.
-rendben elnök úr, holnapra meglesz!
-ezt szeretem benned! ha már itt vagy, milyen kitüntetést szeretnél?
-ó, a szerénység az erősségem..tudod...egy valamilyen középkereszt pont megfelelne az idén.
-meglesz.
eszegfu
@wagabund: Ez a lehetőség -- mármint a tartozások ilyen csökkentése -- bennem fel sem merült!
quadrocopter
" adórés és a behajthatatlan kintlévőségek jelentős csökkentése"

- Andy-Dagi Vajna is benne van az "adórésben"?
- Kanchal Marischka is benne van az "adórésben"?
quadrocopter
Ja és meddig az anyátokba akarjátok tartani a rabló 27%-os áfát? Gecik!
Ezen vinnyogjatok, ne a drót árán! Gecik!
karma1
Jaj, vazze, te hajfeju! Mi a gyaszban akarsz te "versenykepes" lenni??? Amikor meg a sokmilliardos kintlevosegedet se birod (akarod) behajtani?!
Fradigege
Csak az enyveskezű banda és a vajda nem bukik meg.
Hellcat
Akkor végre a végére jártok a zöld dossziés ügynek amiben nagyik benne van a fidesz?
Eladott Ország
A csúti cigány strómanját mikor ellenőrzöd, Bandi, te intellektuális Mariana-árok, te fekete lyuka minden kormányok legsötétebbjének. A látványos és leplezhetetlen ostobaság, iskolázatlanság, műveletlenség, az alkotmányosan garantált hülyeség mintegy alapkövetelmény ahhoz, hogy valaki az uborkafa tetejére felkapaszkodhasson a NER-ben. Hát persze, hogy nem drága, Tállai félanalfabéta semmihez nem értő Bandi! Ettől még félelemetes: hogy magas állami pozíciókba ilyen mangalicaszagú dilettánsok kerülhetnek tökéletesen mutatja egy leszakadó, elszegényedő, elhülyülő ország szellemi és lelkiállapotát. Amiben az a legszörnyűbb – utalványokon átívelő tanulság ez -, hogy a NER pontosan ilyen buta, semmire nem jó, értetlenkedő, segghülye idiótákat akar kineveleni, mint Tállai. Akik azt sem tudják, melyik világon vannak, merre nyílik az ajtó, de mennek, csinálják, taposnak, csörtetnek ameddig kő kövön nem marad körülöttük.
Eladott Ország
@quadrocopter: Schmidt Halszagú Máriska, a szexi, fancy és főleg trendi forradalomügyi kormánybiztos asszonyság Hűség a Kasszához Hazához Érdemrend Nagykereszt kitüntettje. Ahol csak az adózetőkről lenyúzott milliárdokat önkényesen eltapsoló, gerinctelen, agymosó pártkatonáknak jár az elismerés.
justhpeter
@Eladott Ország: Ne fáradj ! Ebből egy szót fel nem fognak.
quadrocopter
@Eladott Ország: Kanchal a mintája annak, hogy tök hülyén is el lehet vegetálni, ajándék milliárdokkal, csak azt kell lesni, mit akar böfizni az elmebeteg és megrakni a történelmet "alternatív tényekkel"!
wagabund
@eszegfu: 12.48..szerintem másban sem, mert ilyen nem fordulhat elő.
namihami
Atyaisten! Csak nem fog a Fidesz megszűnni? Ki fog akkor Felcsúton most gázt szerelni?
mackoka46
@karma1: Mondani sem kell, hogy navéknál sincs törvény előtti egyenlőség, a csalók egy része megmenekül (valószínű a fideszes mocskok), míg a becsületesre ráfognak ezt azt, akit szénné büntetnek, mint akinek se esze se elméje, mert a büntetések után jár a 30 ezüst és a dicsőség.
yazo64
@bencemacska: Ez nem fej hanem fúúúj... a tokája meg akkora mint a kínai telefonkönyv:)
egyvandor
Már csak azt kellene definiálni hogy a nerben kik a magyarok és kik az adócsalók.
egyvandor
@karma1: Mi a gyaszban akarsz te "versenykepes" lenni???
A nertársak adóügyeit sec perc alatt képesek már elvégezni. a Gorbán örömére.
Eladott Ország
@egyvandor: Akit a NER tagok el akarnak kaszálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.