Nem nagyon működik az új diákigazolványok igénylése és gyártása, emiatt több diák iskolalátogatásival kénytelen utazni. A BKK viszont nem tud erről a problémáról.

Akadozik a diákigazolványok igénylése, az Indexet több szülő és egy iskolatitkár értesítette a problémáról. 

A cikk szerint az a honlap nem működik, ahol meg lehetne rendelni az igazolványokat. 

Az iskolatitkár levelét idézve a lap arról ír, hogy májusban volt egy hivatalos értesítés az Oktatási Hivataltól, amelyben arról írtak, hogy megújul az oldal, nyáron egy ideig nem lesz elérhető. Eredetileg júliusra lett volna kész a ráncfelvarrás, de aztán egy másik emailben már arról tájékoztatták az iskolatitkárokat, hogy mégsem. 

A május előtti igénylésekre az iskolatitkárok ideiglenes igazolványt tudnak kiadni, de a május után beadott igénylésekre már azt sem. 

"Az iskola egyébként felhívta a BKK-t, de ott nem tudtak a problémáról, vagyis az Oktatási Hivatal nem értesítette őket arról, hogy Magyarországon hónapok óta nem lehet új diákigazolványt kiállítani. Olvasónk szerint a BKK azt mondta az iskolájuknak, hogy iskolalátogatási igazolást nem fogadnak el" – olvasható a cikkben.

Akadozik a diákigazolványok gyártása

Fotó: diakigazolvany.hu

Az Index elért egy iskolaigazgatót is, aki elmondta, most már működik a webes felület, de állandóan ledobja a használóit, vagy leáll – vagyis érdemben sok mindent nem lehet vele kezdeni.

Az egyik szülő arról értesítette a lapot, hogy "a gólyák idén nem kapnak diákigazolványt, helyette kéthavonta A4-es lapon igazolja az iskola, hogy odajár a diák. Arról nem szól a fáma, hogy BKK bérletre hogyan adjuk meg a diákigazolvány számát! És arról sem, hogyan fér be az A4-es az irattartóba."

Valamint az Indexnél dolgozó családosok közül is jó páran kaptak olyan értesítést, hogy november-decemberre készülhetnek el az új igazolványok, addig viszont marad a lejárt igazolványra kért új matrica, vagy pedig az iskolalátogatási (bár arra is rá kellene vezetni az elkészítési folyamatban lévő igazolvány számát).

Az Index megkereste az Oktatási Hivatalt, a BKK-t és a MÁV-ot, egyelőre semelyik állami intézmény és cég sem válaszolt.

BKK: az oktatási azonosítót kell ráírni a bérletre

A BKK szeptember elsején az MTI-n keresztül értesítette a diákokat, hogy az általános iskolát pénteken elkezdő gyermekek iskolai igazolással utazhatnak diákbérlettel a fővárosi tömegközlekedés járatain.

Az MTI-n megjelent közlemény szerint az elsős diákok a diákigazolvány igénylésével egyidejűleg az iskolában kérhetnek igazolást. Ezt a diákigazolvány igénylésére szolgáló rendszerből, központilag sorszámozva nyomtatják ki, megjelölve benne, hogy a diákigazolvány igénylése folyamatban van – közölte a BKK.

Az igazolás 60 napig érvényes, és ha ezalatt nem készül el a diákigazolvány, újabb igazolást kell kérni. Az igazoláson szerepel a tanuló 11 karakterből álló oktatási azonosítója, ezt kell megadni a tanulóbérlet vásárlásakor.

(Címlapi kép: diakigazolvany.hu, minta)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.