Elutasította az Európai Bíróság a magyar és szlovák keresetet, ami a menedékkérők EU-s tagállamok közti arányos szétosztását támadta.

Elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet – ismertette szerdai ítéletét a luxembourgi székhelyű bírói testület.

"A bíróság teljes egészében elutasítja a Szlovákia és Magyarország által előterjesztett kereseteket" – írták a tizenöt fős nagytanács által meghozott ítéletet részletező közleményben, melyet az MTI tett közzé. A tanács azzal indokolta a döntést, hogy a kvóták "hatékonyan és arányosan" hozzájárulnak Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez, ezért alkalmasak a kitűzött célok elérésére.

Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el 2015 őszén.

Mint a HVG cikke rámutat, azért kvótatörvényt megszavazó államok teljesítésében is vannak azért hiányosságok, egyelőre ők is sok esetben csak halogatják a határozott intézkedéseket.

A luxemburgi ítelet minden pontja a brüsszeli álláspontnak ad igazat a budapesti és pozsonyi érvelés ellenében. Amennyiben pedig Magyarország továbbra is megtagadja a menekültek befogadási eljárásának lefolytatását, úgy kötelezettség-szegési eljárás indulhat ellene, amelynek végeredményében súlyos pénzeket fizethet a költségvetés, végső soron az adózók.

Csak olyanokat vonnak be a programba, akik valószínűleg valóban menekültek, azaz olyan országból jönnek, ahonnan a tagállamok a menedékkérelmek átlagosan legalább háromnegyedére rá szoktak bólintani. Magát az eljárást a magyar hatóságok vihetik végig, a kezükben marad annak a megállapítása, tényleg menekült-e a kérelmező vagy sem. Ha nem, vissza lehet küldeni a hazájába – írta az index.

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
@wagabund: Miért a fizetős gazdasági bevándorlók beengedéséhez mennyi volt? ugyanmár...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
@Horizont: 6:12

Nem mondod komolyan, hogy ez a lény " férfi "???
Aki Én
@Csizmás Kond: 10:12. Akkor még a románok is jobb politikusok, diplomaták mint mi?
Nem inkább arról van szó, hogy a magadfajta agyatlan kreténnek kell a műsor? Hát nem látod, hogy ez a szánalmas műsor a magadfajtának szól? Hát nem látod, hogy közben csak a lopáson jár az eszük, még pont a letelepedési kötvénnyel is? Milyen butának kell lenni ahhoz, hogy valaki nem a szemének, hanem, ezeknek hisz...?
Ráadásul nem befogadásról, hanem elbírálásról van szó.
Csizmás Kond
@Aki Én: ...hát te nem látod hogy mekkora egy hülye vagy ?...persze hogy nem...
division
@Horizont: @volvós: Reálisan nézem a dolgokat, nem kell egyetérteni természetesen, viszont sértegetni sem muszáj, én sem teszem. Köszönöm.
division
@Horizont: Ellenőrzött menekült...Legyen:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.